Ana sayfa Dünya Mutfağı Japon Yemekleri Evde Sushi Yapımı

Evde Sushi Yapımı

392
0

Japon mutfağının en çok sevilen ve en çok tüketilen yiyecekleri arasında sushi yer almaktadır. Tek bir yemek olarak düşünülmeyen sushi aynı zamanda Japon mutfağının en bilinen yiyeceğidir.

tempura roll rice crab cream cheese sesame eel ginger wasabi side view

Farklı çeşitlerde yapılabilen, kendi içerisinde de farklı türlere ayrılan sushi, pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılan haşlanmış pirincin üzerine veya içerisine sebze ya ada balık gibi malzemelerin ilave edilip servisinin yapılması ile hazırlanır. Pirinç olmadan servisi yapılan çiğ balık ise saşimi olarak adlandırılmaktadır. Çiğ balık kelimesi kulağa ne kadar hoş gelmese de lezzet olarak pirinç ve çeşitli sebzelerle bileştirildiğinde çok sevilmektedir.  Balığın yumuşak ve yosuna sarılı hali bir kez yiyeni kendine bağlamaktadır. 

Son yıllarda ülkemizde de gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bu lezzeti bugünkü yazımızda mercek altına alıyoruz.

Sushi’de Farklı Modeller

Birden fazla çeşidi bulunan sushinin en yaygın modeli Amerikan modelidir. California Roll olarak adlandırılan bu model avokado, yengeç, susam ve salatalık kullanılarak hazırlanmaktadır.

Batı türdeki sushi yapımında ise mayonez, ızgara balık ve krem peynir kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Geleneksel Japon sushisine nazaran bu model çok daha yüksek kalorilidir. Bazı roller içerisinde omlet bile kullanılmakta bu şekilde zenginleştirilmektedir. Alaska ve Philedelphia Roll iismlerinde türleri de bulunan sushinin en çok tercih edilen malzemeleri şüphesiz avokado, salatalık, havuç ve taze soğandır. Ayrıca susam da çoğunlukla kullanılmaktadır. Sushinin süslenmesinde üzeri çeşitli mısır gevreklerine bulanmaktadır.

Wasabi

Sushi denildiğinde akla gelen bir başka nokta ise wasabi sostur. Bayır turbundan elde edilen bir hardal türü olarak adlandırılan wasabi sos ilk olarak yeşil görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Acılığıyla bilinen bu sosa sushi batırılır ve öyle tüketilir. Uzakdoğu mutfağında olmazsa olmaz olan wasabi aynı zamanda sadece sushi ile değil başka balıkların yanında da sevilerek tüketilmektedir.

Lezzetinin yanı sıra çeşitli faydaları ile de bilinen wasabi özellikle astım, alerji gibi çeşitli hastalıklara çok iyi gelmektedir. Değerli bir bitki olarak bilinen wasabi kanserden korucu ve çeşitli rahatsızlıklarda tedavi edici özellik de göstermektedir.

Popülerliği son dönemlerde dünyanın birçok yerinde artan sushi, dışarıdan yemek sipariş edilen zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Gerek görünümü, gerek içerisine konulan malzemelerin zenginliği ile maliyet açısından pahalı olan bu yemeğin evde yapılmasının yolları araştırılmaya başlanmıştır. Her ne kadar komplike bir yemek olarak görülse de birkaç püf noktasına dikkat edildiğinde sushiyi evde yapmak bile oldukça kolaydır. Gelelim evde sushi yapımında dikkat edilmesi gereken noktalara ve ev yapımı sushi tariflerine…

Evde Sushi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evde sushi yapmanın birinci püf noktası iyi bir pirinç tercihi yapmaktan geçmektedir. Bunun için direkt olarak üretilmiş olan sushi pirincinin kullanılması lezzetli bir sushi yapımı için ilk faktördür. Özellikle kısa taneli pirinç sushiyi daha lezzetli hale getirmektedir. Pirinçler pişirildikten sonra ahşap veya cam bir kaseye aktarılmalı ancak metal olmamasına dikkat edilmelidir. Ev yapımı sushinin en önemli kısmı olan pirinç halledildikten sonra diğer önemli nokta olan sirkeye geçilmektedir. Sushi için üzüm, elma gibi meyvelerden yapılan sirkelerin aroması keskin olduğundan dolayı lezzeti bozmaktadır. Dolayısıyla yapımında bu sirkelerin kullanılması tavsiye edilmez.

Farklı ve özel bir sushi yapılmayacaksa eğer malzeme olarak salatalık, avokado, havuç, ton balığı, somon sıklıkla kullanılmalıdır. Sushiye en çok yakışan ve risksiz lezzet olan malzemeler arasında saydıklarımız yer almaktadır. 

Sushi yapımında bir diğer önemli nokta ise kullanılan malzemelerin yanı sıra alet ve edavatlardır. Sushileri sıkıca sarabilmek için öncelikle bambudan yapılmış bir sushi matına ihtiyaç vardır. Temizliği çok da kolay olmayan bu matın temizliği için üzeri streç filmle kaplanmalıdır. Sarılan sushilerin dilimlenmesi için keskin bir bıçak kullanılmalıdır. Özel olarak üretilmiş sushi bıçakları dışında şef bıçakları da bunun için kullanışlı olmaktadır. Dilimleme işleminde keskin bıçağın  yanında ahşap bir kesme tahtasına da ihtiyaç olduğu bilinmelidir.

Ev Yapımı Sushi

Malzemeler :

  • 2 su bardağı sushi pirinci
  • 3 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 8-10 yaprak sushi yosunu
  • 1 çay bardağı pirinç sirkesi

İçi İçin :

  • 1 adet ince ince doğranmış havuç
  • 1 adet doğranmış avokado
  • 2 adet ince ince doğranmış salatalık
  • 2 yaprak somon füme
  • 100 gram somon fileto
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 2 yemek kaşığı çörek otu

Servis İçin :

  • Soya sosu
  • Wasabi sosu
  • Turşu

Yapılışı :Pirinçleri 15-20 dakika kadar soğuk suda bekletip ardından bol bol yıkayın. Daha sonra tencereye alıp suda kaynayıncaya dek pişirin. Piştikten sonra 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu esnada sirke, şeker ve tuzu küçük bir tencerede birleştirip kısık ateşte karıştırın. Pirinçler piştikten sonra geniş bir ahşap tepsiye alıp içerisine yavaş yavaş sirkeli karışımı ilave edip karıştırın. Karışımın üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın. Bu sırada iç malzemeleri hazırlamaya başlayın. Balıkları ince ince dilimleyin. Susam ve çörek otunu çay tabağına alıp karıştırın. Sushi matının üzerine yosunları parlak kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Ardından pirinçten biraz alıp yosun üzerine yayın. Havuç, salatalık ve avokadoları da üzerine dilediğiniz gibi yerleştirin. Daha sonra susam ve çörek otunu serpip rulolarınızı sıkıca sarın. Yapraklar bitene dek işlemi tekrarlayın. Bıçağınızı ıslak havluyla her defasında temizleyerek sushilerinizi dilimleyin. Son olarak tabağa alın, wasabi, turşu ve soya sos ile süsleyip servis edin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here