Hem Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiş bir yemek kültürüne sahip olan Gürcü mutfağı bu özelliği ile kendine has lezzetlerini oluşturmuştur.
Sahip oldukları yöresel farklılıkları yemeklerinde de hissettiren Gürcüler, kendi mutfaklarıyla gurur duyuyor. Tarihsel geçmişlerini yansıtan zengin bir sofraya sahip olan Gürcistan mutfağında; Anadolu ve Kafkas mutfağının etkilerini görmek mümkündür.
Karadeniz Bölgesi’nin tam doğusunda yer alan Gürcistan, yıllar boyunca Osmanlı Devleti her anlamda yakın ilişkiler kurmuştur. 19.yy ile birlikte gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşının ardından Gürcülerin büyük bir çoğunluğu tarafından Anadolu’ya göç gerçekleşmiştir.
Başta Doğu Karadeniz olmak üzere Kastamonu, Bursa, Bolu ve güneyde Adana’ya göç eden Gürcüler zaman ile Anadolu kültür mozaiğinin bir parçası olmuştur ve bulundukları bölgelerin yöre mutfakları ile yakın etkileşime girmişlerdir. Tarım ürünleri açısından verimli topraklara sahip olan Gürcistan; ürettikleri şarap, mısır ve cevizin Anadolu bölgelerine yerleşmelerine rağmen Gürcü mutfağındaki yerini korumuşlardır.
Gürcü mutfağında, ceviz ve mısır ile çok sık karşılaşılır. Aynı zamanda sebze ağırlıklı bir mutfağa da sahip olan Gürcü yemeklerinde patlıcan, lahana, pancar ve pırasa çok sık yer alır. Et tüketiminde beyaz eti tercih eden Gürcüler, tavuk ile yapılan yemeklerde ceviz ve cevizli soslar kullanır. Bunun en bileneni ise Baja’dır.
Kahvaltısız bir güne asla başlamayan Gürcülerin meşhur bir tulum peyniri vardır: Gudis Kveli. Hem tulum peyniri hem de çay, kahvaltılarının baş köşesinde yer alır. Gürcüler için bir değerli şey ise düğün sofralarıdır. Düğün sofraları hazırlanırken masalara mutluluğun rengi olduğuna inandıkları mavi renkteki örtüler serilir. Et, balık, meze, salata ve soslar düğün menülerinin baş tercihi olur.
Diğer bir gelenek ise dananın sırt bölümünün haşlanması ile yapılan yemektir. Bu yemeği farklı kılan ise sıcak olarak tüketildikten sonra kalan kemik kısmının üzerine, gelen davetlilerin hatıra kalması amacıyla imza atmalarıdır. Düğünlerin vazgeçilmez menüsü ise peynirli bir börek olan Haçapuridir.