Sağlıklı bir beslenme programında ekmek oldukça önemli bir yere sahiptir. Bireyler için yeterli posanın sağlanması, sağlıklı karbonhidratların tüketilebilmesi, tokluğun sağlanması ve daha birçok sebeple ekmek tüketimi beslenme uzmanları tarafından da desteklenmektedir.
Hemen her yemekle birlikte ekmek tüketilebileceği gibi beslenmede çeşitlilik sağlanması adına farklı besinler de tercih edilebilmektedir. Günlük tüketilmesi gereken ekmek yerine geçebilecek besinler belli miktarlarda oranlanarak ekmek ile yer değişimi yapılabilmektedir.
Leblebi, galeta, grissini, pilav, makarna, çorba gibi alternatifler ekmek yerine tercih edilebilmektedir. Gelin bu alternatifleri yakından inceleyelim…
Galeta; ister kahvaltılarda, ister ara öğünlerde tüketilecek 1 dilim ekmek yerine yaklaşık 1 adet galeta da tercih edilebilmektedir. Kıtır kıtır yapısı ile birçok besinin yanına yakışan galeta kalori olarak da ekmekle benzerlik göstermektedir.
Grissini; galetaya oranla daha ince ve farklı çeşitlerde bulunabilen grissini miktar olarak galetadan daha fazla tüketildiğinde ekmek yerine tüketilebilmektedir. Yaklaşık 3 adet grissini 1 dilim ekmek yerine tüketilerek öğünlerde yerini alabilir.
Leblebi; ½ çay bardağı sossuz leblebinin yaklaşık 1 dilim ekmeğe eşdeğer olabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle ekmekle yapılan ara öğünlerde tercih edilecek leblebi tokluğu sağlaması ve beslenmede çeşitlilik sağlaması ile sıklıkla tercih edilebilecek alternatifler arasında yer almakta.
Yulaf; son dönemlerin popüler ve sıklıkla tüketilen besinlerinden biri olan yulafın yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadarı 1 dilim ekmek yerine tüketilebilir. Özellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde süt ve meyve ile çok yakışan yulaf aynı zamanda sağlık açısından oldukça sağlıklı besinler arasında da yerini almaktadır.
Peksimet; kızarmış ekmeğin hazır hali olarak düşünebileceğimiz peksimetler son zamanlarda yeni çıkan çeşitleri ile sofraları lezzetlendiren ekmek benzeri besinler arasında yerini almaktadır. Kıtır kıtır yapısı ile çok sevilen ve rahatlıkla ekmek yerine tüketilebilecek bu besinler çorbaların içerisine çok yakışmakta, kahvaltılarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Wasa; ara öğünlerin son zamanlardaki popüler besinlerinden biri olan wasalar çeşitli ezmeler ve meyveler kullanılarak tüketilmekte, çocuk ve yetişkin hemen herkes tarafından da çok sevilmektedir.
Patates; 1 orta boy patates 1 dilim ekmek yerine tüketilebilecek sağlıklı alternatiflerden biridir. Haşlanmış ya da fırınlanmış olarak hazırlanan 1 orta boy patates ekmek yerine ana öğünlere çok yakışmaktadır. Aynı zamanda menüyü de zenginleştiren patates miktarına dikkat edilerek tercih edilebilir.
Kahvaltılık gevrek; yaklaşık 3-4 yemek kaşığı kadar mısır gevreği özellikle kahvaltılarda çeşitlilik sağlamak için tercih edilebilecek sağlıklı alternatifler arasında yer almaktadır.
Mısır; yarım orta boy kadar miktarı 1 dilim ekmek yerine geçmektedir. Yazın haşlanmış ya da közlenmiş olarak, kışın konserve şeklinde tüketilerek ya da yazdan buzluğa atılarak rahatlıkla tercih edilebilecek ekmek yerine geçen besinlerden biridir. Aynı zamanda 1 su bardağı yağsız patlamış mısır da 1 dilim ekmek yerine tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerden biridir.
Pilav, makarna, çorba; ekmek yerine geçebilecek sağlıklı alternatifler arasında yer almaktadırlar. Yağ da bulundurdukları için ekmek ile değişim yapıldıklarında menüdeki yağ miktarına dikkat edilmeli, ona göre tercih edilmelidir. Özellikle bulgur pilavı ve tam buğdaylı makarna ekmek yerine daha sağlıklı bir alternatifi oluşturmaktadır.
Simit; 1 dilim ekmek yerine geçebilecek ¼ miktarı sağlıklı bir alternatifi oluşturabilmekte, sofralar için de çeşitlilik oluşturabilmektedir.