Ana sayfa Genel BAHARATLAR VE ÜLKELERİ

BAHARATLAR VE ÜLKELERİ

620
0

Yemeklerin olmazsa olmazıdır baharatlar. Kokuları, lezzetleri, renkleri ile hemen her yemeğin içinde ya da yanında tercih edilmektedirler. Sayısız çeşitte olan ve faydaları da saymakla bitmeyen baharatların kullanımı hemen her ülkede mevcuttur. Mutfak kültürlerini zenginleştiren de aslında kullanılan baharatlarıdır.

Bizler de bu yazımızda çeşitli baharatlara ve bu baharatların en yaygın kullanıldığı ülkelere değindik.

KEKİK / TÜRKİYE

Türkiye, kekik üretimi ve ihracatı bakımından dünyada lider konumundadır.

Güneşli ve çorak yerlerde yetişen kekik sayısız faydasıyla tüketimi sıkça önerilen bir baharattır. Solunum yolu hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, bağırsak sorunları gibi durumlarda olumlu etki göstermektedir.

KÖRİ / HİNDİSTAN

Hindistan’da sıklıkla tüketilen et yemeklerinin yanındaki köri vazgeçilmez bir baharattır. İster yemek yanında ister ayrı yerde kullanımı mevcut olan köri sofraların vazgeçilmezi konumundadır. Aynı zamanda sos olarak kullanımı yanında yemek olarak da tüketilebilmektedir. Hint mutfağındaki yaygın kullanım alanlarından biri de yanında yoğurt veya meyvelerin tercih edilmesidir.

NANE / MISIR

Yaz sıcaklarında soda ve limonatanın tamalayıcısı, detoks içeceklerinin vazgeçilmezi, kış ayı için yapılan konservelerin ise olmazsa olmazıdır nane. Kullanımının en yaygın olduğu ülke ise Mısır’dır. Et yemekleri, çorbalar ise yaygın kullanım alanlarıdır. Nanenin kendisini sevdiren en önemli kokusu ise tadı yanında eşsiz kokusudur.

SAFRAN / İRAN

İlk ortaya çıkışıyla ilgili net bilgi henüz bulunmayan safran kokusuyla büyüleyen baharatlardandır. Safran’ı ilk keşfeden ülke her ne kadar Yunanistan olsa da mutfak kültüründe en fazla kullanan ve benzersiz lezzetlerle buluşturan ülke İran’dır.  Pilavlar, et yemekleri ve dolmaların vazgeçilmez baharatı İran’da safrandır. Bunun yanında dünya genelinde de kıymetli baharatlar arasında yer almaktadır.

TARHUN OTU / FRANSA

Ülkemizde de yetiştirilen tarhun otu Avrupa’da ve özellikle Fransa’da vazgeçilmez bir lezzettir. Ejder otu, yeşil altın ve dargun da kullanılan diğer isimlerindendir. Ödem atıcı ve antiseptik özellikleri birçok faydasından sadece ikisidir. Mide ağrıları ve sancılar için kullanımı da mevcuttur. 

FESLEĞEN / İTALYA

Ilıman bölgelerde yetişen fesleğen İtalya’da en çok tercih edilen baharatlar arasında yer almaktadır. Makarna ve pizzalarıyla tüm dünyada ün yapmış olan İtalya’nın bu yemeklerine lezzet katan baharatı fesleğendir. Kokusu, lezzeti yanında yemeklerin sunumları için de tercih edilmektedir. Taze haliyle, kurutularak ya da pişirilerek tüketimleri mevcuttur.  Kokusu ve lezzetinin yanı sıra iştah açıcı, baş dönmesini kesici, cildi rahatlatıcı etkileri de bulunmaktadır.

MAYDANOZ / ALMANYA

Vitamin ve mineral deposu maydanoz yoğun aroması ve kokusu ile aromatik baharatlar arasında yer almaktadır. Sayısız faydası bulunan maydanozun yemekler, salatalar ve içecekler olmak üzere yaygın kullanım alanları da bulunmaktadır. Almanya ise maydanoza mutfak kültüründe bolca yer veren bir ülkedir. 

PAPRİKA / MACARİSTAN

Acı baharatları ile ünlü Macaristan aynı zamanda paprikaya da ev sahipliği yapan bir ülkedir. Macar mutfağının en sık kullanılan ve en sevilen baharatlarından biri haline gelen paprika hemen her yemekte tercih edilmektedir. Aynı zamanda acı ve tatlı şekilde farklı türleri de bulunmaktadır. yemeklere daha çok acı tat vermesi için kullanılsa da asıl olarak renk vermesi amaçlanmaktadır.

ZENCEFİL / TAYLAND

Zencefil, hem yiyeceklerde, hem içeceklerde hem de tıbbi amaçlarla kullanımı yaygın olan bir baharattır. Özellikle Tayland mutfağının önde gelen baharatlarından biridir. Mide bulantısı, soğuk algınlığı, bağırsak hastalıkları, kilo problemleri gibi durumlarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Köken yönünden eski zamanlara dayanan zencefil değerini her geçen gün korumakta ve tüketimi de gittikçe artmaktadır.

KİMYON / KORE

Maydanozgiller familyasına ait baharat olan kimyon Hint mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok eski zamanlardan bu yana tüm hastalıkları iyileştirebileceğine inanılan kimyonun tohumlarında çeşitli kimyasal bileşenler yer almaktadır. Kimyon, ölçülü şekilde kullanıldığında kalp-damar hastalıklarına, diyabete ve bağışıklık sistemine faydalı olmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here