Çin mutfağı dünyaca tanınan zengin içeriklere sahip bir mutfaktır. Dünyanın en zengin mutfak kültürleri arasındadır. Doğu kültürünü de içinde barındıran Çin oldukça geniş bir coğrafyaya egemendir. Uzak Doğu kültürünü içinde barındıran bu mutfağın çeşitliliği oldukça fazla nüfusa sahip olmasından dolayı da denilebilir. Oldukça köklü bir tarihi vardır bu mutfağın, bin yıllarla değerlendirilir. Bu yüzden Çin Mutfağı; Chuan, Hui, Yue, Su, Zhe, Xiang, Hu ve Lu yemekleri şeklinde sekiz bölgesel mutfaktan oluşmaktadır. Çinliler için yemek; sağlık, şans ve zenginlik gibi olguları temsil etmektedir.
Çeşitli tatlara hâkim olan bu mutfakta, pirinç, sebze ve hamur ön plandadır. Bu yiyecekler bölgelere göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Pekin mutfağında et ağırlıklı besinler karşımıza çıkmaktadır. Ama pirinç tüm mutfağa istisnasız hakimdir. Pirinçten yapılan çok çeşitli yemekleri mevcuttur, Çin Pilavı akla ilk gelenlerdendir. Pirinci sadece pilav için değil birçok çeşitli alanda kullanırlar. Pirinç unundan, Pirinç Unu Makarnası, Çin Mantısı ve Noodle bunların başlıcalarındandır. Noodle, Çin eriştesinden yapılan en ünlü makarnalarındandır.
Bunun dışında soya fasulyesi başta olmak üzere fasulye türlerinin yer aldığı sebzeler de bu mutfakta kendilerine yer bulmaktadırlar.
Çin mutfağının vazgeçilmezleri arasında, soslar ve baharatlar bulunur. Her yemeğe göre ayrı bir sos ve baharat hazırlanır. Hemen hemen her et yemeğinde de Soya Sosu kullanılır.
Çin mutfağında hemen hemen her malzeme kullanılır. Yemekleri Wok adı verilen derin tavalarda pişirilmesi ile tanınan bir mutfaktır. Kendilerine özgü ana malzemeler, soya fasülyesi, soya sütü, soya sosu, tofu’dur. Tofu, soya sütünün peynir gibi ısıtılması ile edilir.
Bu mutfakta zeytinyağı bulunmaz, bunun yerine Susam Yağı tercih edilir. Alışılagelmiş standart mutfak özelliklerini taşımayan bu mutfakta, sebze ağırlık beslenme neredeyse gelenektir. Kendilerine has sebzeleri mevcuttur, bunlardan bazıları; Çin Brokolisi, Su Teresi ve Çin Lahanası’dır. Sebze ağırlıklı beslenme yanında az da olsa tüketilen et yemekleri de mevcuttur, et olarak domuz ve eti daha çok tercih edilir. Bazı bölgeler de balık tüketimi fazladır. En sevilenleri Karides ve Midyedir. Bu balıklar hızlı ateşte pişirilerek sebze eşliğinde tüketilir. Her Çinli canlı olarak besinlerini tüketmez. Bu algı daha çok ormanlık alanlardaki yerleşimlerde hâkimdir. Tezgâhlarda kurt, çekirge, köpek balığı yüzgeci satıldığını görmek mümkündür.
Kahvaltı kültürleri de alışılmışın dışındadır. Mayalı hamurdan elde edilen ekmekler, yağda pişen yumurta ve sebzeler, turşu ve lapalar, çorbalar tercih edilir. İçecekleri de Çin Çayı’dır. Çinliler için çay toplum, tarım ve tarih anlamlarına gelmektedir. Çinlilerin tükettiği çayın neredeyse tamamı yeşil çaydır. Çinlilerin alkollü içecekleri Jiu en meşhur olanlarındandır. Şarap veya pirinç şarabı olarak anlaşılmaktadır.
Çin mutfağı zengin bir besin kaynağına sahiptir ve yemekleri vitaminlidir. Bu özellikleri de pişirme tekniklerine önem vermelerinden alırlar. Deep Fry olarak bilinen pişirme tekniğini kullanırlar. Bol ve kızgın yağda, besinleri kısa süre tutarak tekniğin ana öğesidir. Bunun dışında yemeklerde renk, aroma, tat, görünüm ve servis şekli çok önemlidir.