Ege Bölgesinde bulunan Denizli ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olmaktadır. Denizli iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Sebze yemekleri ve hamur işleri ön plana çıkmaktadır. Hamur işlerinden Mısır Gömbesi, Leyen Böreği, Bazlama, Ispanak Çöreği, Kıymalı Su Böreği, Börülce Böreği, Tavuklu Börek, Katmeri Kide, Cızlama en meşhurlarındandır. Yörenin en meşhur yemeklerinden birisi de Süller Pidesi’dir. İçerisine kuşbaşı et, kaşar, domates eklenerek açık ya da kapalı şekilde yapılır. Birde tatlı olarak şeker ve bal ile yapılan çeşidi bulunmaktadır.
Patlıcan mutfağın favori sebzelerindendir. Ve her çeşidi burda yapılmaktadır. Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Zeytinyağlı Patlıcan Dolması, Patlıcan Kebabı, Patlıcan Soğan ve Patlıcan Kapama bunlardan bazılarıdır. Sarma dolma da mutfakta önemli bir yere sahiptir. Diğer yörelerden farklı olarak burda en meşhuru Kıymalı Bulgurlı Sarma’dır. Bunun dışında zeytinyağlı, kıymalı kıymasız kurutulmuş ve taze olarak her çeşit sarma dolma yapılmaktadır. Sucuklu Un Karıştırması Denizli’nin farklı ve meşhur yemeklerinden biridir. Sucuklar kızartıldıktan sonra tabağa alınıp yağında un karştırılıp içine biraz su eklendikten sonra biraz kaynatılır.Kaynayan ve sos olan karışım suckların üzerine gezdirilip servis yapılır.
Börülceli tariflerde mutfakta sıkça yerlerini almaktadırlar. Kedi Börülcesi Çorbası, Kuru Börülce Çorbası, Taratorlu Börülce Salatası ve Börülceli Börek bunlardan bazılarıdır. Et olarak Ciğer Sarması , Tas Kapaması, Sirkeli Et, Sıvama Denizli’ nin en sevilen yemeklerindendir. Denizli Kebabı da yörede meşhur lezzetlerden biridir. Kuzu etinden yapılır. Hazırlık aşamasında öncelikle fırının tav olması gerekmektedir. Bunun için sakız ağacının gövdesinden ve kollarından kesilen kütükler kullanılır. Kütükler bir altlık iki yanlık ve bir ortalık olarak dört kütüğün fırının sol köşesinde çam odunları ile tutuşturulur. Fırın tavlanırken, bütün kuzu boydan ikiye ayrılır, ikiye ayrılan her boydan ön kol, kürek (kol üstü) kaburga (Eğeği), Fleto (Böbrek Yatağı) olmak üzere dört parça ayrılır. Arka but işlenmez bunu sebebi Denizli Kebabı’ nın lezzetinin etin kendi sırtındaki yağ ile pişmesidir ki arka butlar daha az yağlı olduğu için işlenmez but eti lif lif ayrılır. Sekiz parçaya ayrılan bütün kuzu paslanmaz demir şişler ile iki tarafından karşılamalı olarak şişlenir. Ve pişmeye bırakılır. Pişen kebap kemikli ya da kemiksiz olarak servis edilir. Bu yemeğin özelliklerinden biri de elle yenilmesidir. Asla çatal verilmez yemek zamanında.
Ot yemeklerinden Meneviş Yoğurtlaması Denizli mutfağının sevilen lezzetlerindne biridir. Meneviş o yörede yetişen bir ot türüdür. İçine bulgur ve pırasa konularak yapılan bu yemek yöre halkı tarafından oldukça sık yapılmaktadır.
Tarhana ile çok sayıda çorba yapılmaktadır. Bu bölgede değişik şekillerde tarahana çorbası çeşitleri vardır.Macır Tarhanası, Etli Tarhan Çorbası , Odun Ateşinde Top Tarhana Çorbası, Sebzeli Tarhana Çorbası, Kabaklı Yavan Tarhana bunlardan en sevilenleridir.
Denizli Mutfağında pekmezli tatlılar meşhurdur. Pekmezli Un Helvası en çok yapılan tatlılardandır. Yine pekmezle yapılan Çıtır Helva, Bulambaç, Çoban Bulamacı, Yufka Kadayıfı sık yapılan tatlılardandır. Şerbetli tatlılar da bu mutfakta güzel bir yere sahiptir. Yufka ceviz şeker ve şerbetten yapılan Saray Tatlısı en çok tercih edilenlerdendir. Bunun dışında Cevizli Baklava da çok fazla yapılmaktadır. Yapımı daha kolay ve tadı daha hafif olan yörede meşhur olan tatlılardan biri de Akaşı ‘dır. Bu tatlı pirinç, şeker, süt ve sudan yapılmaktadır.