Ana sayfa Türk Mutfağı Bolu Yemekleri BOLU MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

BOLU MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2869
0

Bolu aşçıları ile tüm dünyaya kendini kanıtlamış bir şehirdir. Bir çok saray mutfağındaki yemekler hala günümüzde Bolu’da yapılmaktadır. Bolu denince akla ilk gelenlerden biri Düğün Çorbası. Kuzu gerdan, pirinç ve una yoğurtla terbiye hazırlanır. En son tereyağında kuru nane ve pul biber yakılarak üzerine dökülür. Taze Fasulye Çorbası da Sünnet Gölü çevresinde yapılan meşhur bir çorbadır. Yağda kavrulan taze fasulyenin içine soğan sarımsak eklendikten sonra un,yoğurt ve yumurtadan bir terbiye hazırlanır. Ardından tereyağında domates ve dereotu pişirilip çorbaya ilave edilir. Burada yapılan çoğu çorba için genellikle yoğurtla terbiye hazırlanmaktadır.

Etin yaygın olduğu Bolu’da Abant Kebabı meşhurdur.  Közlenmiş patlıcanın içine mantar soğan sivri biber domatesle sotelenmiş kuzu eti doldurulup üzerine rendelenmiş kaşar serpildikten sonra 5-10 dakika fırına verilerek yanında da süzme yoğurt ile servis edilen muhteşem bir yemektir.

Abant Kebabı

Bunun dışında Bolu’da her türlü et çok sevilmekte ve yapılmaktadır. Kebap çeşitleri ve ızgaralar boldur. Bolu Köftesi, Tavuk Şiş, Tavuk Pirzola, Yedigöller Kebabı, Kartalkaya Kebabı, Tas Kebabı bunlardan bazılarıdır. Etli Sarma da Bolu’nun gözde yemeklerinden biridir. Diğer sarmalardan farklı olarak kemik suyunda güveçte pişer. Üzerine de domates sos yapılarak servis edilir. Normal sarma dışında burada meşhur lezzetlerden biri Kaldırık Dolması’dır. Kaldırık otunun yapraklarından yapılan sarma çok lezzetlidir. Harcında ise yumurta,soğan ve mısır unu bulunur. Oldukça farklıdır.

Sucuk Bolu’ya ait özel bir yiyecek olmasa da burada Bolu sucuğu meşhurdur ve diğer sucuklara göre biraz daha farklıdır. Kuzunun kalın bağırsağı doldurularak yapılır. İçinde ki et çok önemlidir. İçinde ki etin büyük kısmı dana etidir. Çok azda olsa dana etine kuzu etini de karıştırarak sucukları yapmaktadırlar.

Hamur işleri mutfağın geneline hakimdir. Taş fırında pişen Patatesli Köy Ekmeği favorilerden. Yemeklerin yanında tüketilir ve çok lezzetlidir. Yine hamur işlerinin yıldızlarından biri Gözleme. Kıymalı, peynirli, kaşarlı, patatesli ,patlıcanlı gibi çeşitleri vardır. Onun dışında Bolu’da Yoğurtlu Gözleme ‘de çok meşhurdur. İçininin tercihini yaptıktan sonra saçta pişen gözlemeler makas yardımı ile kırpılıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis edilmektedir. Bolu’nun Su Böreği ise diğer yörelerden biraz daha farklı yapılmaktadır. Bolu’nun su böreğini meşhur yapan diğer su böreklerine göre çok daha ince olmasıdır. 8 kat incecik yufkadan hazırlanan böreğin en alt katına sadece maydanoz eklenir. Ardından diğer katlara peynirli maydanoz harcı eklenerek yapılır. Mantının ana vatanı Bolu olmasa da burada çok sevilmekte ve sıkça sofralara konuk olmaktadır. Mutfağın yıldızlarından biri Keşli Cevizli Eriştedir.

Cevizli Keşli Erişte

Paşa Pilavı adından yanıltan yemeklerden biridir. Bilinen pilavların aksine pirinç ya da bulgurdan yapılmaz. Haşlanmış patates ve haşlanmış yumurtadan yapılır. Bir nevi patates salatası olsa da burada Paşa Pilavı olarak anılır. 

Ala Pilavı Bolu’nun yöresel diğer yemeklerinden biridir. Pirinç ve bulgur karışımına kuşbaşı doğranmış tavada kızartılan bazlama  parçaları eklenerek yapılır.  Pilavların favorisi Mengen Pilavı’dır. Cevizli, kuşbaşı kuzu etli, mantarlı, domatesli ve dereotlu bir pirinç pilavıdır.

Kabaklı Gözleme bir tatlı türüdür. Rendelenmiş tatlı kabak ve şeker kavrulduktan sonra kat kat açılmış yufkanın içine dağıtılmasıyla yapılan Bolu’ya özgü bu  gözleme damaklarınızı şenlendirmeye aday  tatlardan biri.

Çoş bu yörede şeker pancarından yapılan bir hoşaf türüdür. Özellikle kış aylarında makarna ve pilavın yanında oldukça sık yapılır.

Bolu deyince akla Bolu Çikolatası gelir. Bolu çikolatasını meşhur yapan ise tamamen saf çikolatadan ve dağ fındığından yapılmasıdır. Tahinli Çörek ise mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden. Açılan hamura tahin karıştırılarak yapılan bu tatlı oldukça ağır. Açılan hamurun üzerine yeniden tahin eklenip taş fırınlarda pişirilen  çöreğin üzerine ceviz ve bal ile servis edilmesi tatlıyı inanılmaz lezzetli yaptığı gibi tadını ağırlaştırmaktadır. Bunun dışında Bolu’ya özgür Höşmerim ve Saray Helvası da meşhur tatlılarındandır.

Kedi Batmaz yine buraya özgü hem tatlı hem tuzlu yenilen tatlardan biridir. Mengen yöresine ait olan bu tatlının bir de hikayesi vardır. ‘’Fakir bir ailenin çocuğu olan Ali, Fatma adındaki kızı sever ve onunla evlenir. Ancak kayın valide gelinini sevmez ve oğluna kötülemek için gelininin açığını yakalamaya çalışır. Bir gün Fatma eşine yemek yapmak ister fakat evde un ve keşten başka bir şey bulamaz. Fatma bu malzemelerle nasıl yemek yapacağını bilemez; unu kaynayan suya koyar, hem karıştırır hem ağlar. Ancak ortaya görünümü hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayın valide, yemeğin görünümünü bozmak için evdeki kediyi alır ve kedinin ayaklarını yemeğin üzerine bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar yemeğe basmaz; yani yemeğe batmaz.” O günden sonra bu yemek “ Kedi Batmaz” adıyla hikayesi ile birlikte halk arasında yayılır.  ‘’  Bu yemek kaynar suya mısır unu eklenip yumuşak bir pişmiş hamur olunca kaşık yardımıyla lokmalar şeklinde servis kabına çıkarılan hamurun üzerine tereyağı, ceviz şeker veya pekmez ilave edilerek servis edilen bir lezzettir. Ya da tuzlu olarak tereyağı, ceviz ve keş eklenerek de servis edilmektedir.

Bolu mutfağının yıldız tatlısı ise Böğürtlenli Ekmek Kadayıfı’dır. Bolu’da Göynük’te yapılır. Şehre gelen turistlerin ve halkın çok sevdiği bir tatlıdır.

Kaymaklı Vişne Kadayıfı

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here