Ana sayfa Lezzet Köşe Et Muhafaza Yöntemleri

Et Muhafaza Yöntemleri

678
0

Et eğer uygun şekilde korunursa haftalar, aylar ve hatta yıllarca güvenle saklanabilir. Eti dondurucuda muhafaza etmek eti korumak için en çok tercih edilen yöntem olsa da; eti korumak için başka yöntemler de mevcut. Hatta bu metotlardan bazıları çok uzun yıllardan beridir kullanılmaktadır.

Etin tazeliğini korumak için püf noktaları;

  • Çiğ ve pişmiş etleri temas ettirmeden saklamak gerekmektedir.
  • Buzdolabına konulan etleri plastik, cam ya da çelik kapta saklamak eti sulandıracağından sağlıklı değildir.
  • Dondurulan etler pişirilmeden önce buzdolabında ya da oda sıcaklığında bekletilerek kullanılmalıdır. Aksi takdirde et çok sert olabilir.
  • Dondurucudan çıkarıp çözdürülen et;  o gün içinde tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Dondurucuya Koymadan Önce Eti Hazırlamak

Eti dondurucuya koymadan önce ilk olarak etin kemiklerini ayırın. Etleri ve kemikleri ayrı poşetlere koyun ve poşetlerin içinde hava olmadığından emin olun. Bunun için plastik torbalar ve dondurucu kullanımı için özel olarak tasarlanmış alüminyum folyolar tercih edebilirsiniz.

Taze Et

Donmuş Eti Güvenli Bir Şekilde Dondurucuda
Ne Kadar Saklayabiliriz?

Pişmemiş et (biftek ya da pirzola gibi) 4-12 ay boyunca güvenli bir şekilde dondurulmuş halde muhafaza edilebilir. Pişmiş et ise 2-3 ay saklanabilir. Sosis, jambon, sucuk gibi işlem görmüş etler 1-2 ay boyunca dondurucuda saklanabilir. Kümes hayvanları (hem pişmiş hem pişmemiş) ise 3-12 ay muhafaza edilebilir. Etlerinizi güvenle saklamak için kullandığınız dondurucunun derecesinin −18 ° C veya altında olduğundan emin olun.

Et Muhafaza Önerileri

  • Dondurucudaki tüm poşetlerinizi etiketleyin

Dondurucudaki malzemelerinizi kolayca bulmak için aynı ya da benzer ürünleri bir arada gruplayın ve dondurulma tarihlerini yazın. Örneğin bütün tavukları, bütün dana etlerini bir araya getirin ve üzerlerine dondurulma tarihlerini yazın. Etlerinizden verim almak ve onların ziyan olmasını engellemek adına  önce dondurduğunuz ürünü ilk olarak kullanın.

  • Soğutucu Kullanmak

Etlerinizi saklamak için eğer ki elektrikli bir dondurucunuz yoksa; kamp yapıyorsanız ya da elektrikler kesildiyse soğutucu kullanabilirsiniz. Öncelikle soğutucuyu soğuması için buzla doldurmanız gerekir. Soğutucunun altına buz koyun üzerine eti koyun ve etin üstüne tekrar buzu ekleyin. Etin tam olarak korunmasını sağlamak için etin buzla çevrili olduğundan emin olun. Soğutucu kullanırken, etin çözülmediğinden emin olmak için buzu erimeden yenilemeniz gerekmektedir.

  • Eti Doğru Bir Şekilde Çözdürmek

Eti doğru bir şekilde çözdürmek, gıda kaynaklı hastalık risklerini azaltmaktadır. Etleri dondurucudan alıp buzdolabına alarak çözülmesini bekleyin. Bir tam hindiniz var ise çözülmesi yaklaşık 16- 20 saati alacağından planınızı önceden buna göre yapın. Eti isterseniz (hava geçirmez ambalajında) soğuk suya batırarak da çözdürebilirsiniz. Bu yöntemi kullanacaksanız etiniz tamamen çözülene kadar suyu her 30 dakikada bir değiştirmelisiniz. Etleri mikrodalga fırında da çözdürebilirsiniz ama eğer ki bu yöntemden yararlanacaksanız etinizi hemen pişirmelisiniz. Etinizi çözdürürken ondan kötü bir koku yayıldığını düşünürseniz o eti tüketmeyin.

Etin bozulmuş olduğunu anlamak için dikkat etmeniz gerekenler

Tarih

  • Biftek, pirzola gibi ürünler buzdolabında 3-5 günden fazla beklememelidir.
  • Kıyma içinse bu süre 1-2 gündür.

Koku

  • Farklı, sizi rahatsız eden keskin bir koku alıyorsanız etinizi kesinlikle tüketmeyin.

Doku

  • Etin yapışkan bir yapısı olması etin bozulduğunu gösterir.

Renk

  • Etin üstünde yeşilimsi, kahverengimsi ya da gri renkte herhangi bir alan olduğunu fark ederseniz, o eti tüketmemelisiniz.

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Kurban eti taze ve sıcak bir et olduğu için özel bir ettir. Öncelikle parçalara ayırıp, küçük ya da orta boy kaplara koyun. Kapları; güneş görmeyen serin bir yerde, oda sıcaklığında, 1-2 saat bekletin. Etleriniz bu yöntem sayesinde oda sıcaklığına ulaşınca onları buzdolabına kaldırabilirsiniz. Büyük parça etlerin içi donmayacağı için dondurucuya konulmaması gerekmektedir. Eğer kurban etini keser kesmez dondurucuya koyarsanız etin sertleşmesine neden olursunuz. Ayrıca oda sıcaklığında olmayan, derecesi daha yüksek olan etler dondurucuya konulursa maksimum birkaç güne bozulma yaşar.

Kurban etinin muhafaza süresi birden çok etkene bağlı olarak değişir. Kesiminin nasıl yapıldığı, et parçacıklarının büyüklüğü ve etin içindeki yağ oranı etin ömrünü etkileyen faktörlerdir.

En Lezzetli Et Yemekleri

Özel Kavurma Tarifi

Madem bu kadar çok etten bahsettik, severek yediğiniz kavurmayı evinizde kolaylıkla pişirmek için oldukça pratik ve lezzetli bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Lezzetinin yanı sıra etin uzun süre bozulmadan kalabilmesi açısından da özel bir et olan kavurma tarifimize bayılacaksınız!

Malzemeler

  • 2 kilogram dana eti
  • 5 adet sivribiber
  • 5 adet domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz
  • Kekik
  • Taze Karabiber

Yapılışı

Etlerinizi kuşbaşı olarak orta büyüklükte dilimleyiniz. Tavanın içine kuşbaşı etlerinizi koyun ve 2,5 su bardağı ilave ederek kısık ateşte pişirin. Bu arada biberleri ve domatesleri doğrayın. Su kaynamaya başladığı an, etlerinizin üzerine doğradığınız biberleri ve domatesleri ekleyin. Yaklaşık 15 dakika bu şekilde pişsin. Daha sonra sarımsağı, kuyruk yağını ve kekiği de ekleyin. 5-10 dakika tüm lezzetlerin birbirine geçmesini bekleyin. Su buharlaşırsa duruma göre 1-2 çay bardağı su ekleyebilirsiniz. Etleriniz piştiğinde ocağın altını kapatın ve kavurmanızı dinlendirmeye bırakın. Ilındığı zaman servise hazır demektir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here