Ana sayfa Okumadan Geçme GİNSENG NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

GİNSENG NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

726
0

Ginseng, yaprakları açık renkli, kökü kalın, çatal şeklinde, gövdesi nispeten uzun, oval bir şekle sahip, yeşil yapraklı ve yavaş büyüyen bir tür bitkidir. Ginseng’in vücutta enerjiyi yeniden sağlayıp iyileştirdiğine inanılmaktadır. Bu yüzden şuan kullanılan en popüler bitkisel ilaçlardan biridir.

İki tür ginseng vardır: Amerikan ginsengi (Panax quinquefolius, L.) ve Asya ginsengi (P. Ginseng). İkisinin de enerjiyi artırdığı, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü, stresi azalttığı, vücuda rahatlık verdiği, şeker hastalığını tedavi ettiği ve erkeklerde cinsel işlev bozukluğunu düzelttiği gözlemlenmiştir.

GİNSENG’İN 7 FAYDASI

1. İLTİHAPLANMAYI AZALTAN GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR.

Ginseng, büyük miktarda yararlı antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerine sahiptir. Bazı test çalışmaları, ginseng ekstraktlarının ve ginsenoside bileşiklerinin, iltihaplanmaları inhibe edebileceğini ve hücrelerin antioksidan kapasitelerini artırabildiğini göstermiştir. Örneğin, bir çalışmada, Kore kırmızı ginsenginin iltihabı azalttığı ve antioksidan aktivitesinin egzama hastalığına sahip insanlar üzerinde, kullanıldığında, etkin rol oynadığı gözlemlenmiştir. Bu sonuç, iltihaplı cilt hastalıklarına sahip insanlar için bir umut kaynağı olmuştur. Bir diğer çalışma ise, 12 hafta boyunca 3 gram kırmızı ginseng alan 71 postmenopozal kadında denemiştir. Antioksidan aktiviteleri ve oksidatif stres belirteçleri ise ginseng kullanımından sonra ölçülmüştür. Araştırmacılar kırmızı ginsengin antioksidan enzim aktivitelerini artırarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna vardılar.

2. BEYİN FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİR.

Ginseng hafıza, davranış ve ruh hali gibi beyinsel işlevleri geliştirmeye yardımcı olabilir. Bazı tüp testleri ve hayvan çalışmaları ginsenosidler ve K bileşiği gibi ginseng bileşenlerinin beyni serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruyabildiğini göstermektedir. Dört hafta boyunca günlük 200 mg ginseng tüketen 30 sağlıklı insan üzerinde gözlem yapılarak bir çalışma başlatıldı. Çalışmanın sonunda insanlar ruh sağlığında, sosyal beceride iyileşme gösterdiler.

Başka bir çalışmada, 200 mg ve 400 mg ginsengin tek dozunun, 30 sağlıklı yetişkinin, 10 dakikalık zihinsel aktiviteden önce ve sonra zihinsel performans, zihinsel yorgunluk ve kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediği incelenmiştir. 400 mg’lık dozun aksine 200 mg’lık doz, sonucunda zihinsel performansı ve yorgunluğu iyileştirmede daha etkiliydi. Bundan şu sonucu çıkarıyoruz ki fazla kullanım daha fazla etki göstermemektedir.

Üçüncü bir çalışma, sekiz gün boyunca günlük 400 mg ginseng alan kişilerin sakin kalma ve matematik becerilerini geliştirdiğini bulmuştur. Dahası, araştırmacılar, Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin fonksiyonu ve davranışı üzerinde olumlu etkiler gözlemlemişlerdir.

3. EREKTİL DİSFONKSİYONU İYİLEŞTİRİR.

Araştırmalar ginsengin erkeklerde erektil disfonksiyonun (ED) tedavisi için, yararlı bir alternatif olabileceğini göstermiştir. İçindeki bileşiklerin, peniste bulunan kan damarları ve dokularındaki oksidatif strese karşı koruyabildiği ve normal fonksiyona dönmesine yardımcı olabileceği görülmektedir. Ek olarak, çalışmalar ginsengin peniste kas gevşemesini artıran ve kan dolaşımını artıran bir bileşik olan nitrik oksit üretimini destekleyebileceğini göstermiştir.

4. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR.

Ginseng’in bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştıran bazı çalışmalar, ameliyat veya kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarına odaklanmıştır. Bir çalışmada, mide kanseri nedeniyle ameliyata girmiş 39 hastayı izledi ve onları her gün 5.400 mg ginseng ile tedavi edildi. İlginçtir ki, bu insanların bağışıklık fonksiyonlarında anlamlı iyileşmeler ve daha az semptom tekrarları görüldü. Başka bir çalışma, ameliyat sonrası kemoterapi tedavisi gören ileri derecedeki mide kanseri hastalarında, kırmızı ginseng ekstresinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini incelemiştir. Üç ay sonra, kırmızı ginseng ekstresi alanların diğerlerine göre daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluştuğuna rastlanmıştır.

5. KANSER HÜCRELERİNE KARŞI POTANSİYEL BİR GÜÇ SAĞLAR.

Ginseng, kanser riskini belirli oranda azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bitkideki ginsenosideslerin iltihaplanmaları azaltmaya ve antioksidan koruma sağlamaya yardımcı olduğunu yukarıda belirtmiştik. Hücre döngüsü, hücrelerin normal olarak büyüdüğü ve bölündüğü süreçtir. Ginsenosidler anormal oranda hücre üretimini ve büyümesini önleyerek bu döngüye fayda sağlar. Çeşitli çalışmalar gözden geçirildiğinde, ginseng alan kişilerin % 16 oranında daha az kanser hücresi üretme riski taşıdığı sonucuna varılmıştır. Dahası, gözlemsel bir çalışma, ginseng alan insanların, dudak, ağız, yemek borusu, mide, kolon, karaciğer ve akciğer kanseri gibi kanser hücrelerini, kullanmayanlara göre daha az oranda ürettiğini belirtmektedir. Ginseng ayrıca kemoterapi gören hastaların sağlığını iyileştirmeye, tedavinin yan etkilerini azaltmaya ve bazı tedavi ilaçlarının etkisini artırmaya yardımcıdır. Ancak belirtmeliyiz ki tüm bu sonuçlar kesin çözüm olarak görülmemelidir çünkü bilim insanları için bu sonuçlar hâlâ yetersiz.

6. YORGUNLUKLA MÜCADELE EDER VE ENERJİYİ ARTTIRIR.

Çeşitli hayvansal deneylerde görülüyor ki, polisakkaritler ve oligopeptidler gibi ginseng içindeki bazı bileşenler, stresi azaltıyor ve yorgunlukla mücadele ediyor. Bir çalışmada,364 kanser hastasına sekiz hafta boyunca 2.000 mg Amerikan ginsengi verildi. Sekiz hafta sonra, bu kişilerde yorgunluk hissinin düştüğü görüldü.

7. KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜREBİLİR.

Ginseng, diyabetli olsun, olmasın, tüm insan vücutlarında kan glikozunu düşüren etkiler göstermiştir. Amerikan ve Asya ginsenginin pankreatik hücre fonksiyonunu iyileştirdiği, insülin üretimini artırdığı ve dokularda kan şekeri alımını artırdığına dair çalışmalar yapılmıştır. Dahası, bu çalışmalar, ginseng ekstraktlarının, diyabet hücrelerine karşı antioksidan koruma sağlayarak yardımcı olduğunu göstermektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here