B1, B2, B6 ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan baklanın mevsimi geldi! Türkiye’nin her noktasında yetişen bakla oldukça faydalı bir sebze. Hem besleyici hem de güçlendirici özelliklerinin yanı sıra kolestrole, böbreklere ve kemiklere etki ediyor.
İç bakla çorbası
100 gram iç bakla
2 patates
1 soğan
1 demet kıyılmış maydanoz
5 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı köri
4-5 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Gecede dinledirilmiş ıslak baklalar; eritilmiş yağ, küp küp kesilmiş patatesler, kıyılmış maydanoz ve soğanla kavrulur. Daha sonra köri ve tavuk suyu eklenerek 15-20 dakika pişirilir. Püre haline getirdikten sonra afiyet olsun!
Bakla Pilavı
100 gram iç bakla
2 adet taze soğan
Dereotu, maydanoz
1 buçuk su bardağı pirinç
Tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Pişirilmeye hazır olan baklalar sıvıyağ, soğan, dereotu, maydanoz ile biraz çevirilir. Daha sonra su, tuz ve pirinç eklenerek pişirilir.
İç baklalı enginar
1 kilogram iç bakla
4 adet enginar
1 soğan
1 limon/ limon suyu
Un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Dereotu
Doğranmış kuru soğanlar zeytinyağı ile çevrilmeye başlandıktan sonra enginar ve bakla eklenir. Tuz ve üç su bardağı su ilave edilir ve bir limonun yarısının suyu ile yarım yemek kaşığı un da eklenir. Hazır olunca enginarların içerisine hazırlanan karışım ve dereotları konulur.
Zeytinyağlı iç bakla
250 gram iç bakla
Dereotu
1 soğan
2 diş sarımsak
Tuz ve kesme şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Soğan ve sarımsağı zeytinyağında kavurmaya başlayın ve iç bakla, bir kesme şeker, tuz ve su ekleyin. Hazır olduktan sonra dere otu ile servis edebilirsiniz.
Fava
250 gram iç bakla
1 soğan
3 diş sarımsak
1 havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz ve limon suyu
Gece bekletilmiş olan bakla, doğramış soğan, havuç, sarımsak tencereye konulur ve üzerlerini kapayana dek su eklenir. Kaynadıktan sonra zeytinyağı ve tuz eklenir. Püre haline getirilmesinin ardından soğumaya bırakılan fava üzerine eklenen limon suyu ve zeytinyağı ile servis edilir.