Ballıbabagiller familyasından olan biberiye, Akdeniz Bölgesi’nde görülen ve iğne biçimindeki yapraklarının dört mevsim yeşil kalmasıyla dikkat çeken bir bitkidir. Kendine özgü hafif acı bir tadı ve çok keskin bir kokusu olan biberiye hem sağlık hem de kozmetik alanlarında sayısız faydaya sahiptir. Henüz mutfaklarda hak ettiği yeri bulamadığını düşündüğümüz biberiyeyi daha yakından tanımanızı istediğimiz için onu bu haftanın bitkisi ilan ettik ve faydalarını da okuduktan sonra mutlaka denemek isteyeceğiniz birbirinden leziz beş farklı tarife dahil ettik.
Biberiye genellikle et yemeklerindeki ağır kokuyu hafiflettiği için tercih edilir ama salata çeşnisi olarak, özellikle sirkeyle de çok yakışır. Özellikle yetiştiği bölgenin mutfağındaki zeytinyağlı yemeklerin mükemmel bir eşlikçisidir.
Biberiyenin Faydaları
Biberiyedeki karnosik asit sinir sistemin koruyarak beynin sağlıklı çalışmasını sağlıyor ve beyni güçlendiriyor. Düzenli tüketilmesi halinde Alzheimer’a ve demansa yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltıyor.
Karaciğeri koruyucu etkisi bulunuyor.
Birçok mide rahatsızlığını ve hazımsızlığı giderici etkiye sahip.
Kan dolaşımını hızlandırdığı için özellikle saç derisi problemlerini önlemede etkili.
İçerdiği glikozitlerle böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı.
Sivilceler de dahil olmak üzere iltihaplı yaraların iyileşmesini hızlandırıyor.
Guatr ve kalp hastalıklarında önemli bir yardımcı eleman görevi görüyor.
Biberiye bir antioksidan ve doğal bir ağrı kesici. Bu kısım en çok migren hastalarını ilgilendiriyor çünkü hiçbir ağrı kesicinin fayda etmediğinden yakınan migren hastalarının birçoğu, biberiye buharını solumanın ağrıyı hafiflettiğini onaylıyor. Denemeye değer.
Mineral, magnezyum, kalsiyum, bakır, demir gibi minerallere ve çok yüksek vitamin rezervine sahip olan biberiyeyi yemeklerinizin bir parçası haline getirmek için aşağıdaki tariflerimize göz atmanızı öneririz.
1- Fırında Biberiyeli Tavuk
Gerekli Malzemeler:
- 4 tavuk göğsü
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 orta boy patates
- 3-4 diş sarımsak
- Birkaç dal taze biberiye
- 1 limon
- Kekik
- Pul biber
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Patatesleri kabuklarıyla birlikte kalın dilimlere bölüp, tavuklar ve ince ince doğranmış sarımsaklarla birlikte derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine limon dilimleri yerleştirip zeytinyağı gezdiriyoruz. Baharatları da ekledikten sonra malzemeler birbirleriyle özleşene dek karıştırıyoruz.
Daha sonra bu karışımı bir fırın kabına alarak üzerine taze biberiye serpiştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
2- Biberiyeli Beşamel Soslu Kabak
Gerekli Malzemeler:
- 6 irice kabak
- 1 çay bardağı kaşar rendesi
- 1 su bardağı beyaz peynir
- 1 demet kıyılmış dereotu
Beşamel Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- Bir fiske tuz
- Birkaç dal biberiye
Yapılışı:
Kabakları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp, bir tencere kaynamış suyun içine atıyoruz ve iki dakika kadar haşlıyoruz. Daha sonra bir kaşık yardımıyla çekirdeklerini temizliyoruz. Beyaz peyniri ve ince kıyılmış dereotunu bir kasede harmanlayıp, çekirdeklerini çıkardığımız kabakların içini bu harçla dolduruyoruz.
Beşamel sosu hazırlıyoruz ve kabakların üzerine paylaştırıp, 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcakken kaşar rendesi serpip erimesini bekliyoruz ve sıcak sıcak servis ediyoruz.
3- Biberiyeli Pişi
Gerekli Malzemeler:
- 5,5 su bardağı un
- 1 paket maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1,5 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Birkaç dal taze biberiye
- Deniz tuzu
Yapılışı:
Mayayı, şekeri ve ılık sütü derince bir yoğurma kabına alarak karıştırıyoruz ve yoğurmaya başlamadan önce on dakika kadar bekletiyoruz. Maya kabardıktan sonra içine sıvı yağı, yumurtayı ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Bu esnada unu da azar azar ekleyip kıvamlı bir hamur haline getiriyoruz. Üzerini streç filmle kapladığımız hamurumuzu bir saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Mayalanan ve kabaran hamurumuzu üç eşit parçaya bölüyoruz ve elimizle istediğimiz incelikte açıyoruz. Açtığımız hamurdan küçük kare şeklinde hamurlar kesip kızgın yağda kızartıyoruz. Son olarak üzerine deniz tuzu ve ince kıyılmış biberiye serpip servis ediyoruz.
3- Biberiyeli Antrikot
Gerekli Malzemeler:
- 4 adet dana antrikot
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 dal biberiye
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
Isıttığımız tavaya antrikotları alıyoruz ve arkalı önlü çevirerek mühürlüyoruz. Daha sonra tavadan antrikotları çıkarıp tereyağını eriyoruz ve dövülmüş sarımsakları birkaç dakika çeviriyoruz. Üzerine kırmızı toz biber ve kimyon ekleyip antrikotları yeniden tavaya alıyoruz. Biberiye dallarını da yerleştirip kapağını kapatıyoruz. Piştikten sonra tuz ilave edip sıcak servis ediyoruz.
5- Biberiyeli Fırında Patates
Gerekli Malzemeler:
- 1 kilo patates
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 8 dal biberiye
- Bir baş sarımsak
Yapılışı:
Patateslerin kabuklarını soyup dörde böldükten sonra bol suda haşlıyoruz. Daha sonra suyunu süzerek fırın kabına yerleştiriyoruz. Üzerlerine tuz, karabiber ekleyip zeytinyağı gezdirerek iyice harmanlıyoruz. 180 derece fırında yarım saat pişiriyoruz. Yarım saatin sonunda fırın kabı çıkarılarak üzerine ezilmiş sarımsaklar ve biberiye dalları eklenerek on dakika daha pişmeye bırakılır. Patatesi biraz dinlendirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.