Reyhan ya da bilinen diğer bir adıyla fesleğen, manganez, K, A, ve C vitamini kaynağı olan faydalı bir bitkidir. Demir, magnezyum ve Omega-3 açısından da zengin olan reyhan, yemeklere kattığı lezzetle de sevilen bir besindir.
Reyhanın en bilinen faydaları bağışıklık dostudur. Sindirimi güçlendiren reyhan, kan dolaşımını artırır, mide bulantısını ve baş dönmesini engelleyici etkiler yapar. Öksürüğe de iyi gelen reyhan, bronşların boşalmasına yardımcı olur.
Hem taze hem de kurutulmuş olarak salataların, çorbaların ve yemeklerin içerisinde severek kullanılabilecek bir besindir. Baharat olarak da kullanılabilen reyhan, balık ve etlerle çok güzel uyum sağlamaktadır. Ayrıca reyhan başta pesto sosu olmak üzere farklı soslar şeklinde de kullanılabilir.
Reyhanın son olarak saklanmasına değinirsek farklı yöntemler kullanılabilir. Sıcaktan ve soğuktan kolayca etkilenen reyhan, vazo içerisinde çiçek gibi de saklanabilmektedir. Şimdi reyhanın lezzet kattığı çeşitli tariflere bakalım.
Etli Lahana Sarması
Malzemeler:
1 tane lahana
1 orta boy soğan
1 orta boy domates
2 diş sarımsak
7 dal maydanoz
1 tane yeşil biber
100 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı dolusu salça (biber ve domates karışık halde)
1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı reyhan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı: Başlangıçta bir tencereye su koyulup lahanalar haşlanır ve sonra soğuk suda yıkanıp hazır hale getirilir. Ardından iç harç için bir kaba domates, maydanoz, soğan, sarımsak ve yeşil biber ufak ufak doğranır. Üzerine kıyma, zeytinyağı, pirinç, tuz ve diğer baharatlar eklenip karıştırılır. Lahanalar sarmalık şekilde kesilip iç harç lahanalarla ince şekilde sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine su eklenir ve kısık ateşte 45 dakika boyunca pişirilir. Pişme işlemi sona erdikten sonra 30 dakika boyunca dinlenmeye bırakılır. Ardından servise hazır.
Kısır
Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur
4, 5 yaprak marul ya da kıvırcık
2 adet domates
2 tane limon
2 adet salatalık
4 -5 tane yeşil soğan
Biraz reyhan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: İlk iş köftelik bulgur sıcak su ve tuz ile ıslatılır. 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Bu esnada sebzeler yıkanıp doğranır. Köftelik bulgur üzerine yeşil soğanın beyaz bölümü, salça, zeytinyağı ve limon suyu eklenip yoğurulur. Nar ekşisi ile baharatlar eklenir. Bir süre daha yoğurduktan sonra sebzeler ilave edilir. 2 kaşık ile karıştırılır ve kısır servise hazır hale getirilir.
Reyhan Şerbeti
Malzemeler:
1 tutam reyhan
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 adet kabuk tarçın
3 şu bardağı şeker (şeker isteğe bağlı artırılabilir ya da çoğaltılabilir)
4 litre su
Yapılışı: Tencereye 4 litre su koyulur. Altı açılıp kaynamaya bırakılır. Su kaynadığı zaman reyhan yıkanıp içerisine atılır. Limon tuzu, şeker ve tarçın ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. 1 saat boyunca dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra şerbet süzülüp dolaba konur. Soğuyan şerbet servise hazır olur.
Zeytinyağlı Sarma
Malzemeler:
Yarım kilo üzüm yaprağı
2 su bardağı pirinç
1 adet büyük boy soğan
Maydanoz
1 adet rendelenmiş domates
2 tatlı kaşığı reyhan
Tuz, pulbiber
1 adet limon
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yapılışı: Pirinçler ılık tuzlu su içerisinde bekletilir. Soğanlar doğranır. Domates rendelenip bir kaba konur. Baharatlar, pirinç, maydanoz, salçalar ve 3 yemek kaşığı sıvıyağı birlikte karıştırılır. Ardından dolmalar sarılır. Tuz ile 1 çay bardağından daha az sıvıyağı veya zeytinyağı eklenir. 3 su bardağı sıcak su eklenir. Kısık ateşte pişirilir. Zeytinyağlı sarma servise hazır.
Elbistan Usulü Sulu Börek
Malzemeler:
Kişi sayısına göre un
Su
Tuz
İç Harç Malzemeleri;
10 tane orta boy haşlanmış patates
Sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Nane
Reyhan
Üzeri için;
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Haşlamak için;
Su ve 2 diş sarımsak
Yapılışı: İlk iş patatesleri haşlayıp ezmek. Ardından bir tavaya sıvı yağ eklenir ve içerisine salçalar konur. Birkaç dakika ateşte bekletilir ve baharatlar atılır. Hamur malzemeleri karıştırılarak hafif sertlikte bir hamur hazırlanır. Hamur açılıp çay bardağıyla kesilir ve içerisine iç harcından eklenip kapatılır. Tepsiye dizilip unlandıktan sonra tencereye su eklenir ve sarımsak rendelenir. Suyun içerisine börekler atılır ve kaynatılır. Piştiği sırada hamurlar su yüzüne çıkacaktır. O zaman sulu şekilde tabaklara alınır ve üzerine salçalı sos dökülür. Elbistan usulü sulu böreğiniz servise hazır.