Ah Karadeniz! Yolları, dalgalı denizi, yağmurları, yeşilleri, sevdaları ve hüzünleriyle, bazen de hareketli müzikleriyle akla gelen, ülkemizin biricik bölgesi. Yaylada yapılan o güzel kahvaltılar, sobalarda pişen mısır ekmekleri… Yazarken acıktık!
Sizleri de daha fazla sabırsızlandırmadan, sizler için derlediğimiz Karadeniz’in güzel lezzetlerine bir bakalım. Afiyet olsun.
MIHLAMA
Manzarası şırıl şırıl akan derelere açılan kahvaltı sofrasını evinizin içine getirdik! Mıhlamayı ya da diğer bilinen adlarıyla muhlama veya kuymağı, tariflerin ilk sırasına koymazsak olmazdı. Söz veriyoruz, gözlerinizi kapatıp mıhlamanızın tadına bakınca Karadeniz’e ışınlanıyorsunuz.
MALZEMELER
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı mısırı unu
- 1 su bardağı su
- ½ su bardağı süt
- 400 gram kolot peyniri (çeçil de olabilir)
Yapılışı:
Sahanda tereyağını eritin. Mısır ununu da ilave edip iyice karıştırarak kavurun. Ardından su ve sütü ilave ederek sürekli karıştırın. Mısır ununun topaklanmaması gerekiyor. Kaynamaya başladığı an kolot peyniri atın ve iyice sünmesini bekleyin. Ocağın altını kısın. Peynir karıştabileceğiniz noktaya gelince ocaktan alın ve sıcak tüketin. Afiyet olsun.
KARALAHANA SARMASI
MALZEMELER
- 3 bağ karalahana
- 350 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı iri bulgur
- 1 orta boy soğan
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- ½ demet maydanoz
- 2 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Zeytinyağı
- Tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Lahanaları saplarından ayırıp kaynar suya atın ve yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Çıkarttıktan sonra direkt soğuk suya koyun. Büyük bir kaba pirinç ve bulguru koyun. Soğan, sarımsak ve maydanozu kıyıp kaba ekleyin. Kıymayı ilave edin, ardından domatesleri rendeleyip nar ekşisi, karabiber ve tuzla tatlandırarak iyice yoğurun. Düz bir zemine yaprağı serin ve eğer damarları kalınsa bıçakla o kısmı kesin ya da ezin. Sardıklarınızı tencereye dizin. Bir tavada tereyağı ile beraber salçayı eritin ve tencerenin üzerinde gezdirip ardından 3,5 su bardağı ılık su ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Afiyet olsun.
AKÇAABAT KÖFTESİ
MALZEMELER
- 600 gram dana kıyma
- 100 gram iç yağ
- 6 diş sarımsak
- 5 su bardağı ufalanmış bayat ekmek
- ½ çay bardağı maden suyu
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı:
Dana kıymayı birçok sefer, iç yağ ile beraber çektirin. Eti bir tezgaha alın, ortaya bir havuz açıp sarımsakları kıyıp koyun. Ardından bayat ekmeği ilave edin ve iyice yoğurun. Birkaç dakika sonra maden suyunu, tuzu ve karabiberi ekleyerek eze eze 10 dakika daha yoğurun. Etiniz hazır olduğunda bir top elinize alın ve avucunuzla yassılaştırın. Izgarada veya kızartarak pişirin. Afiyet olsun.
PEPEÇURA TATLISI
MALZEMELER
- 2 kg siyah kalın kabuklu üzüm
- 1 bardak mısır unu
- 1 bardak şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 bardak su
Yapılışı:
Üzümü iyice yıkadıktan sonra 2 bardak su ile beraber yarım saat kadar kaynatın. Kaynattıktan sonra sık telli bir süzgeçle tencereyi süzün. Posayı atın. Kalan suyu tekrar tencereye boşaltın ve kademeli olarak mısır unu, şeker ve nişastayı ekleyip karıştıra karıştıra yarım saat boyunca pişirin. Soğuk servis yapın. Afiyet olsun.
BANDUMA
MALZEMELER
- 4 kuru yufka
- 2 orta boy tavuk göğsü
- 5 bardak tavuk suyu
- 5 su bardağı ceviziçi
- 125 gram tereyağı
Yapılışı:
- Derin bir tencereye tavukları koyun ve 5 bardaktan biraz fazla suyla kaynatın. Bu sırada yufkaların her birini 3 parmak genişliğinde katlayarak sarın. Sardığınız yufkaları 4 parmak genişliğinde aralıklarla kesin. Eti çıkarıp bir kaseye didikleyin. Kestiğiniz yufkaları tavuk suyuna batırıp çıkartarak ıslatın. Her bir yufkayı ıslatıp servis tabağına alın. Tereyağını bir tavada eritin. Tavukları yufkaların üzerine dizin, ardından tereyağını gezdirin. Son olarak, ceviziçini serpiştirin. Afiyet olsun.