Günlerin kısa ve karanlık olduğu bol bol kar, fırtına, yağmur ve soğukla karşılaşacağımız kış aylarındayız.
Havaların soğumasıyla beraber; grip, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler hemen hemen herkeste görülmeye başladı. İklimsel etkiler, mevsimsel değişiklik, düzensiz ve yetersiz beslenme gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyor, vücut hastalıklara açık hale geliyor. Bu dönemde doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmek hastalık riskini en aza indiriyor. Çünkü soğuk aylarda vücut aldığı kalorin çoğunu kendini ısıtmaya harcarken bağışıklık sistemi için yeterli kaynak ayıramıyor bu da hastalıklara davetiye çıkartıyor.
Peki, bunun önüne nasıl geçeriz? Mevsimsel beslenme ve iklime uygun beslenme şekli bunu en kolay çözümü hem doğal hem de düzenli beslenmeyle kışın tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
Hangi ayda hangi sebzeler yetişir?
Aralık: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
Ocak: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp.
Şubat: Bal kabağı, lahana, yer elması, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, karalahana.
Sizin de okuduğunuz gibi kış aylarında ki sebzeler 2 ye ayrılıyor bazıları salataları süslerken( turp, havuç, pancar vs.) kalanlarsa yemek olarak sofraların baş tacı olabilir. (Ispanak, lahana, pırasa vs.) eh defne yaprağına değinmezsek adı kalır. Defne yaprağı özellikle büyük balıklar ( çipura, alabalık vs.) içine harika lezzet katan bir sebzedir.
Peki, bu sebzelerden nasıl şaheserler yaratılır? Açıkçası kışın salatanın önemi malumunuz.Her yemeğin yanına yakışan salatalar olarak Havuç salatası, kış salatası, turp salatası gibi salatalarla sofralarınızı süsleyebilirsiniz.Özellikle havuçlar mutfağınızın en renkli sebzelerinden biridir. Yemeklere tat verir., B1, B2 vitamini ve lif kaynağıdır. Enerji verir. Göze iyi gelir. Özellikle kırmızı turp, şifa deposudur.Böbrekler için yararlıdır. Potasyum için iyi bir kaynaktır. Halsizliğe iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
C vitamini bağışıklık sistemi için adeta itici güç niteliğinde bir vitamindir. Bununla beraber çinko da içeriyorsa bağışıklık sisteminiz için bundan iyisi Şam’da kayısıdır. Bu noktada imdadınıza brokoli ve ıspanak yetişiyor. Ispanak yemeğinin içine özellikle birazda et koyarak lezzetlendirip çeşitlendirebilirsiniz veya ana yemeğinizin yanına brokoli haşlayarak dengeli bir tabağa erişebilirsiniz. Bunun yanı sıra lahana da hem sarma olarak hem yemek olarak tüketilen gene faydası bol bir kış sebzesidir.