Ana sayfa Türk Mutfağı Kütahya Yemekleri KÜTAHYA MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

KÜTAHYA MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

982
0

TARHANA : Yoğurtnaneun, kırmızı biber, yeşil biber, istenirse soğan iyice kıyılıp parçalanarak karıştırıldıktan sonra ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Buna tarhana denmektedir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Bölgeye göre yapılış şekillerinde farklılıklar vardır. Malatya tarhanasının yapılışı daha farklıdır. Dövme buğday, yoğurt, un, maya ve tuz burda yapılan tarhananın ana maddesini oluşturmaktadır. Bunun dışında tarhananın çeşitleri de vardır. Tatlı Tarhana, Ekşi Tarhana bunlardan bazılarıdır.

ERİŞTE-KESME : Un, yumurta, yağ ve tuz karışımı olan hamurun, kibrit çöpü boyutunda kesilmesi sonucu elde edilen bir tür ev makarnasıdır. Bu yörede oldukça fazla tüketilmektedir.

OVMA ŞEHRİYE : Bol yumurtalı un tuz ile karıştırıldıktan sonra kaynar su dökülerek oklava ile yoğrulan hamur parçalara ayrılmış şekilde güneşte kurutulur. Ardından ovma şehriye olur ve makarna gibi isteğe göre pişirilir.

GAK : Vişne, elma, erik, kayısı  gibi meyveler soyulup dilimledikten sonra serilerek kurutulur. Tek başına yenildiği gibi kışın hoşaf olarak da kullanılır.

HAŞHAŞ: Haşhaş, gelincikgiller familyasından Papaver cinsinden bir bitki türüdür. Bu bölgede haşhaş tohumu oldukça çok kullanılır. Tatlılarda ve böreklerde haşhaş oldukça çok kullanılır

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here