Ana sayfa Türk Mutfağı Kütahya Yemekleri KÜTAHYA MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KÜTAHYA MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1958
0

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde olduğu gibi Kütahya’nın da kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Ege bölgesinde yer alan Kütahya bulunduğu coğrafi şartlar nedeniyle de zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Mutfağı olduğu kadar zengin tarihi ile göz kamaştıran Kütahya, Evliya Çelebi’nin memleketi olarak bilinir. Çinileri, termal suları, tarihi ve yemekleri ile insanlara her şeyi bir arada sunan bir şehirdir.

Kütahya’da beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır. Herkes yazlığını kışlığını genel olarak kendi evlerinde hazırlar. Aş dükkanı denen lokantalar daha 1960’lı yıllarda kent yaşamına girmiştir.

Kütahya’da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Tarhanaya yörede Ak Tarhana da denmektedir. Halkın yazın hazırladığı biri besindir. Tarhananın yapılması biraz zahmetlidir. Soğan, domates ve acı biber kıyma makinesinden geçirilip yoğurt, tuz ve nane eklenir önce. Ardından maya ve un ilave edilip yoğrulur. Üzerine un serpilip yaklaşık 10 gün, ara ara yoğrularak bekletilir. Ekşisi gidince hamurdan küçük parçalar koparılıp temiz bezler üzerinde kurumaya bırakılan tarhana ovulabilecek kıvama gelince de tahta tekne içinde ovulup kalburdan geçirildikten sonra tekrar kurutulup bez torbalarda saklanarak yapılır. Zor gibi gözüken bu işlem Kütahya’nın tüm evlerinde yapılır ve kışın ise kıymalı ya da kıymasız olacak şekilde tarhana çorbası sofralarda yerini alır. Bunun yanı sıra ekşi tarhana da sofraların vazgeçilmezidir. Bu tarhana şeklinin yapımı ise ak tarhanaya göre daha kolay. Olgun kızılcıklar büyük kazanlarda kaynatılıp soğutulduktan sonra alabildiği kadar un ve tuz eklenip yoğrulduktan sonra bekletilmeden elekten geçirilmesinin ardından temiz bezler üzerinde kurutularak yapılır.

Hamur işlerinin ağırlıklı olduğu mutfakta bayramlarda en özel yemekler yapılır. El açması şerbetli tatlılar bayramların olmazsa olmazlarındandır.

Genel olarak burada özel bir sebze yemeği ve kültürü olduğu söylenemez. Mevsimlik yemeklerle her türlü sebze yemeği yapılır. Et de koyun eti tercih edilir ve yemeklerinde kullanılır. Yoğurt ise tüm yemeklerinde neredeyse kullanılır. Gerek çorba terbiyelerinde gerekse yapılan hamur işlerinde yoğurdun yeri büyüktür.

Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde ise pekmez ve şıra çeşitli biçimlerde kullanılırdı.  Ve besin gereksinimlerinin çoğunluğu karşılanırdı. Fakat Kütahya’da yaygınlaşan kentleşme olgusuyla beraber bazı eski gelenek ve tatları kaybedildi. Bu da mutfakta köklü değişiklikler yaratılmasına neden oldu. Yakın zamana kadar çarşı ekmeği, ev ekmeği ayrımı yapılan Kütahya’da artık büyük ölçüde Pazar ürünleri tüketilmektedir. Buna rağmen kırsal bölgelerde ve daha az olmakla birlikte şehrin içinde hala  yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği sürmektedir. Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini de hala evde kendileri hazırlamaktadır.

 

Günlük yiyeceklerde tarhana kadar bulgurun da yeri büyüktür. Hemen hemen bulgurun her çeşidinden çeşitli lezzetli yemekler yapılmaktadır. Çorba ve  böreklerin de mutfak kültüründe yeri yadsınamaz bir gerçek. Çok çeşitli çorba ve börekleri vardır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here