Ana sayfa Genel Mutfağınızdaki Doğal Antibiyotikler

Mutfağınızdaki Doğal Antibiyotikler

21
0

Mutfağımızda yer alan bazı besinlerin antibiyotik görevi gördüğünü biliyor muydunuz?

Havaların durumu malum. Nezle, grip gibi hastalıkların en yoğun görüldüğü mevsimdeyiz. Birçoğumuz da hasta olduğumuz gibi antibiyotiklere sarılıyoruz, oysa gereksiz antibiyotik kullanmanın zararları saymakla bitmiyor.

Peki ne yapabiliriz?

Hastalıklarla savaşabilmek için vücut direncimizin kuvvetli olması ilk koşul. O yüzden bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, vücudunuz için yapacağınız en güzel şey olacak. Antibiyotik kullanmadan, tamamen doğal formüllerle bunu nasıl yapabileceğimizi öğreneceğiz şimdi de.

Sarımsak: Listenin ilk sırasında yer alan sarımsak, güçlü antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip bileşikler içerir. Binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılan bu altın değerindeki besin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hücre onarımını kolaylaştırmaya yardımcı. Kimilerinin kokusundan fellik fellik kaçtığı, kimilerinin ise onsuz yapamadığı sarımsağı özellikle soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanmanızı, hiçbir yemekte sofranızdan eksik etmemenizi öneririz.

Turp: Eskiler boşuna sağlık ile turp sebzesini özdeşleştirmemiş. Turp gibi sağlıklı olabilmek için turp tüketmek gerçekten de çok önemli. Zengin C vitamini, folik asit ve fosfor içeren turp, aynı zamanda çok güçlü de bir antioksidan kaynağı. Eğer ne yaptıysanız geçiremediğiniz inatçı bir öksürüğünüz varsa, şu sihirli iksiri denemenizi öneririz:

İçini oyduğunuz turbu 1 tatlı kaşığı bal ile doldurun. Sabaha kadar bekletin. Sonra da için.

Zencefil: Zencefil, antimikrobiyal özelliklere sahip olan gingerol ve shogaol gibi bileşikler içerir. Bağışıklık sistemini destekleyici ve anti-enflamatuar etkileriyle bilinen zencefil, gerçek manada doğal bir ağrı kesici. Birçok hastalığın devasında kullanılan bu süper gücü, elbette aşırıya kaçmadan tüketmek çok önemli. Peki nasıl mı tüketeceğiz? Ceviz büyüklüğündeki taze zencefili soyup dilimleyin, içine bir çubuk tarçın ve birkaç dilim limon ekleyin. Sıcak suda demlenmesini bekleyip afiyetle için. Dilerseniz biraz bal ile de tatlandırabilirsiniz.

Zerdeçal: Doğanın bize bir armağanı olan zerdeçal, antimikrobiyal özelliklere sahip sağlıklı bir baharat. Aktif bileşeni kurkumin sayesinde vücudunuza olan iyilikleri gerçekten saymakla bitmiyor. Doğal bir antiinflamatuar olan zerdeçal, vücudumuzun enfeksiyonla mücadelesinde en önemli silahlarından bir tanesi. Hücre zarına olumlu etkileri olan ve güçlü bir antioksidan olan zerdeçalı tüm yemeklerinizde kullanabilir, bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.

Kivi: C vitamini bakımından son derece zengin olan kivi, bu konularda bir numara olarak bildiğimiz portakaldan bile daha fazla C vitamini içeriyor. İçerdiği pektinler vücudu toksinlerden temizlerken kolesterolü dengeliyor, lifleriyle sindirimi kolaylaştırıyor ve hastalıklara karşı doğal bir antibiyotik görevi görüyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here