Bir nevi yemek bilimi olan gastronomi, günümüzde daha da popülerleşmeye başlamış durumda. Yiyeceklerin ve içeceklerin hammaddelerinin üretilişinden mutfağa gelmesine, sofralarda servis edilmesine dek tüm süreçler gastronomiyi de ilgilendirmektedir. Tüm bu süreçleri kapsayan gastronomi son yıllarda bölüm olarak okullarda da okutulmaya başlamıştır. Aynı zamanda bu alana ilgi duyan, çeşitli kurslara katılıp eğitimler alan da binlerce insan bulunmaktadır.
Hem gastronomi ile ilgilenen hem de kitap okumayı bir tutku olarak görenler için yazılmış yüzlerce gastronomi kitabı bulunmaktadır. Aynı zamanda gastronomi okuyanlar veya bu alanda çalışanların da belli başlı kitapları mutlaka okumaları gerekmektedir. Okurken keyif alınacak, keyif alırken birçok şey öğrenilecek, kütüphanenizde mutlaka yer alması gereken kitaplar arayanlar için bu yazı tam da size göre.
İşte gastronomiye ilgi duyanlar için bu alanla ilgili daha fazla bilgi almalarını sağlayacak kitapları sizler için derledik. İster yerli, ister yabancı birçok kitaba bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Gastronaut
Pratik mutfak bilgileri, mutfağa ilişkin çeşitli bilgiler, mutfak için çeşitli yemekleri içeren kitap adeta gastronomiye bir geçiş kitabıdır. Kitap gastronomiye ilgi duyanlar ve sevenler için başucu kitabı niteliğindedir.
Grand Livre de Cuisine
Gastronomiyle ilgilenen herkes için başucu kitabı niteliğindeki bu kitap Alain Ducasse tarafından yazılmıştır. Ansiklopedi formatında yazılan bu kitap mantar, levrek, kuzu gibi çoğu malzeme ile hazırlanabilecek kombinasyonları içermekte. Dolayısıyla çeşitli ve yaratıcı menüler için bir ilham kaynağı.
On Food And Cooking
Bu muhteşem kitap gıda kimyası ve tarihi üzerine yapılan araştırmaları içeriyor. Yazarı olan Harold McGee şeflerin her gün yapmış oldukları yemeklerin perde arkasındaki gerçekleri bu kitabında ortaya koymuş.
The French Laundry Cookbook
Yazılışının üzerinden yıllar geçmiş olsa da eskimeyecek nitelikte bir eser. Yazarı Thomas Keller olan bu kitap başta yemeklerin hikayelerini içeriyor. Aynı zamanda yemek tedarikçilerinin öykülerini ve yemeklerin bize ulaştırılmadan önce geçtikleri süreci anlamamızı sağlıyor.
Cooking by Hand
İtalyan mutfağı ile ilgili yazılmış en iyi kitaplardan biri Cookin by Hand. Klasik yemek kitaplarının aksine çok fazla fotoğraf içermese de yemek yapımlarının anlatımı ve bahsedilen yemeklerin çeşitliliği açısından oldukça faydalı bilgiler içermekte. Yazarı ise ortağıyla beraber çalıştığı ‘’Chez Panisse’’ restoranın şefi Paul Berolli.
Acı Çikolata
On iki bölümden oluşan ve içeriğindeki her bölümde konuyla ilgili bir tarif içeren kitap. Yazarı Laura Esquivel tarafından akıcı bir şekilde kaleme alınmış bu kitabı okurken olayların içerisinde yaşıyormuş etkisine girmek mümkün. Aynı zamanda Meksika mutfağı ile ilgili detaylı bilgileri de içeriğinde bulunduruyor.
Yemekte Tarih Var
Tarih boyunca yemeğin var olduğunu biliyoruz, ancak yemeğin de bir tarihinin olduğunu hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz işte tam da şimdi düşünme zamanı. Alanlarının önde gelen isimlerinin oluşturduğu bu kitap Osmanlı, Avrupa ve Amerika bölgelerinden yola çıkarak farklı dönemlerle ilgili okuyucuya yemek tarihini sunuyor.
Sanat, Kültür ve Mutfak
Kitap, arkeoloji ve sanat tarihinin gözünden mutfağın derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmanızı sağlayacak nitelikte. Akıcı dili de aynı zamanda mutfağa olan ilginizi ve mutfağın tarihini daha iyi kavramınızı sağlayacak.
Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler
Mutfaktan ve yemeklerden keyif alabilmek, daha lezzetli yemekler ortaya koyabilmek için en temelde lezzetin fizyolojisinin anlaşılması gerekir. İşte bu kitap da lezzetin fizyolojisinin daha iyi kavranması ve mutfağın öneminin daha iyi anlaşılması için okunması gereken bir nevi başucu kitaplarındandır.
Mutfaktaki Yaban
Kitap, her otun ayrıntılı tanımından, nasıl şartlarda yetiştirilebileceğine, ne tür yemeklerin içerisinde ne şekilde kullanılabileceğine dair ipuçlarını içerisinde bulunduran hikayeleri içermektedir. Yazar aynı zamanda otların hayatımızda düşündüğümüzden çok daha fazla öneme sahip olduğunu da anlamamızı sağlıyor.
İstanbul’un Lezzet Tarihi
Metropol kenti olan İstanbul, yemek anlamında da yüzyıllardır bir metropol olma özelliği taşımaktadır. İşte bu kitapta da yazarı Artun Ünsal tarafından Eski Yunan-Roma ve Bizans’tan başlayıp Osmanlı İmparatorluğu’na dek uzanan zengin mutfak kültürü ele alınmış.
Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz
Yazar Deniz Gürsoy, Eski Taş Çağı’ndan, Türklerin İslamla tanışmalarından önce yedikleri yemeklere, içtiklerine değinmiş bu değerli eserde. Yaşadığımız coğrafyanın yemek kültüründen tarihi izler taşıyan bu kitap bir nevi içeriğini adına yansıtmış durumda.
Mutfak Sırları
Yayınlandığı andan itibaren çok satan ve adeta kült bir esere dönen gastronomi kitapları arasında yerini alıyor Mutfak Sırları. Yazar Anthony Bourdain kitapta aşçılık dünyasının karanlık tarafına doğru eğlenceli bir macerayı kaleme almış. Ağız sulandıracak şekilde lezzetli ve okurken eğlenilecek şekilde keyifli bir kitap.
Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı
Kitap, verilen örnekleri ile kentlere özgün yemeklerin içerikleri ve hazırlanışları hakkında okurlara fikir verebilmek amacıyla yazılmıştır. Yazarları farklı kaynaklardan farklı açıklamalarla belli standartları sağlamak amacıyla dört kişi üzerinden hesaplamalarla bir oran ortaya koymaya çalışmışlardır.
[…] https://gastromanya.com/okunmasi-gereken-gastronomi-kitaplari/ […]