Ana sayfa Genel ÖNCE KOKU, SONRA TAT: İSTANBUL’DA VİSKİ EĞİTİMİ

ÖNCE KOKU, SONRA TAT: İSTANBUL’DA VİSKİ EĞİTİMİ

678
0
27 Mart Çarşamba akşamı, viski tadımı uzmanı ve eğitmeni Murat Çark’ın kılavuzluğunda keyifli ve bilgilendirici bir viski tadım etkinliği düzenlendi. Eğitime İstanbul Şişhane’de bulunan Richmond Oteli ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, etkinlikte viski kültürü, viskinin kökeni ve her şeyden önemlisi nasıl tadım yapılması gerektiği ile ilgili engin bilgiler edinme fırsatını yakaladılar. Eğitmen Murat Çark’ın espritüel tarzı ve katılımcılarla kurduğu samimi temas, eğitimin zevkini bir kat daha artırdı.

Hayat Suyu Viski

Viskiyle ilgili olarak “Kim yaptı bunu” ani sorusuyla ilgileri gecenin en başından üzerine çekmeyi başaran Murat Çark, tadımdan önce viski kültürü ve tarihine yönelik bilgileri paylaşmayı da ihmal etmedi. Viskinin icadına dair İrlandalılar ve İskoçlar arasındaki tartışmanın, tıpkı Türklerin komşu Yunanlarla bazı yemekler hakkında yaşadığına benzer tatlı bir çekişme olduğunu belirten Çark, viskinin Kelt dilinde “hayat suyu” anlamına geldiğini belirterek eğitime giriş yaptı.

 

İskoçya’dan 7 Tat

İrlanda ve hatta Japonya viskileri hakkında da önemli bilgilerin paylaşıldığı eğitim, İskoçya’ya ait 4 harman ve 3 malt viskinin tadımıyla gerçekleşti. Daha yumuşak içimli harman viskilerden, gittikçe isli ve daha kuvvetli tatlara doğru ilerlenilen eğitim, tadımda koku duyusunun ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Murat Çark’ın öğrettiği özel tadım tekniği, viskinin içindeki farklı aromaların nasıl daha iyi keşfedilebileceğini gösterdi. Çark, hangi eşlikçilerin hangi viskiye daha iyi uyum sağladığını da anlattı. İsli bir tat ve kokuya sahip olan viskilere en iyi kuru et, isli peynir gibi yiyeceklerin eşlik ettiğini belirten Murat Çark, daha yuvarlak ve meyve aromalarının yoğunlukta olduğu viskilere ise çilek, armut, elma gibi meyvelerin iyi birer eşlikçi olduğunu anlattı. Ayrıca meşe fıçılarda dinlendirilerek elde edilen viskinin, bulunduğu coğrafyanın koku ve aromalarını da barındırdığına değindi. Örneğin, İskoçya’nın Islay Adası’na ait viskilerdeki iyotlu tadın, o bölgedeki okyanus ikliminden kaynaklandığı ifade edildi.

 

Fıçılardan Gelen Lezzet

Tüm bunlarla beraber, damıtımın önemi ve viskinin yıllandırıldığı fıçının da viski lezzeti üzerindeki etkisi üzerinde duruldu.  Harman viskilerden ilk olarak şeri fıçılarda dinlendirilerek elde edilmiş olan, Johnnie Walker Blender’s Watch – Sherry Cask Finish tadıldı. Yuvarlak, akıcı bir lezzete sahip olan içki, aynı zamanda kokteyller için de uygun bir başlangıç viskisi. Blender’s Watch’ı yine Johnnie Walker’a ait Black Label, Double Black ve Johnnie Walker 18 harmanları takip etti.  Çark, harman viskinin üzerindeki sayının, harman içerisindeki en genç viskinin yaşı olduğunu söyledi.

 

Tadım, harmanların hemen ardından, Cardhu 12 ve Oban ile devam etti. Bol isli bir tat ve kokuya sahip Lagavulin tadımı ile zirvede sonlandırılan eğitim, katılımcılara Boğaz manzarası eşliğinde eşsiz bir deneyim yaşattı. Farklı harman ve malt viskilerin tadımıyla, katılımcılar viskilerin tadının ne kadar değişkenlik gösterdiğini de fark ettiler. Elbette, bu farklı tatları alabilmede daha çok tadım yapmak ve koku duyusunu geliştirmek, büyük bir rol oynuyor. Ayrıca koku almada daha kuvvetli olan burun deliğini bilmek de tadım için önemli bir parametre.

 

Buzlu Viski Sorunsalı

Çark, viski içerken yapılan yaygın hatalardan birine dikkat çekti. Tecrübeli eğitmen, viskilere buz atılmasında hiçbir sakınca olmadığını belirtmekle beraber, buz eklenecekse, neredeyse tüm bardağı kaplayacak bir kalıp şeklinde, içkiyi soğutmak amacıyla konulması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, atılan bir ya da birkaç buzun eridikçe viskide kristalleşmeye yol açacağını ve bunun da viski içerisindeki farklı aromaların tadını ortadan kaldıracağının altını çizdi. Çark, viskiyi serinletmek amacıyla atılan bol ve kalıp buzun hafif kırılarak atılmasının daha da iyi olacağını ifade etti. Bunun yanında, viskinin çok uzun süre olmamak kaydıyla içmeden önce yarım saatliğine buzdolabında tutulması da daha iyi bir tadım ve içim deneyimi edinmemizi sağlıyor.

Murat Çark, eğtimin sonunda meraklı viskiseverlerin sorularını almayı da ihmal etmedi. Saat 19:00’da başlamış olan etkinlik, 21:00 sularında sona erdi.

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here