Tartışmasız en iyi eşlikçisi muhabbettir. Belki yeri gelir mezesiz de içilir ama muhabbet olmadan o rakının tadı bir türlü alınamaz. Tabi öyle herkesle de rakı içilmez, yanında her şey yenmez. Rakı masasının yazılı olmayan kaideleri vardır ve bu adaba uyulması beklenir. Mesela rakının yanında ağır yemekler yenmez, mide şişirilmez. Neden rakı sofrasına çilingir sofrası dendiğini hiç merak ettiniz mi? Bu ismin, sarayda padişaha gidecek olan yemeklerin hepsinden azar azar tadan çeşnigirden esinlendiği söylenilir. Bu bir rivayet tabi ama rakı masası düşünüldüğünde neden bu yakıştırmanın yapıldığını tahmin etmek zor değil. O sofrada hiçbir yemeğin başrol olmadığı unutulmamalı, hepsi rakıya eşlik etmek için orada ve gece boyunca azar azar tüketilmeli, doymak için değil tatmak için yenilmeli.
Rakıyla ne yenir ne yenmez biz bunu işin uzmanlarına bırakalım ve rakıya en çok yakıştığını düşündüğümüz eşlikçileri sizlerle paylaşalım istedik.
1- Kavun-Peynir İkilisi
Tartışmasız en popüler cevap bu olurdu herhalde. Hangi meyhaneye giderseniz gidin masaya ilk konan mezelerdendir her zaman. Hiçbir süse püse de ihtiyacı yok, şöyle güzelinden bir beyaz peynir, tatlısından bir kavun yeter de artar bile.
2- Deniz Börülcesi
Eğer Ege civarında bir meyhaneye oturduysanız, garsona ısmarlayacağınız ilk meze deniz börülcesi olsun. Yok sofranızı evde kuracaksanız da üzülmeyin, kolayı var.
Gerekli Malzemeler:
- 1 demet deniz börülcesi
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Deniz börülcelerini ayıklamak biraz zahmetli ama marketlerde ayıklanmış ve kavanozlanmış olanlardan da kullanabilirsiniz. Bir tencerede su kaynatıp üç diş sarımsak ekleyin, daha sonra deniz börülcelerini suya atıp 7-8 dakika haşlayın. Bir süzgeçle sularını süzdükten sonra odunsu kısımlarını ayıklayıp bir kaseye alın. Sos içi gereken tüm malzemeyi bir kasede harmanlayın ve börülcelerin üzerine dökerek iyice karıştırın.
3- Haydari
Ferahlatıcı, lezzetli, tam bir yaz akşamı mezesi.
Gerekli Malzemeler:
- 50 gram beyaz peynir (tercihen)
- 2 diş sarımsak
- 200 gram süzme yoğurt
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/3 çay bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
- Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Süzme yoğurdun içine beyaz peyniri rendeleyin, ezilmiş sarımsakları ilave edin. Ceviz içlerini zeytinyağında bir iki dakika kadar soteledikten sonra naneleri ekleyin ve nane kokusu çıkana kadar kavurun. Bütün malzemeleri bir araya getirip üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servis edin.
4- Barbunya Pilaki
Gerekli Malzemeler:
- 1 kilo taze barbunya
- 2 soğan
- 2 havuç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 domates
- Yarım demet maydanoz
- 1 limon suyu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
Yapılışı:
Barbunyayı ayıklayıp haşlayın. Soğanları ince ince, havuçları küp küp doğrayın, bir tencerede zeytinyağı ilavesiyle kavurun, domatesleri rendeleyip üzerine ilave edin, suyunu da koyduktan sonra kaynamaya bırakın. Havuçlar yumuşayınca barbunyayı ilave edin, biraz daha su ekleyin, son olarak toz şekeri ve limon suyunu da ekledikten sonra yarım saat kadar orta ateşte pişirin.
Servis tabağına aldığınız barbunyaları maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.
5-Yoğurtlu Patlıcan
Gerekli Malzemeler:
- 1 kilo patlıcan
- 2-3 diş sarımsak
- 200 gram beyaz peynir
- Yarım su bardağı süzme yoğurt
- 1 fincan süt
- Tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar mangalda veya ocakta közlendikten sonra kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır. İçleri limon suyuyla ıslatılarak bir çatal yardımıyla ezilir ve üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Beyaz peynir ezilerek sütle karıştırılır. Bu aşamada mutfak robotu kullanabilirsiniz. Daha sonra patlıcanla karıştırılarak ezilmiş sarımsaklar ilave edilir.
6-Humus
Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı nohut
- 4 diş sarımsak
- Yarım su bardağı tahin
- Yarım limon suyu
- 2 çay kaşığı kimyon
- Tuz
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılan nohutlar süzülür ve yeni suyla haşlanır. Yumuşadıktan sonra kabukları soyulup rondodan geçirilir. İçine dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu, kimyon ve tuz eklenerek karıştırılır.
7-Muhammara
Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2-3 diş sarımsak
- 5-6 dilim kızarmış ekmek
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı pul biber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
Yapılışı:
Ekmek içlerini ufalayıp bir kapta sarımsak, salça ve cevizle karıştırın. Limon suyunu ve nar ekşisini ekleyin. Baharatlarını ilave edip üzerine zeytinyağı gezdirin.
8-Zahter (Taze Kekik) Salatası
Gerekli Malzemeler:
- 1 demet zahter
- 1 domates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı ceviz
- Yarım su bardağı nar ekşisi
Yapılışı:
Ayıklanan zahterler birkaç dakika boyunca tuzla ovulur ve sudan geçirilerek doğranır. Kabukları soyulup küp küp doğranmış domateslerle ve dövülmüş cevizle karıştırılır. Üstüne nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.
9-Peynirli Kırmızı Biber Dolması
Gerekli Malzemeler:
- 4 kırmızı biber
- 100 gram çökelek
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 dal maydanoz
- 2-3 dal dereotu
- 2-3 dal taze nane
- Pul biber
Yapılışı:
Fırında veya ocakta közlenen kırmızı biberler soyulur ve çekirdeklerinden ayrılır. İnce ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanoz bir kaba alınarak çökelek ve zeytinyağı ile karıştırılır. Kırmızı biberler boylamasına ortadan ikiye kesilerek içleri peynirli harçla doldurulur.
10- Girit Mezesi
Gerekli Malzemeler:
- 300 gram ezine peyniri
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı dövülmüş antep fıstığı
- 1 diş sarımsak
- Kekik
Yapılışı:
Ezine peyniri bir kap içerisine rendelenerek içine ceviz, fıstık ve sarımsak eklenir. Son olarak zeytinyağı ve baharatlar da ilave edilerek iyice karıştırılır.