Ana sayfa Yemek Hikayeleri TİRAMİSU’NUN TARİHİ: “BENİ YUKARI ÇEK!”

TİRAMİSU’NUN TARİHİ: “BENİ YUKARI ÇEK!”

3453
0

Kahveseverlerin en çok tercih ettiği tatlı lezzetlerin başında gelen tiramisunun müptelalarının sayısı her geçen gün giderek artmakta. İtalya kökenli bu tatlı gayet pratik hazırlanışı, hafif oluşu ve damakta iz bırakan çarpıcı lezzetinden dolayı ününe ün katmış ve sınırları yıllar içinde İtalya’yı aşarak, 7 kıtaya da yayılmıştır.

Tiramisunun tarihine bakıldığında; Veneto Bölgesi’nin Treviso şehrindeki “Le Beccherie” adlı restoranda, şef Roberto Linguanotto ve yardımcısı Francesca Valori’nin tiramisuyu 1967 yılında ilk yapan kişiler olduklar iddia edilmekte. Kıtalar arası ünününse 1983’te yazılan “Veneto Tatlıları” kitabında yer almasıyla birlikte başladığı yaygın olrarak düşünülmekte. İtalyan mutfağının ünlü lezzetlerinden biri olan bu tatlı, son yılların yeni bir tatlı çeşidi sanılıyor olabilir. Fakat bahsedilen bu tarihler tatlının kayıt altına alınarak, bilinçli bir çabayla tanıtılmaya başlandığı tarihlerdir. Yapılan daha derin araştırmalar sonucunda, tatlının kökeninin 18. yüzyıla kadar uzandığını göstermekte.

17. yüzyılın sonunda geçen bir hikâyede anlatılana göre tiramisunun çıkışı; Toscana Dük’ü Cosimo III de Medici’nin birkaç günlüğüne Siena şehrini ziyarete gelmesi ile başlar. Şehrin pastacıları, asaletin simgeleyen özelliklerin bir arada toplanacağı yeni bir tatlıyı, Dük’ün onuruna hazırlamaya karar verirler.

Dük’ün hikâyesi de oldukça ilginç. Her soylu gibi Cosimo da tatlı yemeyi çok seven biridir. Lakin yaşadığı cinsel sorunlar nedeniyle tatlılarının “Afrodizyak” içerikli olmasına çok dikkat etmektedir.

Aşçılar çok basit malzemeler ile yapılmış, lezzetli ve gösterişli bir tatlı olmasına önem verirler. Tiramisu bu şekilde hazırlandıktan sonra, Dük’ün onuruna “Zuppa del Duca – yani Dük’ün Çorbası” diye adlandırılır. Dük, Sienalı pastacıların yeteneğini ve tatlının lezzetli tadını taktir eder ve övgüyle söz eder. Tatlının rahatsızlığına iyi geldiğini de fark ettikten sonra, tarifini yanına alarak Floransa’ya götürür. Böylece “Dük’ün Çorbası” ünlenir ve ülkenin sınırlarını aşar.

Bu hikâyenin devamındaysa tiramusu tatlısının dünyaya nasıl yayıldığı anlatılır: Tiramisu bir anda saraylıların en çok rağbet ettiği tatlı olup çıkar ve hem uyarıcı hem de afrodizyak özellikleriyle ününe gün geçtikçe ün katar. Bundan dolayı “erotik” buluşmalardan önce büyük porsiyonlar ile tüketilmesi alışkanlık haline gelir. Uyarıcı ve afrodizyak özelliği ön plana çıktığı için “Dük’ün Çorbası” adı da değişir ve imalı bir isim olan “tiramisu”, yani “beni yukarı çek” adını alır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here