Ana sayfa Okumadan Geçme TÜRKİYE’DE YETİŞMEYEN MEYVELER

TÜRKİYE’DE YETİŞMEYEN MEYVELER

2126
0

Organik ve farklı beslenme merakı tüm dünyayı kasıp kavuruyor. İnsanlar günden güne değişik sebze ve meyvelerin tadını öğrenerek, onları günlük hayatta da tüketmek istiyor fakat maalesef Türkiye’de iklimsel sebeplerden dolayı birçoğu yetiştirilemiyor. Güney Amerika’dan Asya’ya, Doğu Avrupa’dan Avustralya’ya belki de daha önce adını hiç duymadığımız meyveleri sizler için derledik.

YILDIZ MEYVESİ NAMIDİĞER CARAMBOLA

Carambola olarak da bilinen yıldız meyvesi, tatlı ve ekşi lezzeti olan yıldız şekilli bir tropikal meyvedir. Carambola, Malaya Yarımadası’na özgüdür ve Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ve Çin’in birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Varlığı oldukça fazla olmasına rağmen, Carambola, özellikle Batı dünyasında, henüz popülerlik kazanmıştır. Yıldız meyvesi, sıcak, nemli ve tropikal koşullarda, küçük, gür ve yaprak dökmeyen ağaçlarda yetişir. Bununla beraber, genel ağırlığı 70 – 130 g olan Carambola’nın kalori miktarı yaklaşık 30’dur. Önemli besin elementleri içeren bu meyve, günlük hayatta ihtiyacımız olan antioksidan ve vitaminlerin birçoğunu içerir.

ACAİ BERRY

Acai berry, Acai palmiye ağacından elde edilen küçük, yuvarlak, koyu mor bir meyvedir. Botanik olarak, Euterpe Oleracea olarak bilinir ve İran, Özbekistan, Tacikistan, Fas ve Mısır‘da oldukça sık yetişmektedir. Acai palmiyesi, 15 ila 25 m yüksekliğe kadar büyüyen uzun, ince bir ağaçtır. Bu ağaç, yıllık yağış alan alçak seviyeli ovalar altında daha iyi yetişir. Acai meyvesi, potasyum, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir. Potasyum, kalp hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşendir. Dahası, B ve K vitaminleri bakımından zengindirler. Niasin, vitamin B-6 (piridoksin) ve riboflavin de yeterli miktarda bulunur. Bu vitaminler, yardımcı faktörler olarak işlev görmektedir.

NONİ

Asya, Avustralya ve Polinezya Adaları’na özgü Noni, küçük bir çalı meyvesidir. Hem yetiştirildiği yer hem de görünüşü itibariyle “Hint dutu” adıyla da anılmaktadır. Bitkinin beyaz çiçekleri vardır, meyvesi ise sarımsı – yeşilimsi-beyaz renktedir ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Olgunlaşmış bir noninin kokusu peynir kokusuna benzemektedir. Polinezya şifacıları; diyabet, yüksek tansiyon, ağrı, yanık, arterit, iltihap ve tümör gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olmak için binlerce yıldır noni meyvelerini kullanmıştır. Günümüzde meyve suyu olarak, kurutulmuş “pestil” formunda ve kapsüllerde kurutulmuş olarak satılmaktadır.

JABUTİCABA

Jabuticaba meyvesi yuvarlak bir şekle sahiptir ve olgunlaşınca üzüme benzer bir görüntüye kavuşur. Bu meyve gövde üzerinde, küçük kümeler halinde veya tüm gövdeyi kaplayarak yetişmektedir. Jaboticaba’nın anavatanı Brezilya‘dır. Özellikle burada, reçel ve marmelat yapımı için sıkça kullanılır. Ayrıca, taze meyve suyu yapmak veya şarap, likör yapmak için sık sık mayalanır. Jaboticaba, hasat edildikten üç ila dört gün sonra fermente etmeye başlar ve bu zaman dilimi içinde kullanılır.

BİLVA / BAEL

Bilva meyvesinin olgunlaşmamış soluk yeşil rengi, olgunlaştığında benekli bir kahverengiye dönüşür. Büyük bir portakal boyutunu andıran Bilva meyvesinin dışı odunsu ve sert olarak tanımlanabilir, dolayısıyla çekiç gibi sert bir cisimle kırılarak yenir. Bilva meyvesinin sert kabuğu içinde, lifli,ete benzer, aromatik, sulu bir posa, ve bu posa tarafından çevrelenmiş küçük boşluklarda büyüyen birçok tohum bulunur. Bilva meyvesi, dragon meyvesine benzer. Dilimlendiğinde ve kurutulduğunda, bisiklet tekerleklerini andırır. Anavatanı Hindistan‘dır. Hintçede “bel” olarak bilinen Bilva meyvesi taze veya kuru olarak yenir. Kurutulmuş meyve toz haline getirilirse şeker olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda aromasının suya karıştırılmasıyla Hindistan’da bilinen bir susuzluk gidericidir. Bilva ağaçları Vietnam, Pakistan, Sri Lanka ve Bangladeş‘te de bulunur.

RAMBUTAN

Rambutan yeşilimsi-sarı, turuncu veya kırmızı, oval şekilli bir meyvedir. Yumuşak ve esnek dış kabuk, sert, tüy gibi kıllarla kaplıdır. Meyve, boyut olarak büyük görünmesine rağmen, kalın kabuğu sebebiyle küçük bir öze sahiptir. Rambutan meyvesi etli, sütlü ve beyaz renkli, saydam ve suludur. Üzüm benzeri, jelatinimsi bir dokuya sahiptir. Rambutan, Fransa‘da litchi chevelu olarak bilinir, Malezya’daysa “gente” olarak adlandırılır. Tayland’da ise “ngob” (paa) olarak adlandırılır. Rambutan en çok Endonezya, Tayland ve Malezya‘da yetiştirilir. Avustralya, Sri Lanka, Orta Amerika ve Vietnam’da ise ihracat için yetiştirilmektedir. C vitamini ve kalsiyum kaynağı olan rambutan, bünyesinde, niasin, demir, protein ve lif barındırır. Ortalama bir adet rambutan 59 kalori içerir.

DRAGON MEYVESİ

“Pitaya” adıyla da bilinen Dragon (Ejder) meyvesi, kaktüs türü bir meyvedir. Yaklaşık 8 – 12 gram ağırlığında ve ortalama 10 – 15 santimetre uzunluğundadır. Uçları yeşil olan pembe – kırmızı kabukları ve kiviye benzer küçük yenilebilir siyah tohumlarla dolu beyaz bir eti vardır. Sulu, süngerimsi ve yoğun formuyla, bazen mayhoş, bazense tatlı bir lezzet sunar. Dragon meyvesi ilk yüzyıllarda Orta Amerika’da keşfedilmiştir. Şimdi ise 20’den fazla ülkede ve dünya çapında 6 kıtada, Tayland, İsrail, Avustralya, Çin, Nikaragua ve Endonezya’da yetiştirilmektedir. Amerika’da Kaliforniya, Florida ve Hawaii’de küçük çapta yetişiyor olmasına rağmen, taze Dragon meyvesinin çoğunluğu Güneydoğu Asya’dan ithal edilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here