Ana sayfa Mutfakta Neler Oluyor YAKLAŞAN GIDA KITLIĞINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ “ENTOMOFAJİ”

YAKLAŞAN GIDA KITLIĞINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ “ENTOMOFAJİ”

1426
0

Dünya nüfusu hızlı artışını sürdüredursun bilim insanları çok da uzak olmayacak gelecekte yaşanması muhtemel yiyecek kıtlığına çözüm arayışlarını sürdürüyor. 2050 senesinde 9 milyarı bulması beklenen dünya nüfusunda insanların hayatını kurtaracak menüler tasarlamaya devam ediyorlar.

bug9-0

Uzmanların bu konudaki önerisi insanlığı sürdürmek için entomofajiye yani böcek yiyiciliğine yönelmemiz yönünde. Düşük ve orta gelirli ülkelerin aksine yüksek gelirli ülkelerde çokça tüketilen et, hem çevre hem de sağlık üzerindeki harcamaları arttırıyor.

ad_229085077

Kulağa ilk etapta ürkütücü gelebilir fakat Fransa’da salyangoz, Tayland’da çekirge ve akrep yediklerini  düşünürsek, çok da lezzetsiz olduklarını düşünülemez belki de dedirten böcekler aynı zamanda faydalı gıdalar. Bilim insanlarının bulguları gösteriyor ki chapuli çekirgelerinin 100 gramında 27 gram protein bulunuyor. Üstelik tavuk, inek ve domuzlara göre çok daha az yer kaplayan böcekler Avusturalya, Çin ve Meksika gibi pek çok ülkede şimdiden geniş bir üretim yelpazesine sahip.

Wataru-Kobayashi-insects-picnic-set-BUG-BUG-6-600x480

Tasarımcı Kobayashi Wataru bu bulgulardan yola çıkarak BugBug eşyaları adını verdiği tasarımlarıyla çubuklar, böcekleri toplamaya yardımcı ve parmaklara geçirilerek yemeyi kolaylaştıran aparatlar üretti. BugBug tasarımıyla UCL’nin ‘Çatal Bıçak Tasarım Yarışması Enstitüsü’nün tasarım ödülüne layık görülen Wataru “Bazı insanlar bunun ilginç olduğunu söyledi bazısı korkutucu olduğunu. Kimisi ise  ‘üzgünüm vejetaryenim’ cevabını verdi ama tasarım çalışması yeni bir tartışmaya da alan açtı. Batılı ve gelişmiş ülkelerdeki insanlar böcek yerse, dünya üzerindeki gıda kaynaklarını dengelemek mümkün olabilir elbette. Fakat sadece böcek yemek yetmez, gıda atıklarını da azaltmamız gerekiyor .”

Wataru-Kobayashi-insects-picnic-set-BUG-BUG-8

Antik dönem objelerinden taş eksenlerden ve el aletlerinden etkilenerek tasarımlarını üreten Wataru “Entomofaji toplumda benimsenmesi en güç gıda planlamalarından biri, günlük yaşamda çok da ciddiye alınmıyor. Bu yüzden insanların sahip olduğu algıyı değiştirmek isterim, çünkü 2050’ye dek çok zamanımız kalmadı.” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here