Ana sayfa Okumadan Geçme YILBAŞINA ÖZEL İÇECEKLER

YILBAŞINA ÖZEL İÇECEKLER

1736
0

Yılbaşı kutlamalarının olmazsa olması alkollü-alkolsüz birçok farklı geleneksel yılbaşı içeceği mevcut. Yılbaşı sofranıza farklılık katacak, ağızları tatlandıracak, sohbete keyif verecek ve uzun saatler boyunca size eşlik edecek içecekleri değişik kültür ve coğrafyalardan derledik. İşte tarifleriyle birlikte çeşitli kültürlerin yılbaşı içecekleri:

1

Sıcak şarap

Güney Amerika’da “navegado”, Batı Avrupa’da “glühwein”, İskandinav ülkelerinde ise “gløgg” adıyla bilinen sıcak şarap; bu coğrafyalarda soğuk kış günlerinin çokça tercih edilen içeceğidir. Yapılış şekli bölgeden bölgeye değişen içeceğin Şili’de bunun yapılma şekli; tencerede bir miktar şekerin karamelleştirilmesi ardından üzerine şarap eklenmesi, en sonunda ise çeşitli baharatlar ve meyvelerle aromalandırılmasıdır. Almanya, İsviçre ve Avusturya’da “glühwein“ denilen sıcak şaraba; limon-vanilya ve konyak da eklendiği olur. Bu içkiyi daha çok Alpler’de kayak yapanlar ısınmak için tercih ederler. İskandinav ülkelerinde ise sıcak şarabın ana malzemelerine; patates ve tahıldan yapılan ve kimyon tohumlarıyla tatlandırılmış yerel alkollü bir içki olan “aquvit”in yanı sıra kakule de eklenir.

Sıcak şarap tarifleri:

rosemulledwinewebsite

  1. Sıcak Roze Şarap

750 mililitre roze şarap geniş bir tencereye alınır, içine 1 yıldız anason, 1 adet sap zencefil, yarım çay kaşığı kara biber tohumu, 5 adet yenibahar tohumu ve dilimlenmiş dörtte bir pembe greyfurt atılır. Orta ateşte kaynatıldıktan sonra 2 yemek kaşığı likör (cremé de cassis) karıştırılır ve bardaklara alınır.

mulledwhitewine-xlarge

  1. Sıcak Beyaz Şarap

750 mililitre beyaz şarap 100 mililitre Madeira ile karıştırıp geniş bir tencereye alınır, içine yarım limon dilimi, 4 kuru kayısı, 5 adet kakule, 1 yıldız anason, ikiye bölünmüş 1 vanilya çubuğu, 1 yemek kaşığı bal eklenir. Kaynatıldıktan sonra bardaklara alınır, servis edilmeden önce içine birkaç damla gül suyu damlatılabilir.

holiday-drinks-feature-gs-love

  1. Sıcak Kırmızı Şarap

750 mililitre kırmızı şarap geniş bir tencereye alınır, içine 1 büyük tarçın çubuğu, 2 yıldız anason, 4 tane karanfil, 2 tutam limon kabuğu rendesi, 4 yemek kaşığı şeker atılır. 10 dakika kaynadıktan sonra 30 dakika dinlendirilir. Opsiyonel olarak içine bu aşamada 100 mililitre erik likörü (sloe gin) konulabilir.

eggnog

Eggnog:

Eggnog, Kanada ve Birleşik Devletler’de her yıl Noel döneminde tüketilen geleneksel bir içecek olup kökeni 14. yüzyıla kadar dayanır. Eggnog, Venezuela ve Trinidad’da ise 1900’lerden beri “Ponche Crema” adıyla bilinir ve Noel döneminde sıkça tüketilir. Çoğunlukla evde yapılan bir içecek olup muhallebi kıvamındadır. Atlantik kıyılarında oldukça popüler olan Eggnog, Amerika’nın güneyinde bourbon viskiyle hazırlanır. Adına Puerto Rico’da “coquito” denen içeceğin hazırlanışında rom ve Hindistan cevizi suyu da kullanılır. Meksika’da yapılan Eggnog’a ise “rompope” denilir ve içinde farklı olarak rom ile Meksika tarçını bulunur. Alman Eggnog bira ile hazırlanır, ismi ise bu bölgede “biersuppe” olmuştur. Britanya’da bu içecek süt, yumurta ve şarabın pahalı olmasından dolayı aristokrat kesimlerde popüler olmuş, 18 yüzyılda İngiliz kolonileri aracılığı ile Atlantik’in karşı tarafına geçmiştir. Ucuz likör, geniş çiftlik alanları ile süt, yumurta gibi günlük besinlerin kolay bulunabilirliği, içeceği Amerika’da oldukça popüler yapmıştır.

Eggnog Tarifi:

50 gram esmer pudra şekeri ile 75 mililitre su tencereye konur ve şeker eriyene kadar kaynatılır ardından soğutulur. 4 yumurta sarısı, 1 çay kaşığı vanilya esansı ile iyice çırpılır. Yoğunlaştırılmış süt, brandi ve soğutulmuş şeker şurubu ile iyice karıştırılır. Sürahiye alınarak en az 2 saat buzdolabında soğutulur, 24 saat buzlu olarak saklanabilir.

atole

Atole:

İlk olarak Azteklerin soğuk kış geceleri için hazırladıkları düşünülen Atole, Mezoamerika’da halen tüketilen bir yılbaşı içeceğidir. Meksika’da yapılan Atole; “masa” adı verilen bir çeşit mısır unu hamuru ile rafine edilmemiş şeker, su, tarçın, vanilya, meyve ve ya çikolatadan oluşur. Bu karışım servis edilmeden önce ısıtılır. Atole, geleneksel bir içecek olup soğuk geçen kış günlerinde sıkça tüketilir ayrıca Meksika Ölüler Günü’nde çokça tüketilen bir içecektir. El Salvador’da içeceğin rengi içeriğine konulan diğer maddeler nedeniyle siyahlaşır ve ismi “atole shuco” yani kirli atole olur. Nikaragua’da ise “atole”nin benzeri “pinolillo” tüketilir. İçeriğindeki fark ise kakaodur.

Atole Tarifi:

Yarım bardak mısır unu, 5 bardak su, 1 yemek kaşığı tarçın, 5 yemek kaşığı pilloncillo (esmer şeker) 3 dakika karıştırılır. Tencereye konulur ve orta ateşte kaynatılır, kaynadıktan sonra ateş kısılarak 5 dakika daha pişirilir. Ateşten alınan karışıma 1 yemek kaşığı vanilya özütü eklenir ve servis edilir.

korean-tea-sujeonggwa-01

Sujeonggwa

Bildiğimiz Trabzon hurması ile yapılan bu Asya içeceği, tatlı bir içecek olup yeni yıl veya düğün gibi önemli zamanlarda tüketilir. Daha çok Kore’de tarçın, zencefil, şeker ve kurutulmuş Trabzon hurmasından kaynatılarak elde edilen bu çayın, yeni yılda sağlık ve bereket getireceğine inanılır.

Sujeonggwa Tarifi:

8 bardak su, yarım bardak soyulmuş, ince dilimlenmiş taze zencefil, yıkanmış 8 tarçın çubuğu kaynatılır. Düşük ateşte ağzı kapatılarak 1 saat kaynatılan karışımın içinden tarçın ve zencefiller alınır. 1 bardak şeker eklenir ve çözülür. 10 dakika pişirilir. Sürahiye alınan içeceğe kurutulmuş 4 adet hurma eklenir. Oda ısısında soğutulduktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirilir. Üzerine çam fıstığı serpilerek ikram edilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here