Anavatanı Batı Asya ve Avrupa olup, genelde Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişen hardalın çok fazla çeşidi bulunsa da, en bilinen üç çeşidi siyah hardal, beyaz hardal ve yabani hardaldır.
Roma ve Helenistik dönemden beri bilinen hardalın tarih sayfalarında da yeri var. Mısır firavunlarının mezarları hardal tohumlarıyla doldurulurdu, Romalılar tohumları macun haline getirip şarap ve sirkeyle karıştırırlardı. Antik Roma’da hekimler diş ağrıları için hardal kullanırken; Pythagoras hardal tohumunu akrep sokmasına panzehir olarak kullanırdı, Hipokrat ise hardal macununun ağrı ve sancılar için iyileştirici etkisi olduğunu düşünürdü. Magnezyum, kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve fosfor gibi mineraller içeren hardal; önemli bir lif, folat, C, K, A ve E vitamini kaynağıdır. Birçok astım ve bronşit ilaçlarında kullanılmaktadır. Zehirlenmelerde kusturucu özelliğinden de faydalanıldığı gibi bağışıklığı güçlendirip kolestrolü de düzenlemektedir.
Fransa’da oldukça sık tüketilen hardal, Hindistan ve Bangladeş mutfaklarında da önemli bir yere sahip. Hardal tohumu, hardal tozu, Dijon hardalı, baharatlı kahverengi hardal, klasik sarı hardal, ballı hardal, Çin hardalı ve İngiliz hardalı gibi birçok türü olan hardal her damak zevkine hitap etmese de oldukça lezzetli olduğunu düşündüğümüz bir sos.
Ev Hardalı Tarifi
Malzemeler:
- 50 gram hardal tozu
- 1 çay bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Hardal tozunu bir cam kasede suyun önce yarısını sonra tamamını ekleyerek iyice çırpıyoruz. Ardından içine limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz. Bıçakla alınacak bir kıvamda olduğunda hardal hazır demektir ancak siz istediğiniz kıvama göre su miktarını ayarlayabilirsiniz. Arzuya göre bir miktar bal ekleyerek ballı hardal yapmayı denemenizi de tavsiye ederiz.
Tane Hardallı Tuzlu Bisküvi
Malzemeler:
- 200 g un
- 1 yumurta
- 100 g eritilmiş tereyağı
- 1 çorba kaşığı taneli hardal
- 1 çorba kaşığı soğuk su
- ½ çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Fırını 180°C’de önceden ısıtın. Büyük bir kapta unu, tuzu, yumurtayı, suyu ve hardalı karıştırın. İçine eritilmiş tereyağını ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Malzemeler birleştikten sonra hamuru, büyük bir top haline getirin ve serin bir yerde yarım saat dinlenmeye bırakın. Yarım saat geçtikten sonra hamuru açın ve bir çorba kaşığının arkasıyla bastırarak şekil verin. Kurabiyelerin üzerine çatal yardımıyla iz çıkarın. 15 dakika boyunca, önceden ısıtılmış fırında pişirin. Yemeklerden önce aperatif olarak peynirle servis edebilir ve şarapla tüketebilirsiniz.
Hardal Soslu Havuç ve Pancar Salatası
Malzemeler:
- Taze kişniş
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
- 2 çay kaşığı hardal
- 1 pancar
- ½ Portakal
- 1 limon
- 4 büyük havuç
- 4-5 ceviz
Hazırlanışı:
Pancar ve havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra rendenin en büyük gözünde rendeleyin. Hardallı sosu için, yarım portakal ve limonu sıkın. İçine hardalı ekleyin ve güzelce karıştırın. Arzunuza göre zeytinyağı ekleyin. İnce ince kıydığınız taze kişnişi, tuzu ve karabiberi de karışıma ekleyin. Rendelediğiniz havuç ve pancarın üzerine sosunuzu gezdirin. İsteğe göre, irice kıydığınız cevizlerle süsleyin.
Tane Hardallı Marine Tavuk
Malzemeler:
- 4 adet tavuk göğsü ya da butu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 yemek kaşığı taneli hardal
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- ½ limonun suyu
Hazırlanışı:
Sıvı malzemeleri büyük bir tasta karıştırıp içine tavukları ekleyin. Marine ettiğiniz tavukları 2 saat boyunca buzdolabında bırakın. Tereyağını büyük bir tavaya koyun ve eritmeye başlayın, üzerine tavuk parçalarını ekleyin ve zaman zaman çevirerek pişirin. Kabuklu patates püresi veya pirinç pilavıyla servis edin.
Hardallı Kremalı Sos
Malzemeler:
- 30 cl taze krema
- 3 yemek kaşığı taneli hardal
- 1 yemek kaşığı hardal
- Tane karabiber
Hazırlanışı: Kremayı küçük bir tencereye koyun ve yumuşak ateşte kaynayana kadar (4-5 dakika) pişirin. Ardından içine hardalları koyun ve iyice karıştırın. Tane karabiberleri değirmenden irice olacak şekilde geçirin ve ekleyin. Arzuya göre ince kıyılmış yeşillikler ve sarımsak ekleyebilirsiniz.