Ana sayfa Mutfakta Neler Oluyor 2020 Yemek Trendleri

2020 Yemek Trendleri

532
0

Yeni bir yıla girmemizle beraber çeşitli trendler, oluşacak alışkanlıklar da bizi karşılayacak. Ancak hiç kuşkusuz bu trendlerin başında yemek trendleri yerini alıyor. Bizler bu yazımızda 2020 yılında hangi besinler daha çok ön planda bizleri bekliyor, hangi yemekler daha trend hale gelecek onları sizler için derledik.

Gıdada Tasarruf Devri Başlıyor

Gıda israfının önlenmesi gittikçe yaygınlaşmaya başlıyor. Bu sadece gıdaları yeterince tüketmek, çöpe atmamak gibi değil, kabuklarından saplarına kadar kullanmayı da içeriyor. Aynı zamanda turşulama, kurutma gibi geleneksel saklama yöntemlerinin kullanımının yaygınlaşması da gıda israfını en aza indirmeyi sağlıyor.

İyileştiren Tarım Kavramı Oluşuyor

Sağlıklı beslenme demek tarladan tabağa her aşamada sağlığın gözetilmesi demek de oluyor. İşte bu amaca ulaşabilmek için tarımda da iyileştirme kavramı kendini göstermeye başlayacak. Gıdaların şifa veren yönü 2020 yılında daha çok konuşulacak. Dolayısıyla iklim değişikliklerinden toprakların korunmasına ve hatta çiftçilerin bilim adamları ile iş birliği içinde olması da 2020 yılının en çok konuşulacak başlıklarından olacak.

Fast Food Zincirleri Yerine Daha Sağlıklı Hizmetler Beslenmede Gözde Olacak

Hemen herkesin bayılarak tükettiği fast food yemekler yeni dönemde yerini sağlıklı besinlerin sunulduğu restoranlara bırakacak. Hatta güzel bir ayrıntı da bu restoranların paket servis imkanlarının da bulunması. Aynı zamanda olay bununla da kalmıyor ve restoranların kapanış saatlerine kadar tüketilmemiş olan gıdalar da uygulamalar üzerinden uygun fiyatlarla satılıyor. Bu durum ihtiyacı olan insanların da sağlıklı gıdaya daha rahat ulaşabilmesini sağlamış oluyor.

Bu konuda bir diğer önemli gelişme ise dünya genelinde ev dışı restoranların fast food, kafe gibi yerlere göre daha çok büyüme gösteren kategori olması. Ev dışında en çok yemek yenilen yerlerden olan avmlerde ise sağlıklı beslenme konusunda bir değişikliğe gidileceği öngörülüyor.

Deniz Yosunu Revaçta

Japonya’dan sonra hemen hemen tüm dünyada deniz yosunu kendini göstermeye başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinde restoranlarda da hızla yayılacak bir trend haline dönüşmesi beklenen deniz yosunu çeşitli yemekler ve yiyecekler içerisinde yer alacak. Cipsler, atıştırmalık yiyecekler, salatalar gibi bir çok yemekte deniz yosunu trendine rastlarsanız şaşırmayın deriz.

Alkolsüz İçecek Alternatifleri Yükselişte

Sağlıklı beslenme derdinin 2020 yılında kendini daha çok göstereceğini belirtmiştir. Bu durum içecek konusunda da kendini gösterecek gibi görünüyor. Şekersiz ve gazsız içecekler, alkolsüz içecekler artık çok daha kolay bulunan ve aynı zamanda tercih edilen içecekler arasında yer alacak. Yani bir davete katıldığınızda çim suyu ikram edilirse hiç şaşırmayın deriz.

Jak Meyvesi Yılın Gözdelerinden Olacak

Adı yeni yeni duyulmaya başlanan Jak meyvesi, vücut için birçok faydası bulunan bir meyve. Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinde, ağaçta yetişen en büyük meyvelerden biri olarak kendini gösteriyor. Bu meyvenin yemek olarak kullanımı ise çok yaygın. İster çiğ, ister kurutulmuş, ister reçel halinde ve hatta kızartarak tüketimi yapılabilir. Aynı zamanda sağlıklı beslenme açısından da trend bir besin haline gelecek. Çünkü içerisinde yüksek miktarda protein, lif ve vitamin barındırıyor.

Yulaf Sütü Popülerliğini Koruyor

Vegan beslenme ve bitkisel beslenmeye yönelim gün geçtikçe artış gösteriyor. İşte yeme trendini etkileyen en önemli durumlardan biri de zaten bu. Vegan ve bitkisel besinler arasında yerini alan Yulaf Sütü, hem üretim hem de tüketim olarak artmasıyla beraber trend besinler arasında da kendini gösterecek bizden söylemesi.

Vegan Etlerin Tüketimi Artmaya Başladı

Vegan ve vejetaryen beslenen bireylerin bir diğer tercihi ise vegan veya vejetaryen etler. Et tüketimi yapamayan bu grup bireyler için et yerine sebze ile yapılan yemekleri tüketmek bir seçenekti. Ancak durum son yıllarda biraz değişme göstermiş durumda. Popüler gıda firmalarının tanıttığı etsiz etler yani vegan etler artık yayılma göstermeye başladı. Bitki bazlı olan bu burgerler hem çok sevileceğe hem de yeme trendleri arasında sıklıkla kendini göstereceğe benziyor.

Aromalı Mineralli Sular Daha Çok Tüketilecek

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, meyveli ve mineralli suların satış ve tüketim miktarları gittikçe artış göstermekte. Tüketimi artan bu suların aromalı halleri ise daha çok seviliyor. Görünen o ki 2020 yılı içerisinde de bu içeceklerin tüketimi artmaya devam edecek.

Ekmek Üzerine Ezme Modası

Kendini yavaş yavaş göstermeye başlayan bir diğer trend ise ekmek üzeri ezme trendi. Hem hazırlanması çok pratik, hem çeşitliliği çok fazla hem de lezzet açısından çok sevilen ekmek üzeri ezmeler 2020 yılında tam bir trend haline gelecek. En sevilenler arasında ise fıstık ezmesi, badem ezmesi, nohut ezmesi yerini alıyor.

Bitki Bazlı Beslenme Çeşitleniyor

2020 yılında öne çıkan trendlerden biri de bitki bazlı beslenme olacak. Dünyaca ünlü olan şeflerin de sebzeyi baş tacı etmesi gibi artık bizler de etli menüler yerine sebzeli ve bitkilerin yoğun olduğunu menüleri görmeye başlayacağız. Sağlıklı beslenmede temel alınan akdeniz diyeti de düşünüldüğünde uzmanlar tarafından desteklenen haftada 2-3 gün et tüketimi daha çok uygulamaya geçecek gibi kendini gösteriyor. Bitki bazlı beslenmenin içeriğine uygun olacak besinlerden bazıları arasında fındık, tam tahıllar, baklagiller ve bu ürünlerle yapılan çeşitli tarifler de yer alıyor.  Bunlarla birlikte şunu da söylemek gerekiyor ki artık sebzeler ya da tahıllar sofralarda garnitür olarak değil ana yemek olarak yer alacak.

Mukbang Trendi Daha Çok Kendini Gösterecek

Geçtiğimiz yıl popülerleşmeye başlayan mukbang, 2020 yılında da trend haline gelecek ve daha çok yaygınlaşacak gibi görünüyor. Mukbang temelinde yemek yerken internet üzerinden yayın yapmak anlamına geliyor. Kişiler yemek yerken bir yandan da konuşarak izleyicilerle etkileşim kuruyor. Uzmanlara göre beyin karıncalanmasına sebep olan bu yeni trend duygusal bir deneyim olarak da değerlendiriliyor. Yemeği yerken çıkan sesin kişiyi olumlu yönde etkilediği de söylenenler arasında. Ayrıca bu videolar sayesinde yemek yemeyi seven ancak yalnız yemek yemeyi sevmeyen insanlar da videoya evde kendileri eşlik etmiş oluyorlar. Bu durum da insan psikolojisini olumlun yönde etkiliyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here