Sağlığa sayısız faydaları ve sıfır kalorisiyle kuruyemişlerin arasında en sağlıklısı olarak bilinen kaju, bol yağışı ve nemli ortamları seven kaju ağacının meyvesinden elde edilmektedir. Başta Brezilya olmak üzere, tropikal iklime sahip tüm bölgelerde yetiştirilerek tüm dünyaya yayılan kaju, lezzetiyle olduğu kadar fiyatıyla da oldukça göz dolduruyor. Kuruyemişlerin belki de en pahalısı olan kajunun faydaları saymakla bitmez; her şeyden önce B6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengin olan kaju tam bir vitamin, magnezyum ve demir deposu.
Mükemmel bir mikro besin kaynağı olan kaju, içerdiği “zeaksantin” maddesi oldukça güçlü bir antioksidan özelliği taşır ve özellikle gün içerisinde oldukça yorduğumuz gözlerimiz üzerinde inanılmaz faydalı etkilere sahiptir. Aynı zamanda konsantrasyon eksikliği, unutkanlık gibi şikayetleri olanların günde 6-7 adet kaju yemeleri tavsiye edilmektedir. İçerdiği “lipoprotein” sayesinde iyi kolesterolü yükselterek kalbi ve damarları hastalıklara karşı korur, kalp krizini önler. Aynı zamanda besinlerin birçoğunda bulunmayan bakır açısından da oldukça zengin oluşu, besin değerini arttırmaktadır. Bakır özellikle saç köklerinin güçlenmesini sağlayarak daha güçlü ve dökülmeyen saçlara sahip olmanızda kuvvetli bir yardımcıdır.
Kaju Ezmesi
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan fıstık ezmesine mükemmel bir alternatif: Kaju Ezmesi! Hem çocuklarınızın hem de sizin keyifle ve gönül rahatlığıyla tüketebilmesi için pratik olarak evinizde hazırlayabileceğiniz tarifimiz aşağıda:
Gerekli Malzemeler:
- 200 gram kaju
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ (İsteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı süt
- 3 kaşık bal
Mutfak robotu yardımıyla küçük parçalar haline getirdiğiniz kajuları geniş bir kaba alarak, üzerine 2 yemek kaşığı sütü ekleyin ve kajular sütü iyice çekene kadar bekletin. Kajunun kendi yağı da yeterli olacaktır ancak dilerseniz sütü çektikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Üzerine süzme bal ekleyip karıştırdıktan sonra cam bir kavanozun içerisinde uzun süre bozulmadan saklanabilir.
Kaju Peyniri
Kahvaltı kültürümüzde peynirin yeri ve önemi tartışılmaz. Eğer vegan beslenmeye karar verdiyseniz de artık bu keyfinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Ayrıca vegan olsun olmasın, birçok sebepten artık çoğu kişi peynirini ve yoğurduğunu evde yapmayı tercih ediyor. Hem çok daha sağlıklı hem de emek verilerek yapılan ürünleri tüketmenin güzelliği gerçekten de bir başka. Evde peynir yapma fikri gözünüzü korkutmasın, yapımı oldukça pratik olan kaju peynirimizin tarifini gördüğünüzde eminiz fikriniz değişecek ve mutlaka ilk fırsatta denemek isteyeceksiniz.
Malzemeler:
- 150 gram çiğ kaju
- Yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı tane karabiber
Kaju peyniri yapımının en önemli aşaması kajuları suda bekleteceğiniz süreyi doğru ayarlamak. Suda ne kadar uzun süre beklerse o kadar yumuşak olacaktır. Eğer elde etmek istediğiniz peynir, ekmeğe sürülecek kıvamda bir krem peynir ise bu süreyi 3-4 saate kadar uzatabilir ve sonrasında blenderdan geçirebilirsiniz. Yok eğer krem peynir istemiyorsanız 2 saatlik bir bekleme süresi yeterli olacaktır.
Daha sonra, kajuların üzerine limon suyunu, tuzu ve karabiberi de ekleyerek blenderdan geçiriyoruz, homojen bir karışım elde ettiğimizden emin olduktan sonra ¼ bardak su ekleyerek biraz daha karıştırıyoruz. Hepsi bu kadar. Kaju peynirimiz kahvaltılarımızı taçlandırmaya hazır!
Kaju Fıstıklı Tavuk
Canınız şöyle güzel bir Tayland usulü tavuk çektiyse bu tarifimize bayılacaksınız.
Malzemeler:
- 125 gram tavuk göğsü
- 1 kırmızı biber
- 2 yeşil soğan
- 1 orta boy kırmızı soğan
- 3-4 bebek mısır
- 5 yemek kaşığı soya sosu
- 3 tatlı kaşığı esmer şeker
- 1 çay bardağı kaju fıstık
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam karabiber
- 4 yemek kaşığı su
Tavukları kuşbaşı, soğanları küp küp, bebek mısırları da çaprazlama doğruyoruz ve bir wok tavanın içerisinde ısıttığımız ayçiçek yağında, kaju fıstıkları da ilave ederek beş dakika kadar yüksek ateşte soteliyoruz. Ardından ateşi düşürüp soya sosunu, suyu, şekeri ve karabiberi ekleyerek karıştırıyoruz ve ocağın ateşini tekrar açıp beş dakika daha soteliyoruz. Kırmızı biberleri ve yeşil soğanları ayrı bir tencerede karıştırdıktan sonra diğer malzemelerle birleştiriyoruz.
Fırında Baharatlı Kaju
Malzemeler:
- 400 gram çiğ kaju
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Sıvı yağı, naneyi, tuzu ve kırmızı biberi bir kâsede iyice karıştırıp, kaju fıstıkları bu karışımla güzelce harmanlıyoruz. Pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine alarak, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.
Kaju Fıstıklı Muffin
Peynirini yaptık, Tayland usulü tavuğumuzda kullandık, baharatlayıp fırınladık. Sıra geldi tatlısına. İşte karşınızda kajuyla zenginleştirilmiş enfes görünümlü muffinler!
Malzemeler:
- 8-8,5 yemek kaşığı margarin
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 3 yumurta
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 100 gram dövülmüş kaju
Yağı ve pudra şekerini mikserle çırpıyoruz, kıvam aldıktan sonra yumurtaları ekleyerek çırpma işlemine devam ediyoruz. Yumurtaları tek tek ekler ve bu esnada karıştırmayı bırakmazsanız sulanmasını da engellemiş olursunuz. Kaju dışındaki tüm kuru malzemeleri bu aşamada ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Kremsi bir kıvam elde ettikten sonra kajularımızın bir kısmını üst süslemesi için ayırdıktan sonra, kalanını kek hamurumuzun içine homojen bir şekilde dağıtıyoruz. Hamuru muffin kalıplarına paylaştırdıktan sonra üzerini kaju ile süsleyerek, önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.
Kaju Fıstıklı Dip Sos
Malzemeler:
- 200 gr. kaju fıstığı
- 3-4 arpacık soğan
- 1 kâse yoğurt
1 kâse yoğurt içerisine, ince ince kıyılan arpacık soğanları ve yine ince ince doğranan kaju fıstıklar eklenir ve güzelce karıştırılır. Patates kızartması ya da kıtır ekmekle servis edilir.