Ana sayfa Dünya Mutfağı Foccacia Yapmanın Püf Noktaları

Foccacia Yapmanın Püf Noktaları

187
0

Güzel yemeği bir yaşam tarzı haline getiren herkesin kalbinde İtalyan mutfağına yer vardır. Taze otlar ve zeytinyağıyla hazırlanmış sağlıklı, kalorisi düşük yiyeceklerin yanında makarna, pizza gibi karbonhidrat ve lezzet bombaları, tiramisu, panna cotta, biscotti gibi lezzetli tatlıları, kahveleri ve şaraplarıyla İtalya, gerçekten gastronomi dünyasının Akdeniz’deki incisi konumunda.

Hamur işlerinde ayrı bir iddiası ve haklı bir ünü bulunan ülkede ekmekler dahi alelade ekmek değil. Ciabatta, Pandoro, Rosetta, Friselle, elbette Foccacia ve daha niceleri… Şimdilik ekmek çeşitlerini saymayı burada durduralım ve Foccacia yapmanın inceliklerine yakından bakalım.

Pizzanın Atası, Her Haliyle Lezzet Fırtınası

Un, su, tuz ve maya ile hazırlanan, yassı ekmek formunda hem sağlıklı hem de lezzetli bir ekmek Foccacia. Tadını özel kılan şeylerin başında kekik ve zeytinyağı geliyor. İtalyan mutfağının starı pizzanın atası olarak görülüyor. Tek başına bir öğün olarak yenilebildiği gibi çok lezzetli sandviçler ve tostlar hazırlamak için de kullanmaya uygun bu ekmek türünde malzeme çeşitlemesi de kişinin zevkine kalmış. Sade şekilde hazırlanabileceği gibi domatesli, peynirli, zeytinli, patlıcanlı, taze otlu, ıspanaklı gibi sonsuz çeşitte Foccacia hazırlama imkanı bulunuyor.

Foccacia pişiriliş şekli ve formu nedeniyle pizzanın atası sayıldığı gibi yassı ekmeklerin bir başka örneği olan pideyi de oldukça andırıyor.

Lezzetin Sırrı Size Özel Malzemelerde Saklı

Eğer pişirdiğiniz Foccacia’da size özel bir aroma yakalamak istiyorsanız tarifinizde mutlaka özel bir baharata ya da ota yer vermelisiniz. Örneğin biberiye Foccacia’ya çok yakışıyor ve tadını farklılaştırıyor. Aynı şekilde tam bir İtalyan lezzeti yakalamak istiyorsanız kullanacağınız peyniri mozzerala ya da parmesan gibi İtalyan menşeli olanlardan seçin. Kurutulmuş domates, közlenmiş patlıcan ve biber, taze sarımsak gibi güçlü aromalı yiyecekler de Foccacia’nızı size özel kılacaktır. Belki kendi yaptığınız peynirlerden ya da domates soslarından kullanarak iyice unique bir lezzet yakalabilirsiniz.

Hamurun Kıvamı İçin Ipuçları

Foccacia yaparken hamurdan çok içine katacağınız malzemelere, baharat ve çeşnilere odaklanmanız normal. Sonuçta ekmeğinize hem görsel hem de tat olarak en güçlü etkiyi “neli olduğu” verecektir. Yine de hamur işlerinde hamurun kalitesinin her şeyi etkilediğini aklınızdan çıkarmayın. Sonuçta bu hazırladığınız şey de temelde bir ekmek. Ekmek yapımında maya kullanmak ya da kullanmamak, önemli bir tercihtir. Bu tercih, hamurunuzun yumuşaklığını, kıvamını, tadını, her şeyi etkiler. Maya kullanacaksanız kuru ya da yaş maya arasındaki seçiminizi de doğru yaptığınızdan emin olun. Bir diğer önemli unsur ise hamuru tutarken eklediğiniz unun elenmiş ve güzelce karıştırılmış olması. Ekşi mayadan Foccacia yapmak da bir diğer güzel sonuç doğuracak seçim olabilir. Aynı şekilde kepek unu, yulaf unu, siyez unu gibi farklı ve daha sağlıklı un çeşitlerini de denemeyi tercih edebilirsiniz.

Foccacia’nızın Kalınlığını ve Formunu Siz Belirleyin

Foccacia her ne kadar yassı ekmek olarak geçse de pişireceğiniz tepsi ya da kaba göre çok farklı formlar alabilir. Baton kek kalıbında pişirip batonFoccacia’nızı afiyetle yiyebilirsiniz ya da börek tepsisinde yuvarlak, pizza benzeri bir ekmeğe kavuşabilirsiniz. Ekmeğiniz içerisinde çeşit çeşit malzeme koyacak kadar kalın olabilir ya da incecik dilimler halinde tüketebilirsiniz. Hepsi sizin zevkinize kalmış. İtalyanlar Foccacia’larını sandviç ya da tost ekmeği olarak kullanmayı seviyorlar ama kendi başına bir yemek olarak yenecek biçimde orta kalınlıkta ve bol malzemeli çeşitleri de çokça tüketiliyor.

Biberiyeli, Zeytinli Foccacia Tarifi

  • 650 gram un
  • 3 gram instant maya
  • Bir çay kaşığı tuz
  • 2,5 bardak su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1 yemek kaşığı biberiye
  • ekstra tuz üstü için

Yapılışı: Öncelikle bir kapta un, tuz ve mayayı yoğurun. Karışıma su ve zeytinyağı ekleyin. Bu noktada varsa daha iyi sonuç almak için hamur karıştırıcı kullanabilirsiniz. Hamur hazır olduktan sonra içi yağlanmış başka bir kaba aktarın. Burada hamuru yoğurmaya devam edin. Hamur tam olarak olduktan sonra 1-2 saat dinlendirmeye bırakın. Dilerseniz çok daha iyi bir sonuç almak için hamurunuzu buzdolabında 8 saat bekletebilirsiniz. Bekleme işlemenin ardından yağladığınız fırın kabına hamuru yayın. Yaydıktan sonra bu kez tepsideki hamuru 1-2 saat bekletin. Sona üstüne rendelenmiş parmesan peyniri, biberiye, zeytin, zeytinyağı ve tuz ekleyin. 220 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin. Biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here