Ana sayfa Dünya Mutfağı Tayland Yemekleri TAYLAND MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

TAYLAND MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1678
0

Tayland mutfağında yemeklerde bölgesel farklılıklar vardır. Kuzeyde Naem olarak bilinen bir sosis oldukça popülerdir. Kuzeydoğu’da ise normalde ızgara etin yanında servis yapılan Khao Niaw (kıvamlı ya da glütenli pirinç) ve kıyılmış papayayı, kurutulmuş karides ya da körili yengeç bacakları, limon suyu, sarımsak, balık sosu ve acı biberle birleştiren lezzetli ve acı bir salata olan Som Tom oldukça ünlüdür.

Papaya salatası

Güneyde ise deniz ürününün her çeşidi oldukça meşhurdur. Tai halkı öğle yemeklerini hızlı geçiştirip akşam yemeklerini erken yerler. Atıştırmalık olarak gördükleri Pad Thai sevilen bir yemektir.  Genellikle demirhindi suyu, misket limonu, fesleğen, sarımsak ve soğan ile terbiye edilen kızarmış uzun erişte ile birlikte domuz, karides ya da tavuktan yapılmaktadır. Köri ve Hindistan cevizi kreması ile yapılan Kaeng Phet oldukça lezzetlidir. Yemeklerin yanında tüketilen içinde küçük kırmızı biber parçalarının bulunduğu tuzlu ve karamel renkli bir balık sosu olan Nam Pla sevilen ve tüketilen bir sostur. Tai böreği olarak anılan Paw Pia Tod halkın en sevdiği lezzetlerden biridir. İçinde tatlı ve ekşi fasulye filizleri domuz ve yengeç eti bulunan rulo şeklinde bir börektir.

 

Meşhur tavuk yemeklerinden biri olan Gai Hor Bai Toey , yaprağa sarılarak sunulan susam yağı, soya sosu, karides sosu, kokulu otlar ve bir parça viskiyle kızartılmış bir yemektir. Kıyılmış tavuk, mısır, havuç ve soya sosunun birleşiminde içi hamurla doldurulmuş lokma büyüklüğünde ki Krathong Thong yörenin başka deneyimlenmesi gereken lezzetlerdendir. Mu or kai sa tezerdeçala bulanmış rosto tavuk, Kaeng Khiao Wan Kaiyeşil körili tavuk, Koa Nah Gai, taze soğan, bambu filizi ve haşlanmış pirinçle sunulan dilimlenmiş tavuk bölgenin meşhur tavuk yemeklerindendir. Tayland mutfağının en popüler yemeklerinden biri de acılı bir çorba olan Tom Yam Kungdur. Karides, domuz, sığır eti ya da tavuk etinden biriyle yapılan acılı ekşili bir çorbadır.

Tom Kha Gai ise Hindistan cevizi sütü ve limon otu ile pişirilen bir tavuk çorbasıdır. Bah Mee Nam, içinde otlar, fasulye filizleri ve baharatlarla karıştırılmış domuz ya da tavuk eti olan erişte çorbası da bölgede ünlüdür. Pirinç ve eriştelerin mutfakta yeri büyüktür. İçinde et parçaları olan kızarmış pirinç yemeği olan Kao Pad en sık tüketilenler arasındadır. Mee Grob ise domuz eti, yumurta, fasulye filizi ve karidesle pişirilen kızarmış gevrek pirinç eriştesidir. Tatlı ekşi bir tadı vardır.

Deniz ürünlerine de oldukça sık rastlanmaktadır. Hor Mok Pla, sebze ve Hindistan cevizi sütüyle yapılan körili balık yemeğidir. Muz yaprakları ile servis edilmektedir. Gung Tod, kızarmış gevrek karideslerdir. Değişik soslarla servis edilmektedir.

Tayland’ın tatlı kültürü biraz farklıdır. Salim, Hindistan cevizi sütü, ezilmiş buz ve şekerli eriştelerle yapılan canlandırıcı bir tatlıdır. Kao Tom Mad ise muzlu ve Hindistan cevizli kremalı, kıvamlı bir pirinçtir. Sevilerek tüketilmektedir.

 

Tropikal meyveler hem meyve olarak tüketilmekte hem de yemeklerde yerini almaktadır. So pa rot , yani ananas bilindik bir meyvedir. Yemeklerde de sık sık kullanılmaktadır. Ngor, büyük ve tüylü çileğe benzemektedir. Meyvesi iç kısmındadır. Kabuğunun soyulması gereken, açık kahverengi ve çok tatlı bir meyve olan Lamut, taze incire benzeyen bir tada sahiptir.

Rambutan

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here