Ana sayfa Türk Mutfağı Amasya Yemekleri AMASYA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

AMASYA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2783
0

Amasya, yöresel lezzetleri itibariyle zengin  mutfak kültürüne sahip bir ilimizdir. Bunların arasında Baklalı Yaprak Sarma denenmesi gereken bir lezzettir. Civarın asma yaprağı meşhurdur ve hemen her yerde asma yaprağına rastlamak mümkündür. Yaprağın lezizliğinin yanına eklenen bakla ağırlıklı karışım sarmayı farklı bir tat haline getirmektedir.

Sebze ve etin karışımıyla oluşturulan Amasya mutfağında, sebzelerden en çok  bamya, fasulye, biber, ebegümeci, pancar ve pürpürüm diye adlandırılan semizotuna yer verilir.

 

Başlangıç için tercih edilen çorbalar arasında Çatal Çorba, Hele Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası, Sakala Çarpan Çorba ve bildiğimiz yoğurt çorbasının daha kıvamlı ve daha nohutlu hali olan Tayga Çorbası yerini almaktadır.

Yarma Çorbası
Toyga Çorbası

 

Amasyada hamur işleri sıklıkla yapılmakta ve yenilmektedir. Bunların en güzel örnekleri olarak Yağlı Katmer, Cızlak, Tepsi Böreği, Bişi, Akıtma, Döndürme, Yanuç  verilebilir.

Mantı her ne kadar Kayseri’ye özgü bir yemek olsa da Amasya’da da çok sevilmekte ve sofralarda mutlaka bulunmaktadır.Madımak, İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pirpirim , Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte etli yöresel yemekler arasındadır.  Buğday, nohut ve etin birbirinden ayrılmayacak hale gelinceye kadar pişirilmesiyle hazırlanan Keşkek de yine bir yöresel lezzettir.

Günlerin vazgeçilmezi olan ‘’Bat’’ diye isimlendirilen lezzet için, mercimek haşlanıp soğutulur ve üzerine salça, ceviz, domates, reyhan, soğan, dereotu doğranıp karıştırılır. Damakta eşsiz bir tat bırakan bat, üzüm yaprağı ve köy ekmeği ile servis edilir.

Dene Hasudası, Kuymak, Ayva Gallesi, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Vişneli Ekmek, Yuka Tatlısı, Unutma Beni tatlıları Amasya’nın meşhur ve ana yemeklerden sonra sofrayı zenginleştiren lezzetleridir.  

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here