Ana sayfa Türk Mutfağı Artvin Yemekleri ARTVİN MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ARTVİN MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

2437
0

Karadeniz’e kıyısı olan en doğudaki ilimiz Artvin; yeşil ve mavinin karışımıyla oluşmuş bir cennet parçası gibidir. Yöreye has yemeklerinde; Karadeniz Bölgesi’nin ve Kafkaslar’ın izlerini görebildiğimiz Artvin mutfağında geniş ve zengin bir yemek kültürü hakimdir.

Denilebilir ki: Artvin mutfağının sırrı biraz da sahip olduğu eşsiz güzellikteki yaylalarda yetişen bitkilerin kullanılan malzemelere işleyen aromalı tatlarında gizlidir.  

Sahip olunan nüfusun çoğunluğunu: Gürcüler, Hemşinliler, Kıpçak Türkleri ve Ahıska Türkleri ile Lazlar oluşturur. Öyle ki Artvin’de genel anlamda Karadeniz ve Kafkas kültürü hakimdir.

Kafkas kültürü içerisinde; Kıpçak Türklerini ve belirli oranda Gürcüleri barındırır. Karadeniz kültürü ise; Gürcüleri, Lazları ve Hemşinlileri içerisinde barındırır.  Bu durum beraberinde zengin bir kültürü getirir.  

Artvin’i değerli kılan en önemli özelliği; gastronomi hazinesidir.  Artvin yöresi çok zengin bir mutfak geleneğine sahiptir.

  • Çorbalar
  • Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler
  • Sebze yemekleri
  • Hamur işleri
  • Et ve et yemekleri
  • Tatlılar

Her biri geniş bir çeşitlilik paletinde üretilir.  Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler bulunmaktadır. Bu yemekler arasında bulunan kuymak mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılmaktadır.

Yörede yetişen sebze ve kır otlarından da değişik türlerde yemekler yapılmaktadır. 

Hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler gibi lezzetler hamur işleri kategorisinde yer almaktadır. Hinlek ve Cergebas denilen hamur yiyecekler ise bulundukları çevrelere göre özgünlükler taşır. 

Artvin yöresine ait olan; topluca yapılan harfana adlı eğlencelerde ve ziyaretlerde et ve et ürünleri ile çeşitli lezzetler hazırlanır. Bu bağlamda taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede büyük bir önem arz etmektedir.  Kışlık yapıp saklama adeti köylerde mevcuttur. Kışın hazırlanan kavurmalar yaz mevsimi için saklanır.

Elbette sadece kebaplar değil; dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan, adı halk arasında gendirme ve keşkek olarak bilinen yemekler ve çorbalardan Püşürük Çorbası en çok bilinen yöresel lezzetlerden olmakla birlikte, çılbır ve kaygana (Omlet), yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yöresel yemekler arasındaki yerini almaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here