Ana sayfa Okumadan Geçme ATKİNS DİYETİ

ATKİNS DİYETİ

641
0

Dr. Robert Coleman Atkins tarafından hazırlanmış ve onun adını almış bir diyet çeşididir. Bu diyete göre karbonhidrat alımı sınırlandırılır. Yağ ve protein alımı arttırılarak enerjinin protein ve yağdan sağlanması hedeflenir. Yağ oranı %55-60 arası tutulur. Normal sağlıklı beslenme diyetlerinde %55-60 olan karbonhidrat oranı %20’lere kadar düşürülür ve protein oranı %25’e çıkarılır. Bu diyet protein ağırlıklı beslenen kişinin daha geç acıkacağını, uzun süre tok kalarak daha az kalorili besleneceğini ve zayıflayacağını savunur. Yağ oranını fazla tutularak eksilen karbonhidratın yarattığı enerji açığının yağların yıkımıyla kapatılması hedeflenir. Böylece yağ yakımı artan kişilerin daha hızlı ve etkili zayıflayacağı düşünülür. Diyettekullanılan yağların sağlıklı yağlardan seçilmesi önemlidir. Atkins diyetinde protein içeren gıdalar ağırlıklı olmak üzere, yüksek lif içeren gıdalara da önem verilir. Diyet genel olarak 2 veya 3 ana öğün şeklinde planlanır. Aralarda ara öğünde yapılabilir fakat yasak olan yiyeceklere dikkat edilmesi gerekir. İlk aşamada günlük alınan karbonhidrat miktarı kontrol altında olmalıdır. Günlük 10-12 bardak su içilmesi önerilir. Bu diyetle kadınlarda 1500-1800 erkeklerde 1800-2000 kalori arası günlük enerji alımı önerilir. Atkins diyeti ile haftada 4-5 kilo ve 2 haftalık süreçte yani diyetin ilk aşamasında 7-8 kilolara kadar kayıp beklenir.

Diyet aşamalı olarak uygulanır ve dört aşamaya yayılır. İlk aşama 20 gün sürer. Karbonhidratın %5’lere kadar düştüğü, günlük 20 gr karbonhidrat alımıyla sınırlandırıldığı ve protein-yağ alımının arttırıldığı bir süreçtir. 2. aşamada diyete yavaş yavaş karbonhidrat eklenmeye başlanır ve kalorisi düşük sebze ve meyvelere yer verilir. 3. aşamada diyete yüksek lifli karbonhidrat eklenmesine izin verilir. Bu aşamada hedef kiloya ulaşılmış olunmalıdır. 4. aşamada kilo korumaya alınır ve istenilen sağlıklı karbonhidratlara diyette yer verilir.

Atkins diyetinde süt ve süt ürünleri tüketimi serbesttir. Süt ve süt ürünleri protein değeri yüksek besinler oldukları için bu diyette tercih edilir. Karbonhidrat oranı düşük olduğu için tam yağlı süt ve yoğurtların tercih edilerek enerji alımının dengelenmesi önerilir. Yine yüksek protein alımının sağlanması için et tüketimi serbesttir. Yumurta tüketimi de kaliteli karbonhidrat alımı için önemlidir. Ispanak, brokoli, salatalık, pırasa, roka, enginar, kabak, domates gibi düşük kalorili sebzelerin alınması serbesttir. Yağ alımını dengelemek için zeytin, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler ve zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı serbesttir.Diyette ayrıca kahve ve yeşil çay içilmesi serbesttir. Kahve ve çay antioksidan içeriği yüksek içecekler olduğu için diyete faydalı olacağı söylenir. Kahve ve çayların şekersiz içilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Atkins diyetinde yasak olan en önemli şeylerden biri basit şekerdir. Tahıllar, kuru baklagiller ve yüksek karbonhidratlı meyveler ilk aşamada yasaktır. Tüm diyet boyunca basit şeker tüketimi yasak olsa da tahıl, kurubaklagil ve meyveler diğer aşamalarda diyete eklenmeye başlanır.

Atkins diyeti tartışmalara sebep olmuş bir diyet modelidir. Yüksek yağ alım oranına sahip olduğu için kan yağ değerlerini yükseltebileceği ve bunun kalp hastalıkları riskini arttırdığı görüşleri vardır. Ayrıca yüksek protein alımı böbrek solid yükünün fazla olmasına sebep olarak böbrekleri yorabilir. Bu sebeple bu diyet uygulanırken su içilmesine özen gösterilmesi gerekir. İlk 20 günlük süreçte yararlı karbonhidratın da kısıtlanması kişide halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, enerji düşüklüğü, kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir. Sağlıklı karbonhidratlar B grubu vitaminlerinden zengin kaynaklar oldukları için, kısıtlanmaları vitamin eksikliğine sebep olabilir. Ayrıca bu diyet şok etkili bir diyet olduğu için verilen kiloların sudan ve kastan olması muhtemeldir. Kalıcı kilo kaybı için uygun bir diyet olup olmadığı tartışmalıdır.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here