Ana sayfa Okumadan Geçme BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?

BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?

1416
0

Okullar açılalı bir aya yakın bir zaman oldu. Çocuklar arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle yeniden buluştu. Bazıları yepyeni bir maceraya başladılar. Yepyeni defterler, kalemler, yeni kıyafetler, yeni heyecanlar. Ancak belki de tüm öğrenci velilerin aklındaki tek ortak soru: Bu çocuklar ne yiyecek?

Okul döneminde çocuklar yavaş ancak sürekli bir büyüme gösterirler. Birçok uzmana göre büyümenin devamlılığı için, günlük alınması gereken enerji ve besin öğelerinin de yeterli düzeyde olması gereklidir. Büyük şehirlerde çocuklar güne çok erken başlayıp trafikte saatlerini harcarlarken, diğer yerleşim yerlerindeki çocuklar ise uzun süreler yürümek durumunda kalabiliyorlar. Her hâlükârda çocukların gelişimi için düzenli ve dengeli beslenme şart.

Düzenli ve dengeli beslenme dediğimizde Türk ailelerinin aklına hemen “Yesin, yarasın tosunuma” gelebilir. Bununla beraber de poğaça, börek vb. lezzetli ancak çocuğun gelişimine lezzeti kadar da yardım etmeyen yiyecekler yığını gelebilir. Bu tahmin edebileceğiniz gibi gelişim çağında olan bir çocuğun diyetinde çok da önerilmeyen bir davranış. Onun yerine boy atmanın hızlı olduğu bu çağda uzmanlar yoğurt, kefir, ayran, süt, peynir gibi kalsiyum yönünden zengin gıdalara yönelmenizi öneriyor.

Öncelikle eğer çocuğunuz bir ana öğün iki de ara öğünü okulunda yiyecekse beslenme çantanızı ona göre hazırlamanızı öneririz. Ara öğünlerde fındık, badem, ceviz, kuru meyve gibi besin değerleri zengin olan sağlıklı atıştırmalıklar koymanızı öneririz.

Çocuklarınız her gün benzer şeyleri yemekten, çok da eğlenceli durmayan yiyecekleri tüketmekten çabuk sıkılacaktır. Burada da sizin yaratıcılığınıza oldukça iş düşecektir. Örneğin, çocuğunuza hazırladığınız sandviçleri kurabiye kalıpları ya da bıçaklarıyla keserek eğlenceli karakterler, şekiller yapıp çocuğunuzun her gün farklı bir sandviç yemesini sağlayabilirsiniz.

Büyümenin en önemli destekçilerinden proteini asla es geçmemeniz gerekiyor beslenme çantasını hazırlarken. Protein yönünden zengin olan balık, et, kuru baklagiller ve süt ürünlerini çantaya mutlaka atın.

Bütün bunları yaparken çocuğunuzun bünyesi en çok suya ihtiyaç duyacaktır. Çocuğunuzun yanında gün boyunca yetecek kadar su olduğundan mutlaka emin olun. Beslenme uzmanları büyüme çağındaki çocukların özel bir kalori sayımına ihtiyacı olmadığını, özel bir diyet uygulamanın önemli olmadığının altını çizmekte. Beslenmede en önemli unsurun öğün atlanmamasının ve düzenli olmasının olduğunu söylüyorlar. Bunu yaparken ise çocuğunuzun her besinden yeterli miktarda almasını sağlamayı unutmayın. Beslenme çantası hazırlarken seçenekleriniz sonsuz ve dolayısıyla beslenme çantası hazırlamak sanıldığı kadar da sıkıcı değil.

Biz de birkaç öneriyle size destek olalım istedik.

HİNDİ DÜRÜM

Tam tahıllı lavaş içerisine hindi jambon, biraz yeşillik, biraz domates, biraz kaşar peyniri koyup dürüm yapın. Dürümleri yuvarlak yuvarlak kesip sevimli birkaç kürdanla ya da kürdanlara iliştirebileceğiniz sevimli yapıştırmalarla birleştirin ki dağılmasın. Eğer ki yeni şeyler denemeyi ve çocuğun da denemesini istiyorsanız dürümün içine biraz vişne reçeli de koyabilirsiniz. Yanına ara öğünler de atıştırmalık havuç, kuru yemişle beraber bir de elma koymayı unutmayın.

YILDIZ ŞEKLİNDE SANDVİÇLER VE HUMUS

Sandviçlerinizi kurabiye kalıplarıyla kesin. Kalıbın büyüklüğüne göre porsiyonu ayarlamayı unutmayın. Sandviçlerin yanında ise besin değeri yüksek atıştırmalık olan humus koyun. Çocuğunuzun humusa bandırabileceği taze havuç, salatalık, biber gibi çıtır çıtır sebzeler veya sebze cipsleri koyun.

MAKARNA SALATASI

Çocuğunuzun da sevdiği eğlenceli bir makarna şekli seçin. Mesela deniz kabuğu. Taze sebzeleri hafifçe zeytinyağı gezdirilmiş tavada sebzeler yumuşayacak kadar döndürün. İçine çocuğunuzun damak tadına uygun renkler koyun: mısır, peynir, domates, jambon. Yanına da biraz meyve veya meyveli yoğurt koyun. Gün boyunca yetecek kadar su koymayı sakın ihmal etmeyin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here