Yunancada soureki, Arnavutçada panarët, Ermenicede choreg, Azericede çörək, Türkçedeki adıyla da çörek; genelde zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam içerdiği için besleyici ve enerji verici özelliğe sahiptir. Az yağlı, bazen şekerli ve yumurtalı, gevrekçe bir hamur işi olan bu yiyecek iki aya kadar bayatlamamasından dolayı da eskiden askerlerin de en önemli azıkları arasında yer almaktaydı.
Limonlu rulo çörek, cevizli ayçöreği, çilekli çörek, çikolatalı fındıklı çörek, haşhaşlı top çörek, Anadolu çöreği, ayçöreği, peynirli tepsi çöreği, tepsi çöreği, mayalı elmalı çörek, incir reçelli çörek, zeytinli çörek ve dini anlamıyla İsa Mesih’in dirilişi nedeniyle Hristiyanlık dünyasında her sene ilkbahar aylarında kutlanan Paskalya Bayramı’nda yapılan paskalya çöreği ise en yaygın çörek çeşitleri arasındadır.
Bir diğer meşhur Maraş çöreği ise yöresel bir gıda olup içerik ve yapılış tekniği itibarı ile Kahramanmaraş’a özgü bir gıdadır. Maraş çöreği, özellikle Ramazan aylarında Kahramanmaraş insanı tarafından yoğun olarak yapılıp tüketilmektedir. Önceleri sadece hane halkının tüketimi için bireysel olarak hazırlanan hamur, fırınlarda pişirtilerek tüketilirken, daha sonra fırınlarda ve pastanelerde satılmaya başlanmıştır. Kahramanmaraş’ta son 30 yıldan bu yana ticarî olarak işletmelerde üretilip Kahramanmaraş insanının tüketimine sunulmaktadır. Çöreğin en önemli özelliği ise taş fırında pişmesi, yivli gürgen merdane ile hamur bezelerinin açılması ve hamur bezelerinin merdane ile açılmasıdır.
Kültürel değerlerin ve alışkanlıkların toplumdan topluma farklılık göstermesi sofralara da yansımaktadır. Birçok besin çeşidinde de olduğu gibi çöreklerde de yöreler arasında farklılıklar vardır. Biz de birbirinden lezzetli çörek tariflerini sizler için derledik. Afiyet olsun.
LİMONLU PEYNİRLİ ÇÖREK
MALZEMELER
- 100 g yağsız beyaz peynir
- Yarım demet dereotu
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım limonun suyu
- Yarım paket margarin
- 4 su bardağı un
- 3 kahve fincanı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- Tuz
Yapılışı
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açın. İçine eritip ılıttığınız yağı, limon suyunu, kabartma tozunu, yoğurdu, yumurta akını ekleyip hamur kıvamına gelince yoğurun. Ezilmiş peyniri, kıyılmış maydanozu ekleyerek biraz daha yoğurun. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller vererek kâğıt kalıplara alın. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirin ve sonra servis yapın.
TAHİNLİ ÇÖREK
MALZEMELER
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı tahin
- 70 g tereyağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
İçi için
- 4 yemek kaşığı susam
- 4 yemek kaşığı tahin
Yapılışı
Çörek hamurunu elinizle yoğurarak veya bir hamur yoğurucu yardımıyla hazırlayın. Hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Hamuru 1 cm kalınlığında tezgâha açın. İçine fırça yardımıyla tahin sürün ve hamuru rulo yapın. Yaklaşık 3,5 cm çapında olduğunda bırakın ve bıçakla uzunlamasına kesin. Kalan hamura da aynı işlemi yapın. Üzerlerine yumurta beyazı sürün. Susama bulayın ve dilimleyin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dakika, kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.
PASKALYA ÇÖREĞİ
MALZEMELER
- 300 ml tam yağlı süt
- 50 g tereyağı
- 500 g ekmek unu
- 1 çay kaşığı tuz
- 75 g şeker püresi
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 7 g maya
- 1 adet yumurta
- 1 adet portakal
- 1 adet soyulmuş ve rendelenmiş elma
- 1 çay kaşığı tarçın
- 75 g sade un
- 3 çorba kaşığı kayısı reçeli
Yapılışı
Sütü kaynatın ve sonra ısıdan alıp tereyağını ekleyin. Soğumasını bekleyin. Bir kaba un, tuz, şeker ve mayayı koyun. Ortada bir kuyu yapın. Sıcak süt ve tereyağı karışımını dökün sonra yumurta ekleyin. Ahşap bir kaşık kullanarak iyice karıştırın, sonra yapışkan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaba koyun. Yağlanmış yapışkan film ile örtün ve 1 saat boyunca sıcak bir yerde bekletin. Kâsedeki hamura, portakal kabuğu, elma ve tarçın ekleyin. Hamuru 15 eşit parçaya bölün. Her parçayı hafifçe unlanmış bir çalışma yüzeyi üzerinde pürüzsüz bir top haline getirin. Ekmeği, parşömen ile kaplanmış bir veya iki pişirme tepsisinde, hamurun genişlemesi için yeterli alan bırakarak yayın. Fırını 220 derece ısıtın. Unu, macunu yapmak için 5 çay kaşığı su ile karıştırın. Her bir çörek sırasına bir çizgi şeklinde yayın. Fırının orta rafında, rengi altın kahverengiye dönünceye kadar 20 dakika pişirin. Kayısı reçelini hafifçe ısıtarak eritin, sonra herhangi bir parçadan kurtulmak için elekten geçirin. Reçeli çöreklerin üzerine sürüp servis yapın.
MARAŞ ÇÖREĞİ
MALZEMELER
- 500 g un
- 250 g tereyağı
- 1 çay kaşığı maya
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı süt
Yapılışı
Tereyağını eritip soğumaya bırakın. Un, kabartma tozu, tuz, çörek otu ve susamı yoğurma kabına alarak harmanlayın. Tereyağını ve azar azar sütü ekleyerek yoğurun. Hamurdan parçalar kopartarak merdane ile 15 cm çapında açın ve yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. Çatalla üzerini çizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.