Ermenistan ve Ermeni toprakları yüzyıllar boyunca pek çok devlet ve imparatorluk tarafından yönetilmiştir. Bunlar Osmanlı İmparatorluğu, Rus Çarlığı, SSCB ve şimdiki Ermenistan devletidir.
Konumu ve tarihi itibariyle Ermenistan çok sayıda kültürün izlerini taşımaktadır. Rus, Türk ve Azerbaycan mutfaklarından çeşitli mozaiklerle süslenmiş olan Ermeni mutfağında son yıllarda ise Orta Doğu mutfağının izlerine rastlanmaktadır. Öte yandan Ermeni halkı kendi gelenek ve göreneklerine bağlıdır.
Osmanlı hâkimiyetinde tam 20 sene kalan Ermenistan’da Türk mutfağının en belirgin izi Türk Kahvesi olmuştur. Ermeniler Türkler gibi kahveyi bakır cezvede ve soğuk suyla yaparlar.
Ermeni mutfağında Türkçe ve Rusça söylemler oldukça yaygındır. Tel paynir, su byorek, tarkhana, fasulya, lavaş, basturma ve kadaif Ermeni mutfağındaki Türkçe örneklerdir. Anoushabour, Alani, Krchik, Putuk, Snkapur gibi Rus mutfağından gelen lezzetler de Ermeni mutfağında önemli yer tutmaktadır.
Zeytin, nar, incir, üzüm, şeker pancarı, patates, kırmızıbiber ülkede yetiştirilen ve sık tüketilen besinlerdendir. Pirinç ve buğdaydan yapılan ekmek çeşitleri, özellikle Lavaş Hatz, Ermeni mutfağında çok büyük bir öneme sahiptir. Genel olarak koyun, sığır ve keçi eti tüketilir.
Ülke sınırları içerisinde bulunan Sevan Gölü sebebiyle Ermeni mutfağında balık yemeklerine de rastlamak mümkündür. Gölde yetişen balıklar oldukça fazla sayıdadır. Tatları ise bir o kadar lezzetlidir. Balıkla yapılan Ermeni yemeklerine Karmrakhayt örnek verilebilir. Öte yandan midye tava, palamut, kalamar dolma, uskumru gibi bizim de aşina olduğumuz yiyecekler, Ermeni halkı tarafından sıkça tüketilir.
Ermenistan bulunduğu konum itibariyle sert karasal iklimin yaşandığı bir yerdir. Bundan dolayı ülkede yemekler vücut ısısını arttırmak amacıyla fazla yağlıdır. En çok içyağı ve tereyağı tüketilir.
Ermenistan mutfağının bir diğer bir yıldızı ise tarçındır. Tarçın Ermeni halkı için adeta vazgeçilmezdir. Çorbaların üzerine, ekmeklere, tatlılara hatta kimi zaman balıklara dahi serptikleri olur.
Ermeni kültürünün mutfak üzerinde etkisi çok fazladır. Dini bayramları özellikle etkilidir. Özel günlere önem verip o günlerde değişik yemekler yaparlar.