Ana sayfa Genel Evde Dene: Pestil Yapıyoruz

Evde Dene: Pestil Yapıyoruz

53
0

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan pestil, besin değeri yüksek mevsim meyvelerini bütün yıl tüketebilmemizi sağlıyor. Pestil, günümüzde hala Anadolu’da yoğun şekilde mutfaklarda yapılıyor. Anadolu’da çok eskilerden itibaren yaz meyvelerinin tadını kışında yiyebilmek için bir yöntem olan pestili siz de evlerinizde kolayca yapabilirsiniz. Farklı meyvelerde hazırlayabileceğiniz pestiller ile çocuklarınıza da sağlıklı atıştırmalık hazırlamış olursunuz. Çocuklarınız pestilin tadını çok sevecektir. Böylece tatlı niyeti ile tüketeceği pestil hem sağlığına faydalı hem de enerji kaynağı olacaktır.

Esasen pestil kelimesi meyve şekerlemesi anlamında İtalya’dan almış bulunuyoruz. Geleneksel atıştırmalığımız olan pestil, İtalyanca pastillo sözcüğünden türetilmiştir. Anadolu’nun bazı yörelerinde ise bastık ismi ile bilinir. Birçok meyveden yapılabilen pestil meyvelerinin ortak noktası posalı olmalarıdır. Posası çıkamayan meyveler ne yazık ki pestil olamıyor. Pestil elma, dut, ayva, havuç, şeftali, erik, kızılcık gibi posalı meyvelerden kolayca yapılabiliyor. Pestil, yapıldığı ilk zamanlarda sadece meyve şekeri kullanılsa da toz şeker de eklenebiliyor. Dilerseniz içerisine bal, pekmez, fındık, fıstık, ceviz gibi farklı malzemeler ilave edilebilinir.

Pestil, kullanılan meyvelere göre farklı besin değerlerini içeriri. Bu sayede çeşitli meyvelerden yapacağınız pestiller ile birçok yararlı pestil yapabilirsiniz. Sayısız vitamin ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Evde Nasıl Pestil Yapılır?

Dört mevsim meyve tüketilmesini sağlayan pestil, meyvelerin ezilmesi ve kaynatılması gibi aşamalardan geçer. Bu geleneksel atıştırmalık biraz uzun ve zahmetli de olsa sonucu sizleri mutlu edecektir.

Pestil evde rahatlıkla yapabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalıktır. Mevsim meyvelerinden taze olarak satın aldığınız meyveleri güzelce yıkayarak başlayın. Pestil yapabilmeniz için portakal, dut, vişne, erik, elma veya şeftali gibi posalı meyve olmalıdır. Ardından meyveleri küçük parçalar halinde doğrayın ve geniş bir tencerenin içerisine koyun. Meyvelerin içerisindeki çekirdekleri almalısınız. Tenceredeki meyve oranına göre su ekleyin. Bu oran 1 kilo meyveye 1,5 su bardağı su olmalıdır. Kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kaynayan meyvelerin üzerine nişasta ve şeker ilave ederek pişirmeye devam edin. Bu noktada şeker yerine bal ya da pekmez ilave edebilir ya da şeker eklemeden de pişirmeye devam edebilirsiniz. Ardından pişen meyveleri rondodan geçirmelisiniz. Bu aşamada meyveler püre görünümünü almalıdır. Eğer çekirdekler hala içerisinde görünüyorsa tel süzgeçten yardım alabilir ya da ince bir tülbent kullanarak da süzme yapabilirsiniz. Çekirdeklerinden ayırdığınız ve püre haline gelen meyveleri bir fırın kâğıdı ya da temiz bir bez üzerine kurumaya bırakın. Pestilleri ince şekilde yaymalısınız.  Eğer pestillerinizi kurumaya bırakacak ortama sahip değilseniz pestillerinizi fırında da pişirebilirsiniz. Fırında pestil yapmak için 100 derecede 3 saat kadar pişirmelisiniz. Fırınınızı fanlı ayarda pişirmeye programlamalısınız. Pestil için meyvelerin kurutulması aşaması da önemli bir kısımdır.

Geleceksel yöntemler ile güneşte kurutma yapmak istiyorsanız üzerine toz ya da yabancı maddeler girmemesi için özen göstermelisiniz. Kurutma işlemini güneşli ve sıcak bir yerde yapmak oldukça önemlidir. Aydınlık bir alan tercih etmelisiniz. Dumandan ve kötü hava koşullarından pestillerinizi uzak tutmalısınız. Çünkü kötü hava koşulları pestilinize geçebilir ve sağlıklı olmalarına engel olacaktır. Güneş altında meyveleriniz yaklaşık 7-10 gün içerisinde kuruyacaktır. Yufka haline getirdiğiniz kuruttuğunuz pestillerin içerisine fındık ya da ceviz gibi kuruyemişler ile lezzetlendirebilirsiniz. Kuruyan pestillerinizi şeritler halinde kesebilir ya da uzun şeritler haline getirerek rulo yapabilirsiniz. Eğer farklı bir şekil vermek isterseniz muska şekli verebilirsiniz.

Pestilinize yapım aşamasında bal ya da pekmez de katabilirsiniz. Doğal şeker içeren besinlerle hazırlanan pestil diyet yapanlar içinde iyi bir atıştırmalık seçeneği olacaktır. Ara öğünlerinizde kahvenizin yanında ya da bitki çayınızın yanına eşlik edebileceği gibi günlük enerjinizi de karşılayacaktır. Pestil sayesinde vitamin ve mineral ihtiyacınızı doğal bir şekilde giderebilirsiniz.

Pestillerinizi düzgün şekilde saklamak da önemli bir ayrıntıdır. Pestillerinizi bir tülbentten yardım alarak rulo yaparak hava geçirmeyecek bir kabın içine koyabilirsiniz. Pestillerinizi buzdolabında saklamalısınız. Eğer hemen tüketmeyecekseniz bir kısmını derin dondurucuya koyarak saklayabilir ve tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz.

Pestilin Faydaları

  • Kansızlık sorununuz varsa üzüm ve dut pestili demir seviyelerinizi yükseltmeye destek olacaktır.
  • Pestiller önemli bir selenyum kaynağıdır. Düzenli bir şekilde tüketilen pestil selenyum seviyenizi düzenler
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur
  • Doğal şekerden yapılan pestil sağlıklı bir şekilde şeker ihtiyacınızı dengeleyecektir. 
  • Enerji ihtiyacınızı sağlıklı bir yolla almanızı sağlar.
  • Soğuk havalarda ısınmanıza yardımcı olur.
  • İçerisindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi destekler
  • Selenyum içermesi sayesinde tiroit tedavisine destek olur ve kansere karşı koruyucudur.
  • Vücudun hormon seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde diş kemik ve tırnak sağlığınızı destekler.

Faydası saymakla bitmeyecek bu geleneksel Türk lezzetini siz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.  Pestil mutfağımızın en eski lezzetlerinden birisidir. Siz de mevsiminde topladığınız dut, incir, şeftali, üzüm ve erik gibi birçok meyveden pestili evde fırınınızı kullanarak yapabilirsiniz. Eski dönemlerden beri varlığını sürdüren bu lezzetimiz ile tüketmek istediğiniz meyvelerin ömrünü uzatabilir, sağlıklı atıştırmalıklarınızı evde güvenle yapabilirsiniz. Pestil sayesinde sevdiklerinize tüm yıl boyunca dilediğiniz mevsim meyvelerinden sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here