Ana sayfa Okumadan Geçme HAMİLELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ

HAMİLELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ

1199
0
Pregnant woman in kitchen making salad

Gebelikte beslenmeye normal yaşamdan daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Anne karnındaki bebeklerin problemsiz bir şekilde dünyaya gelmesi anne adayının doğru ve düzenli beslenmesi ile ilişkilidir. Çünkü bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi gebelik döneminde gerçekleşmeye başlamaktadır. Aynı zamanda gebelikte bebeğin tek besin kaynağı annesidir, bu yüzden beslenme önem arz etmektedir. Hem bebeğin büyüme gelişmesi hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Gebelik döneminde bir anne adayı yeterli ve düzenli bir şekilde beslenmez ise gerek anne adayında gerekse doğacak bebekte bir takım sağlık problemleri saptanmaktadır. Gebelik sırasında da aşırı yağlı yiyeceklerden, gereksiz aşırı kalori içeren besleyici değeri olmayan kek, bisküvi gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hamur işlerini ve yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmemek gerekir. Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur.

Hamilelere önerilen yiyecekler

Yumurta

bowl-1845889_1920

Besin kaynağı yönünden oldukça zengin olan yumurtayı çocuk, erişkin ve yaşlı hiç fark etmez günde bir tane yemelidir. O kadar önemli olan yumurta, anne sütünden sonra insan vücudu için gerekli olan bütün besin öğelerini bulunduran tek gıda kaynağıdır. Oldukça besleyici, sağlıklı ve haşlanmış olarak tüketildiğinde bir o kadar da doyurucu bir gıdadır. Bebeğin yeni oluşmaya başlayan bütün damarları bütün hücreleri proteinden yapılır bu noktada yumurta inanılmaz bir önem arz etmektedir.

Somon

abstract-1238248_1920

Hamilelikte tüketilen somondaki yağ asitleri, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini destekler. Hem akıl hem de beden sağlığını koruyan ve fazla kilo aldırmayan somon balığı besin kalitesi yüksek bir yiyecektir. Yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, içinde sağlık için önemli olan omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar. Ayrıca diğer büyük balıklara nazaran somon daha az cıva içeren bir balıktır. Somonun bir diğer faydası hamilelikte yaşanan hızlı durum duygu değişikliğinde ruh halinizi iyileştirmede önemli bir rol oynayabilir.

Fasulye

beans-4785_1920

Fasulye potasyum, demir, magnezyum, protein gibi mineraller açısından zengin olduğundan dolayı hamilelikte önemlidir. Fasulyenin besleyici özelliğinin yanında güçlü antioksidanlar arasında olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Fasulye A,C,DB6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengin sayılır, ayrıca hamilelikte yaşanan boşaltım sisteminin yavaşlamasından doğan hemoroid gibi kabızlık gibi sorunlarla içerdiği yüksek miktarda lifle yardımcı olur. Bellek ve zihin sağlığına fasulye oldukça faydalıdır zihin ve beyin sağlığı için hayati önem taşıyan B1 vitamini içermektedir. Ayrıca çok çeşitli tarzda fasulyelerde bulunmaktadır.

Tam tahıl

bread-789833_1920

Tam tahıl ürünleri hamilelikte çok önemlidir. Çünkü yüksek miktarda lif içeriri ve besin değerleri zengindir. Vitamin E ve selenyum açısından oldukça önemlidir.

Ceviz

walnut-1751661_1920

Ceviz içerisinde yüksek oranda yer alan yağ asitleri adı verilen omega-3 hamillik sürecinde kalp krizi riskini azaltarak inme gibi tehlikeli durumlara engel oluyor. Ceviz aynı zamanda bebeğinizin beyin gelişiminde etkili olacaktır. Kadınlar hamilelik sürecinde ellerinde olmadan olaylara aşırı duygusal yaklaşabilmektedir. Ancak ceviz bu gibi durumlarda yaşanan depresyonu en aza indirmektedir. Ceviz aynı zamanda kilo verdirici etkiye sahiptir.

Yoğurt

bigstock-Greek-Yogurt-In-A-Glass-Jars-53502028-1400x600

Hamilelik döneminde bebeğin diş ve kemik gelişiminin yerinde olabilmesi için bolca kalsiyuma ihtiyaç vardır. Bu dönemde en sağlıklı kalsiyum kaynağı ise yoğurttur. Protein bakımından zengin olan yoğurt, hücrelerin yenilenmesi konusunda da destek niteliğinde bir besindir. Gebelik döneminde vitaminlere olan ihtiyacı artan bebek ve annesi bu ihtiyacının büyük bölümünü yoğurttan karşılayabilirler. Hamile kadınların kan basıncını düzene koyma özelliğine sahip olan yoğurt, yüksek tansiyona bağlı olan erken doğumları büyük ölçüde azalttığı bilinmektedir.

Yağsız et

558453-eating-raw-beef-is-dangerous

Kırmızı kan hücrelerinin önemli bir bileşeni olan demir ette oldukça yüksek oranda bulunmaktadır. Gebelik döneminde bebek için artan kan hacmi nedeniyle önemlidir. Gebelikte anne adaylarında demir eksikliğine bağlı kansızlık sık görülen bir durum olduğu için hamile kadın içinde önemli bir besindir. Doğum yapmış kadınlarda, vücutlarındaki demir seviyesi düşüktür ve kırmızı et mükemmel bir demir kaynağıdır. Vücut tarafından iyi emilir. Haftada 3-4 kez yağsız et yemek hamileler için de gereklidir.

HAMİLELİKTE KAÇINILMASI GEREKENLER

Çiğ deniz ürünleri

salmon

Hamilelik süresince et ürünlerini mümkün olduğunca iyi pişirmek gereklidir. Aksi takdirde Escherichiacoli, Listeria ve Salmonella gibi çok tehlikeli sonuçlara yol açan zararlı bakteriler bebeğin vücudunda üremeye oldukça elverişli.

Yumuşak peynir ve pastörize olmamış süt

Round soft brie cheese with a wedge removed, closeup high angle view

Yumuşak peynirlerin çoğu Listeria bakterisi içerebiliyor. Bu bakterinin plasentayı aşarak bebeğin yaşamını tehdit edecek enfeksiyon ve kanı zehirleme yeteneği var. Pastörize edilmemiş süt veya meyve suları aynı zamanda son derece tehlikeli olan Escherichia coli bakterisi içerebiliyor.

Alkol

brandy-402572_1920

Gebelikte alkol kullanımı ile bebekte düzeltilemeyen fiziksel ve zihinsel zararlar oluşturabileceğinin altını çiziyor. Gebelikte alkol alındığında, plasentayı geçerek fetüse ulaşıyor ve fetüs alkolü yetişkinlerden daha yavaş sindirdiğinden ettiğinden, kandaki alkol yoğunluğu daha yüksek oluyor. Bu da gelişen doku, organ ve beyine besin maddeleri ve oksijenin taşınmasını engelliyor.

Kafein sınırlandırılması

caffeine-1868926_1920

Gebelerde kafein alımının düşüğe neden olabildiği saptanmıştır. Günde 600 miligramdan fazla kafein alan kadınların bebeklerinde gelişme yavaşlaması görülmeye başlar. Günde alınan ortalama kafein miktarında 100 miligramlık artış, bebeğin doğum ağırlığında 100 gram kadar düşmeye neden olur. Yapılan incelemelerde erken doğum ile kafeinin ilişkisi olmadığı saptanmıştır. Yerine sıvı ihtiyacını farklı yollardan karşılanması tavsiye edilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here