Ana sayfa Genel Hangi İşleme Hangi Bıçak

Hangi İşleme Hangi Bıçak

46
0

Bıçaklar, tarih boyunca çeşitli mutfaklarda en önemli malzemeler arasında olmuştur. Kesme ve soyma özellikleri bulunduğu gibi sıyırma işlemleri için bile kullanılan bıçaklar bulunmaktadır. Hemen hemen her türlü malzeme için ayrı bıçak türleri ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze birçok yolda bıçaklar geliştirilip çeşitli bıçak türleri günümüze kadar ulaşmıştır.  Bu yazımızda ise mutfağınızın vazgeçilmez üyesi olan ekmek bıçağı, meyve bıçağı, şef bıçağı, santoku bıçağı, kasap bıçağı, soyma bıçağı, peynir bıçağı, sıyırma bıçağı, börek ve pizza bıçaklarının ne zamanlarda kullanıldığını ve hangi işe yaradıklarını öğreneceğiz. Sizler de bizim gibi merak ediyorsanız haydi, hemen başlayalım!

Ekmek Bıçağı

Ekmek bıçağı, kalın, düz ve geniş bir ağza sahiptir. Ayrıca tek tarafı keskin olan bu bıçak türü genellikle 17 cm’den uzun olarak üretilir. Eni ise et bıçağına oranla daha geniş olmakla birlikte kalınlığı 2 mm civarındadır. Ekmek bıçağı adından da belli olduğu üzere ekmek doğramak amacıyla üretilir. Diğer bıçaklara oranla daha uzun olmasıyla bilinir. Bunun sebebi ekmek bıçağıyla ekmeğin dağılmadan kesilmesini sağlamaktır. Ayrıca bu bıçak türüyle kek, pasta gibi ürünlerin dağılmadan kesilmesini de sağlayabilirsiniz. Ayrıca şeftali, domates gibi sert olmayan meyvelerin kesiminde de bu bıçak türünü tercih edebilirsiniz. Fakat et ve balık gibi ürünlerde ekmek bıçağını kullanırsanız beklediğiniz verimi alamazsınız. Aynı şekilde bu bıçak türü, sebzeleri jülyen veya küp küp doğramak için de gerekli verimi sağlamayacaktır.

Meyve Bıçağı

Meyve bıçağı, oldukça küçük bir yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak 6 cm uzunluğundadır. Diğer bıçaklara nazaran daha küçük olmasıyla bilinir. Meyve bıçağı, her ne kadar adı üzerine meyveler amacıyla üretilse de biber, pırasa, kuşkonmaz, havuç ve bunun gibi daha birçok sebzeyi doğramak amacıyla da ayrıca tercih edebilirsiniz. Bu bıçak türünü küçük boyutlu meyve ve sebzeleri kesmek için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Santoku Bıçağı

Santoku bıçağı, Japon mutfaklarında kullanılan ve Japon şeflerin yanından ayırmadığı bıçak türüdür. İsmi, Japonca’da “üç amaçlı” anlamından gelir. Japoncada bu kelime ise  kesmek, doğramak ve dilimlemek sözcüklerinin karşılığıdır. Japon kültüründen kültürümüze geçen bu bıçak türü, oldukça geniş olmasıyla bilinir. Uçları hafif bombelidir. Ağırlığı biraz fazla olsa da bu bıçak türü ile hemen hemen her şeyi doğrayabilirsiniz. Özellikle sebze dilimlemek istiyorsanız bu bıçak tam size göre!

Şef Bıçağı

Şef bıçağı, Fransız bıçağı ve aşçı bıçağı olarak da bilinir. Genellikle profesyonel şef ve aşçılar tarafından kullanılan bu ürün mutfakla ilgili kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Bu bıçak türünün kesici kısmının uzunluğu 18-23 cm arasında değişir. Son derece keskindir ve üst yüzeyi düz, kesici yüzeyi ise eğri şekillidir. Şef bıçağını çeşit çeşit doğramalarda kullanabilirsiniz. Şef bıçağının merkezi kesme kenarı olarak adlandırılır. Bu kısmı genel kesimler için kullanabilirsiniz. Bıçak ucu ise, daha çok yumuşak malzemelerin kesiminde tercih etmeniz gereken kısımdır. Ayrıca Tutuş olarak çok rahat ve kullanışlıdır. Bu bıçak türünün Fransız ve Alman tipi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Alman tipi şef bıçağının uç kısmı sivri alt kısmı kavislidir. Kullandığınızda bırakmak istemeyeceğiniz şef bıçağı ile dilimleme, parçalama, kesme, soyma ve kıyma işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu bıçak türü, incecik dilimler kesmenize yardımcı olur.

Kasap Bıçağı

Kasap bıçakları, uzun ömürlü ve dayanıklı özellikleriyle bilinir. Ayrıca mutfağınızda olmazsa olmaz bıçak türleri arasındadır. Oldukça büyük ve ağır özelliklerine sahiptir. Genellikle kasaplar tarafından kullanılan bu bıçak türü olsa da mutfakla ilgili olan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Bu bıçak türüyle aldığınız et ve büyük balıkları kesebilirsiniz. Keskin ve dayanıklı olmasıyla da etleri orantılı kesmeyi sağlar. Böylece aynı büyüklükte parçalar elde edebilirsiniz!

Soyma Bıçağı

Soyma bıçağı, 2.5-4 inç arasında uzunluğa sahiptir. Küçük görünseler de oldukça güçlü bıçaklardır.Güçlü olduğundan dolayı kolay kolay kırılmazlar ve kesim yaparken keskin olduklarına dikkat etmeniz gerekir. Küçük olduklarından dolayı ulaşılması zor yerlerin de kesilmesinde kolaylık sağlar. Soyma bıçağı ile sap, dilimleme, çekirdek çıkarma ve soyma işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak bu bıçak türünü kullanacaksanız yavaş ve dikkatli olmanızda fayda var. Keskin olmasından dolayı elinizi kesebilir.

Peynir Bıçağı

Birden fazla çeşidi ile mutfaklara güzellik getiren peynir bıçağı… Yumuşacık peynirleri bile kesme imkanı sağlar. Bu bıçak türüyle peynirleri özenle kesebilirsiniz. Ayrıca her bıçak şeklinin farklı bir görevi bulunur. Buna ek olarak peynir bıçakları eğimli olmasıyla da bilinir.

Sıyırma Bıçağı

Sıyırma bıçağı, ince ve el işi gerektiren işlerde kullanım görür. Özellikle deri çıkarma, kılçık temizleme ve arındırma gibi işlerde bu bıçak türünü tercih edebilirsiniz. Bu bıçak türünü kullanırken dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü ince ve keskin yapısıyla diğer bıçaklara nazaran daha çok tehlike barındırır. Ayrıca sıyırma bıçakları, ince gövdeleriyle tanınır. İnce gövdesi ile et gibi yiyecekleri rahatlıkla sıyırabilirsiniz.

Börek ve Pizza Bıçağı

Börek ve pizza bıçakları, hemen hemen sürekli kullanılan bıçaklar arasındadır. Özellikle hamur işinde bu bıçak türü oldukça rağbet görür. Börek ve pizza gibi hamur işlerinde bu bıçak türünü rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Böylece börek ve pizzalarınızı düzgün, orantılı ve bozulmadan parçalar halinde servis edebilme imkanınız bulunacaktır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here