Ana sayfa Genel İçine Koyduğunuz Malzemeler Kadar Etkili: Hangi Yemek İçin Hangi Tencere?

İçine Koyduğunuz Malzemeler Kadar Etkili: Hangi Yemek İçin Hangi Tencere?

70
0

Bir mutfağın olmazsa olmazları arasında tabaklar, tavalar, çatal-kaşıklar ve tencereler gelmektedir. Bizler de bu yazımızda bunlardan tencereleri mercek altına alıyoruz.

Yemeklerin en lezzetli, en kaliteli ve en göze çarpacak şekilde hazırlanabilmesi için tencerelerin önemi büyük. Yemeğin tadına ve kalitesine olan etkileri ile tencereler farklı türleri bakımından birbirlerinden ayrılıyorlar. Her tencere türü kendi özellikleri ile farklı yemekler için daha etkili rol oynuyor.

Şimdiye kadar yaptığınız yemekleri ve bu yemeklerin yapımında kullandığınız tencereleri bir kenara bırakın. Bugün ezberleri bozup her şeye sıfırdan başlıyoruz. Mutfağınızda pişireceğiniz en lezzetli yemekler için gelin hangi tencerede hangi yemek yazımızı detaylandıralım. Lezzetin sırrını gelin birlikte inceleyelim.

Döküm Tencereler

Kullanım bakımından çok da kolay olmayan döküm tencereler, ekonomik yönden de bizleri biraz zorlayanlardan. Daha kolay hasar görebilmeleri bakımından dezavantajları bulunsa da yemekler üzerine leziz etkileri ile oldukça göz doldurur nitelikte. Özellikle et yemekleri söz konusu olduğunda döküm tencerelere şapka çıkarmakta fayda var. İçi sulu sulu, yumuşacık et yemekleri hazırlamak için en iyi alternatif olan döküm tencereler ısıyı doğru yaydıklarından ve koruduklarından dolayı etler üzerinde bu etkiyi gösterebiliyorlar.  

Uzun uzun pişirmek istediğiniz veya fırına atmak istediğiniz yemekler için de döküm tencerelerin sihrinden yararlanmanızı tavsiye ediyoruz. Bunların yanında demlenmesini istediğiniz pilavlar, dağılmasını istemediğiniz sebze yemekleri için de döküm tencereler iyi bir alternatif olacaktır. Aynı zamanda en sağlıklı tencerelerden olması ile de bir avantajı bulunmakta.

Toprak ve Emaye Tencereler

Kullanılan en eski tencerelerden olan toprak ve emaye tencereler oldukça uzun sürelerde pişirme özellikleri ile ön plana çıkıyorlar. Yemeklerin lezzetlerini içlerine hapsederek pişirme özelliği gösteren bu tencere grubu ağır ağır pişirdikleri için yemeklerin tüm lezzetlerini içlerinde saklıyor. Aynı zamanda fırında da rahatlıkla kullanılabildikleri için sıklıkla tercih ve tavsiye edilmekte. Oldukça hassas bir yapıya sahip olmaları dolayısı ile emaye tencereler ve toprak tencereler içlerine konan malzemelerin tadını da değiştirmiyorlar.

Sarma, dolma, pilav veya et yemeklerinin çok leziz bir şekilde piştiği toprak kaplar bu yemekler için oldukça iyi bir alternatifi oluşturuyor. Çorba, türlü, yoğurtlu yemekler ve daha kısa sürede pişmesini istediğiniz yemekler için de emaye tencereleri tavsiye ediyor ve afiyetler diliyoruz.

Teflon, Çelik, Seramik ve Granit Tencereler

Granit ve seramik tencerelerden başlayacak olursak, fiyat bakımından ve kullanım açısından benzerlik gösterdiklerini söyleyebiliriz. Ne çok hızlı ne de çok yavaş yemek pişirmeyen bu gruba bir de teflonları ilave edebiliriz. Yalnız daha kolay çizilebilen seramik ve teflonlar, daha az çizilen granitlerden bu noktada ayrılıyor. Çelik tencereler ise hemen her evde bulunmaları, ısıyı çok çabuk iletebilmeleri açısından diğer tencerelere göre yemekleri daha hızlı pişirebiliyorlar. Sulu yemekler ve çorbalar için granit, teflon ve çelik tencereleri; köfte, tavuk yemekleri için ise seramik tencerelerin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Düdüklü Tencereler

Hızlı yemek pişirmek ve pişirirken hava almalarını da önlemek için düdüklü tencereler ilk tercihtir. Mısır haşlamaktan aşureye, makarnadan lahana dolmasına kadar birçok yemek ve yiyecek için tadına doyamayacağınız lezzetler ortaya koymada düdüklü tencerelerin üzerine yok diyebiliriz. Tek dezavantajı açma kapama esnasında ekstra dikkat edilmesi gerektiğidir.

Bakır Tencereler

Çok eskilere dayanan kullanımıyla bakır tencereler günümüzde tekrar popüler hale gelmiş durumda. Kahve ve sahanda yumurta gibi tadındaki mucizenin ilk lokmada anlaşıldığı yiyecek ve içeceklerin yanında zeytinyağlılar, aşure ve reçel de bakır tencerede pişirmek için oldukça uygundur.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here