Ana sayfa Genel KESTANE PİŞİRME YÖNTEMLERİ

KESTANE PİŞİRME YÖNTEMLERİ

1472
0

Kestane hepimizin kış aylarında evinden eksik etmediği, kışın soğuğunda sokakta bile kokusuyla bizi çevreleyen çok lezzetli bir yemiştir. Çıtır çıtır yanan bir sobada pişen mis gibi kestane kokusuna hangimiz hayır diyebiliriz?

Kestane yeşil renkli kupula denilen dikenli bir yapıya sarılıdır. Hasat zamanı gelince bu dikenli yapılar yere düşer sararır ve çatlar. İçlerinden 2-3 adet kestane çıkar. Türkiye’de Batı, Kuzey ve Güney Anadolu’da yetiştirilir. Dünyada ise Güney Avrupa, Kafkasya, Batı, Orta ve Kuzey Avrupa’da görülmektedir.

Diğer yemişlere göre yüksek nişasta ve su içerir. Bu yüzden kestane oldukça kalorilidir. 100 gram kestane 160 kalori enerji sağlamaktadır. Yaklaşık 5 kestane 1 dilim ekmekle eş değerdir. Ama bunun yanı sıra protein ve yağ oranı ise düşüktür. İçeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulundurur. Doyurucu ve lezzetli bir besindir. Kestanenin içinde bulunan demir kansızlığı önler. Kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir. Kestane en çok lif içeren yemişlerden biridir, içeriğindeki lif onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar, bu da kan şekerinin hızlı değil yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Fakat yüksek karbonhidrat içerdiği için diyet yaparken kontrollü tüketmek gerekir. Farklı şekillerde ve pişirme yöntemiyle karşımıza çıkan kestane Bursa’nın simgesidir. Kestane şekeri ya da çikolata kaplı kestane oldukça sık tüketilen ve hediye olarak alınan bir üründür. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz kestane pişirme yöntemlerini sizler için derledik.

Afiyet olsun.

FIRINLAMA YÖNTEMİ

Yapılışı

Kestane pişirmenin en kolay yöntemidir. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında çizilmiş kestanelerinizi iyice çatlayana kadar pişirin. Kestanenizi sade tüketmek istiyorsanız bu yöntem hem kolay hem de hızlı olacaktır.

TAVADA KÖZLEME

Yapılışı

Kestanelerin bombeli kısmına yay şeklinde çizik atın. Bol suyla yıkayıp soğuk suda bir saat kadar beklettikten sonra teflon tavaya dizin. Düşük ateşte çevirerek 20-25 dakika kadar pişirin. Kestaneler kestiğiniz yerlerden çatlayacaktır. Sürekli kontrol ederek yanarak sertleşmesini önleyebilirsiniz.

TUZ YATAĞINDA PİŞİRME

Yapılışı

İlk adımda yine kestaneleri bombeli tarafından çizip yıkayın. Alüminyum bir tencere ya da derin bir tavaya, bir paket kaya tuzu dökün ve kestaneleri tek tek üzerine dizin. Üstünü kapağıyla kapatarak orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Ardından bir bezin içine koyup 5 dakika bekletin.

HAŞLAMA YÖNTEMİ

Yapılışı

Kestaneleri çizdikten sonra iyice yıkayın. Derin bir tencereyi kestaneleri tamamen kaplayacak şekilde suyla doldurun. 35-40 dakika kaynatın. Arzu ederseniz çizdiğiniz kestanelerinizi düdüklü tencereye koyarak daha kısa sürede de pişirebilirsiniz. Haşladığınız kestaneleri pasta, şekerleme ya da iç pilav yapımında kullanabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here