Ana sayfa Okumadan Geçme MİNERALLER NE İŞE YARAR, NEREDE BULUNUR

MİNERALLER NE İŞE YARAR, NEREDE BULUNUR

801
0

Mineraller vücudumuzun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddelerdir. Vücutta vitaminlerle birlikte çalışarak vitaminleri en çok vücudun hangi bölgesinde işe yarayacaklarsa oraya taşırlar. Vitaminler de mineraller için aynı işlevi görür. Sağlıklı kalp ritmini korumasının yanı sıra güçlü kemikler oluşturmaya, hormon üretmeye ve beyin gücünü artırmaya kadar, mineraller sağlıklı bir beden ve zihin için oldukça önemlidir. Vücut tarafından üretilemedikleri için, mineral bakımından zengin gıdalarla dolu sağlıklı bir besin programı takip ederek elde edilmeleri gerekir. Vücut için gerekli olan on beşi aşkın mineral vardır.

KALSİYUM

Kemikler için önemli bir mineral olan kalsiyum, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düzenlemede ve kalp sağlığının korunmasında yararlıdır. Hamilelik sırasında anne sütünün artmasında önemli bir rol oynar. Eksikliğinde diş eti rahatsızlıkları ve kemik zayıflığı görülür. Kemiklerin küçük bir darbede kırılması veya çatlaması kalsiyum eksikliği ile alakalıdır. Kalsiyum ayrıca vücuttaki demirin görevini yerine getirmesini ve besin değerlerinin hücre zarından kolayca geçebilmesine yardımcı olur.

Kalsiyumu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, lahana, Çin lahanası, sardalye, somon, şalgam yeşillikleri, kuru incir ve istiridye en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

MAGNEZYUM

Magnezyum, vücudun normal çalışması için gerekli olan bir dizi enzim katalizli reaksiyonunu sağlar. Ayrıca böbreklerinizi, kalbinizi ve beyninizi sağlıklı tutar. Sinir sistemini düzelterek kasları gevşetir. Bu sebeptendir ki magnezyuma “anti-stres minerali” de denir. Kandaki şekerin enerjiye dönüşmesini sağlayarak büyük öneme sahip olan magnezyum, vitaminlerin fonksiyonlarını yerine getirmesine de yardımcı olur.

Magnezyumu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Tam tahıllar, baklagiller, yapraklı yeşillikler, fındıklar, soya fasulyesi, baklagiller, kepekli tahıllar ve kabak, ayçiçeği, keten tohumu gibi yağlı tohumlar iyi bir magnezyum kaynaklarıdır.

FOSFOR

Kalsiyum gibi, güçlü kemiklerin oluşması ve dişlerin sağlamlaşması için fosfor vücudumuz için oldukça gerekli bir mineraldir. Hücrelerin düzgün çalışmasına ve enerji üretmesine yardımcı olur. Kalp ritminin korunmasını, böbreklerin normal fonksiyonda olmasını sağlar.

Fosforu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Günlük fosfor ihtiyacınızı karşılamak için mantar, et, kümes hayvanları, yumurtalar, baklagiller, fındık ve süt ürünleri tüketmek yeterli olacaktır.

DEMİR

Kan minerali olarak bilinen demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve vücutta oksijen dolanımı için gereklidir. Büyümeyi düzenler ve bağışıklık sistemini destekler. Vücuttaki demir eksikliği halsizlik, kalp ritmi bozukluğu ve buna bağlı olarak düşünme mekanizmasında yavaşlamaya sebep olur. Demir minerali kadınlar için ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü regl dönemleri dolayısıyla kadınların bir ayda kaybettiği demir miktarı erkeklerden 2 kat fazladır. Bu yüzden düzenli olarak demir mineralinden yararlanmaları gereklidir.

Demiri hangi besinlerden elde etmeliyim?

Vücudumuzun demir depolarını yenilemek için et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, mercimek, demir takviyeli tahıllar, kuru baklagiller, bezelye, nohut, fındık, pekmez ve organik kayısılar tercih edilebilir.

ÇİNKO

Antioksidan bir mineral olan çinko, bağışıklıkların artması ve yaraların iyileşmesi için hayati öneme sahiptir. Cinsel gelişim ve üreme, gözlerin sağlıklı korunması ve karaciğer fonksiyonunun desteklenmesi için çok önemlidir. Ayrıca tırnaklarımızda beliren beyazlıklar ve artan saç dökülmeleri çinko eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Çinkoyu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Firik, bezelye, soya fasulyesi, kuru fasulye, mantar, kabak, kabak çekirdeği, deniz ürünleri, organik yumurtalar, parlak renkli meyveler ve sebzeler ve kepekli tahıllar zengin çinko kaynaklarıdır.

SODYUM

Kan basıncını düzenlemek için kan hacmini kontrol altında tutan önemli bir sıvı minerali olan sodyum, kanın kimyasal bileşimini sağlar. Sindirim için oldukça önemlidir. En önemli görevi vücutta sıvı pompalanmasını sağlamak ve besinlerin hücre zarından geçişini olanaklı hale getirmektir.

Sodyumu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Rafine edilmemiş organik deniz tuzu, pancar, bamya, Hindistan cevizi, havuç ve kayısı, incir ve kuru üzüm gibi kuru meyveler sodyum bakımından zengin besinlerdir.

SELENYUM

E vitamini ile çalışarak antioksidan ve hücre koruyucusu bir mineral olan selenyum, bağışıklık sisteminin ve tiroid bezinin düzenli çalışması için hayati öneme sahiptir. Erken yaşlanmayı engeller.

Selenyumu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Vücudunuzdaki selenyum mineralini artırmak için sakatat ürünleri, deniz ürünleri, mandıra ürünleri, bira mayası, tereyağı, susam ve sarımsak tüketebilirsiniz.

POTASYUM

Vücuttaki sıvı dengesini korumak ve kan basıncını düzenlemek için potasyuma ihtiyaç duyarız. Sinir tonik olarak bilinen potasyum, aynı zamanda duyusal fonksiyonun çalışmasına yardımcı olur.

Potasyumu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Potasyum ihtiyacı içi patates, domates, avokado, turunçgiller, muz, kavun, yağlı balık, kümes hayvanları, ıspanak ve kereviz gibi ürünleri tüketmeniz gerekmektedir.

İYOT

Tiroid hormonlarının çalışması için vazgeçilmez bir mineral olan iyot, size sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar veren bir mineraldir.

İyotu hangi besinlerden elde etmeliyim?

Taze deniz ürünleri, iyotlu tuz, İsviçre pazısı, ıspanak, şalgam yeşillikleri ve yaz kabağı, iyot içeren kimyasal bir elementtir.

MANGANEZ

Manganez vücutta diğer minerallerle birleşerek bağışıklık sistemini destekler. Cinsel hormonlar üzerinde, kan pıhtılaşması, cilt sağlığında önemli rol oynar. Ayrıca manganez, tırnakların ve saçların daha çabuk uzamasını sağlar.

Manganezi hangi besinlerden elde etmeliyim?

Yeşil yapraklı sebzeler, avokado, yaban mersini, ananas, yeşil çay, yumurta, taze pancar ve buğday tohumu tüketerek manganez minareline sahip olabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here