Mercimek çorbası, ezogelin çorbası, yoğurt çorbası ve tarhana çorbası en çok tercih edilen çorbalardır. Ancak Suriye mutfağı bunların yanı sıra sayısız miktarda çorbalar içerir. Etler, sebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir. Et suyu, un, yoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır.
Suriye, Lübnan ve Ürdün mutfağıyla çoğunlukla aynı pişirme şekline sahiptir. Pirinç ve bulgur öncelikli tahıllardır. Suriye’nin en iyi yiyeceği Halep’in fıstığı’dır. Muhammara, humus gibi yenen, ceviz içi ve kırmızı biberle hazırlanan baharatlı bir macun, kısık ateşte pişirilmiş taze kiraz suyu sosu içinde servis edilen mevsimsel bir kebap Kababbi-Karaz, sumak ve ayva ile yapılan Kibbe yerel yiyeceklerdir.
Kebaplar ızgara yöntemiyle hazırlanan yemeklerdir. Kebaplar arasında döner kebap en sevilen kebaplar arasındadır. Sulu et yemekleri arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir. Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur. Etli fasulye, karnıyarık, patlıcan musakka, etli kabak, etli bezelye, etli türlü, etli mercimek ve nohut, etli ıspanak, lahana ve pırasa dahil çok sayıda yemek mevcuttur. Suriye mutfağındaki sebzeler arasında patlıcan çok özel bir önem taşır. Patlıcan sebze olarak dünyanın birçok ülkesinde yendiği halde çeşitlilik açısından Suriye mutfağını dünyanın en çok patlıcan yemeğine sahip mutfak olarak saymak bir abartma sayılamaz. Suriye mutfağında patlıcan dolma, kızartma, musakka, pilav, salata ve ızgara dahil sayısız patlıcan yemeği mevcuttur.Tandır Ekmeği, Lahmacun, Etli Ekmek, pide, mantı ve börekler Suriye mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır. Lahmacun ve pideler genellikle lokantalarda fırınlama yöntemiyle hazırlanırlar. Ayrıca pilav ve makarnalar da bu sınıfa katıldığında çok geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar
Et ve bulgur topları kibbeh,vişneli köfte, döner Shawarma, pide markouk (Lübnan’da Lavaş olarak isimlendirilen ince ekmek), pirinçli ve etli sebze dolması: üzüm yaprağı waricheynab, kabak cousa,yoğurtla yapılan yemekler ve fındık, pekmez, tereyağı ile zenginleştirilmiş (Halep ve Şam‘a özel) tatlılar: karabij, batlawa, ma’moul, jorbilbil Suriye mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir.
Suriye mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir dünya mutfağıdır. Baklava, kadayıf, lokma gibi hamurlu tatlılar, muhallebi, keşkül, kazandibi, sütlaç gibi sütlü tatlılar, hoşaf ve kompostolar, revani, helva, aşure ve Kabak Tatlısı gibi tatlılar geniş bir yelpazeye sahiptirler. Baklava Suriye mutfağının en tanınmış tatlıları arasındadır. Çok ince açılmış yufkanın arasına fındık, ceviz veya antep fıstığı konarak pişirilmesinden sonra bir şerbetle tatlandırılması yoluyla hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla hazırlanır ve baklavanın içine benzer içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır.