Ana sayfa Genel SÜTÜN BOZULMUŞ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

SÜTÜN BOZULMUŞ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

511
0
süt

Küçüklüğümüzden beri elimize tutuşturulan, keklerin kurabiyelerin yanına iliştirilen nadide içeceğimizdir süt. ”Bak içersen boyun uzun olur”lardan tutun da ”içmezsen arkandan ağlarlar”a kadar binbir çeşit bahaneyle önümüze konulurdu aynı zamanda. Dolayısıyla bizler de bir şekilde sütü hayatımıza almış ve sevmiş bulunduk aslında.

Büyüklerin söylediği sütün faydalı olduğu konusu yanlış da değildi elbette. Çünkü kalsiyum, protein, magnezyum, fosfor gibi bileşenleri içerisinde bulunduran süt oldukça zengin bir yapıya sahip. Yapısında bulundurduğu birçok vitamin ve mineral sayesinde de kemiklerin gelişimi ve sağlıklı bir büyüme için çocuklar adına büyük önem taşıyor. Aynı zamanda cilde canlılık katması, uyku düzenini sağlaması, saçların sağlıklı şekilde uzamasına etki etmesi, dişlerin güçlenmesine yardımcı olması gibi faydaları da bulunmaktadır. Bu zengin içeriği sayesinde özellikle büyüme çağındaki çocuklara, hamile ve emziren annelere, yaşlılara düzenli olarak tüketmeleri önerilmektedir. 

Her gün düzenli olarak tüketilen az yağlı sütün kilo vermeye yardımcı olduğu, şeker hastalığı riskini azalttığı, kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu da son dönemlerde yapılan çalışmalar arasında yer almaktadır. 

sütün faydaları

Bunca faydasının yanı sıra sütün meydana gelmesinde etkin olan laktoz bileşeni bireylerde sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Bu durumda vücutlarında laktozu sindiren laktaz enzimi yeterli miktarda bulunmayan veya işlev görmeyen kişilerde hazımsızlık, karın ağrısı, diyare gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda fazla tükedildiği takdirde akne oluşumu, bazı küçük çocuklarda alerjik reaksiyonlar gibi orunlar da olabilecek problemler arasındadır. 

Sütün içeriği, fayda ve zararları bir yana tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler de bir diğer önemli noktadır. Oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek adına tüketilecek olan süt, bozuk olmaması için mutlaka kontrol edilmelidir. Gelelim sütün bozulmasına yol açan sebeplere ve bozulmuş sütü nasıl anlayabileceğimiz sorularının cevaplarına…

Sütün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Sütlerin bozuk olup olmadığının anlaşılmasında birkaç kilit nokta vardır. Bunlar arasında sütün yoğurt kıvamına gelmiş olması, tadında ekşilik ya da acılık bulunması, yanık gibi bir tadının bulunması, sütün balık gibi kokması, kutu sütlerin kutularında şişlikler meydana gelmesi, sütün renginde değişiklik meydana gelmesi gibi durumlar yer almaktadır.

Bozuk Süt Tüketilirse Ne Olur?

Bozuk süt anlaşılmayıp tüketildiğinde:

  • Besin zehirlenmesi
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Diyare
  • Ateş gibi belirtiler görülebilmektedir.

Bu semptomlar yaşandığında yapılması gereken en önemli şey ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

Süt Hangi Koşullarda Saklanmalıdır?

Yapılan çeşitli çalışmalarla buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında bekletilen sütün sıcaklığının 15 dakikada 10 derece artabileceği ortaya konulmuştur. Bu durumda düşünülmesi gereken bakterilerin üreme sıcaklığının belirtilen sıcaklıkların aslında daha altında olduğudur. Dolayısıyla sütün buzdolaplarında saklanmasına ve buzdolabı ısısının 7-8 derecelerin altında olmasına dikkat edilmesi önemlidir.

İçerisinde çok sayıda mineral ve vitamin barındıran sütün buzdolabında uzun süre bekletilmesi ya da dışarıda unutulması besleyici içeriğinden yararlanmak bir yana vücudumuz için zararlı etkiler oluşturmasına sebep olabilmektedir.

Yine açık ortamlarda bırakılan, ambalajları açık unutulan ve sıcakta tutulan sütlerde bakterilerin çoğalma süreci daha da artmış olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için ise ambalajı açılmış ya da kaynatılmış olan sütlerin dolapta saklanması önerilmektedir. Ek olarak bu sütlerin tüketim ömrü 2 gün olarak belirlenmiştir.  

Kaliteli, huzurlu ve mutlu bir yaşam için sağlığı koruma birinci koşuldur. Yediğimiz ya da içtiğimiz her besinin içeriğine, saklama koşullarına, ambalaj özelliklerine dikkat etmemiz gerektiği gibi sütün de hayatımızdaki öneminin bilincine varmalı ve tüketimi konusunda gereken özeni göstermemiz gerekmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here