Bağcılığın yaygın olduğu yörede besin ürünlerinin de çeşitliliği artmaktadır. Pekmez, Pestil, Orcik (cevizli sucuk) Şire’de yapılan besin türleridir ve burada tatlı yapımı da yaygındır. Aynı zamanda döğme adı verilen bulgurla da Şireli Tarhana yapılmaktadır. Yine buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan Döğme Pilavı ve Keşkek, yarmadan yapılan Mahluta Çorbası ve Un Pilavı yörenin lezzetli yemekleri arasındadır.
Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Tunceli’de Zerefet (babiko), Sirekurt, Sirepati, Kavut, Patila unlu yemeklere örnek olarak verilebilir.
Yörenin yaygın yemekleri arasında olan, bitki ve sebze yemekleri arasındaki Gullik Yemeği, Mantar Yemeği, Guriz Yemeği‘nin tadına doyum olmaz.
Geleneksel tatlar arasında bulunan Pekmez Helvası, Dut Tatlısı, Aşure, Kabak Tatlısı, Pancar Tatlısı ve sulandırılmış dut pekmezi, un ve tereyağıyla yapılan Heside de tadılması gereken lezzetlerdendir.
Tunceli’de sütten yağ, ayran, yoğurt ve çökelek yapılmaktadır.
Hazırlop Köftesi, bilinen bir diğer yöre yemeğidir. Köfteyi hazırlamak için el değirmeninde öğütülmüş mercimek culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanoz ile yoğrularak rulo biçimi verilir. Pişirildikten sonra da üzerinde kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Tunceli’de ekmekler genel olarak tandırda veya sacda pişirilmektedir. Mayalı hamurdan yapılan Ekşili Ekmek ve Bazlama; mayasız hamurdan yapılan Yufka, Kumbik, Kül (ocak) Gömmesi ve Değirmen Poğaçası yaygın olarak tüketilenlerdendir. Sacda veya ocakta pişirilen örnekleri ise Yumurtalı Tepsi Kumbiği, Su Böreği, Bişi ve Hırınç gibi börek türü hamurlu yiyeceklerdir.