Ana sayfa Genel TÜRKİYE’NİN AZ BİLİNEN 10 LEZZETİ

TÜRKİYE’NİN AZ BİLİNEN 10 LEZZETİ

611
0

Türkiye, kültür çeşitliliği bakımından zengin bir ülkedir. Hemen her yöresinin doğa güzellikleri bir yana, mutfakları da lezzetlidir. Üstelik bu lezzetler sadece kent içinde kalmamış, aynı zamanda farklı kentlere hatta ülke dışına dahi yayılmıştır.

Yemeği, içecekler, tatlıları, mezeleri ile ön plana çıkan kentler dışında bir o kadar da ya unutulmuş ya da daha geri planda kalmış birçok kent ve lezzet de bulunmaktadır.

Bu yazımızda ülkemizin bilinen lezzetlerini bir kenara bırakıp aslında birbirinden lezzetli ama çok az bilinen 10 lezzetini sizler için derledik.

1) ANTALYA’NIN KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI : Adı bile belki çok az kişi tarafından duyulmuş olan bu dolma tarifi, bilenleri için lezzetli ve sevilen tarifler arasında yer almaktadır. Soğan, pirinç, fesleğen, zeytinyağı, domates ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilen kabak çiçeği aslında hem görsel açıdan hem de lezzet açısından göze ve mideye hitap eden türdendir.

 

2) EDİRNE ISIRGAN YEMEĞİ : Karadeniz bölgesinde bilinen ve sıklıkla yapılan ısırgan yemeğinin bir farklı versiyonu da Edirne’de yapılmaktadır. Daha çok çorba şeklinde yapılan bu yemeğin bilinen diğer adı da kopriva çorbasıdır.

 

3) GAZİANTEP KAMIŞ YAHNİSİ : Kemikli kuzu incik, soğan, salça, üzüm pekmezi, sirke ve tuzun enfes birleşiminden oluşan tereyağlı bir yemektir. Gaziantep’te kime sorsan bilir ama ülke içerisinde ünü henüz tam yayılmamış lezzetler arasındadır. Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka tatmanızı ve kamış yahnisine bir şans vermenizi tavsiye ederiz. 

 

4) GİRESUN KİRAZ TUZLAMA : Fasulye turşusuyla adından sıkça söz ettiren Giresun’un aslında bir o kadar güzel ve farklı lezzeti de kiraz tuzlamadır. Bilmeyenler için farklı, bilenleri için vazgeçilmez bu turşu birçok yemeğin yanına yakışan şekildedir. Yani kirazdan turşu mu olur demeyin, mutlaka deneyin ve önyargılarınızın nasıl kırıldığını damak tadınızla keşfedin.

 

5) KAHRAMANMARAŞ UN SUCUĞU : Cevizli, pekmezli bir de unlu sucuk Kahramanmaraş’tan kopup gelen farklı bir lezzettir. Üzüm suyunun kaynatılarak un ve nişasta ile tekrar kaynatılıp köpürtülmesiyle hazırlanan bu sucuk diğer birçok yerde yapılan cevizli sucuklara göre benzersiz bir lezzet sunmaktadır.

6) KONYA ZÜLBİYESİ : İç Anadolu’nun merkezlerinden olan Konya, etli yemeklerin ev sahipliğini yaptığı gibi zülbiyenin de ev sahibidir. Taze kuzu eti, soğan, pulbiberli bu yemeğe yazın domates, kışın ise domates salçası katılır. Et severler için bir lezzet şöleni olan bu yemek istendiğinde nohut ile servis edilir. Deneyip ne kadar lezzetli olduğunu görmelisiniz.

 

7) MALATYA MARUL SARMA : Marulun sarması mı olur dediğinizi duyar gibiyiz. Malatya mutfağında bu mümkün. Çünkü marullara aynı asma yaprağı yemeğinde olduğu gibi iç harç sarılıp su, tuz, zeytinyağı eklenip pişiriliyor. Ardından soğuduktan sonra servis ediliyor ve ortaya leziz bir tat çıkıyor.

 

8) YOZGAT İNCİR UYUTMASI : Leziz ama fazla bilinmeyen bir tatlı tarifi de Yozgat şehrine ait. Özellikle emziren annelere süt yapması için de önerilen bu tatlının yapımı aslında çok basit. Kuru incirler, sıcak suda bekletilip yumuşatıldıktan sonra kesilip süt ve şeker ile pişirilir. Adı üzerinde uyutma olduğu gibi bu şekerli ve sütlü tarifi denedikten sonra bir miktar uyku hali insanın üzerine çökmüyor değil. Belki de lezzeti aslında yiyenleri bayıltacak kadar güzel olduğundan da olabilir.

 

9) MARMARİS PİLAVI : Marmaris pilavı, bilinen pilavların aksine pilavın piştiği esnada içerisine zeytinyağı, yağ ilave edilip sonraki aşamalarda da soğan, kereviz, havuç, kemik iliği, tavuk ciğeri gibi farklı malzemelerin katılmasıyla yapılıyor. İçeriği her ne kadar karışık gibi dursa da aslında bir araya gelen malzemeler ortaya bambaşka bir lezzet şöleni çıkarıyor.

10) TOP TARHANA : Tarhana, aslında farklı yerlerde farklı şekillerde yapılan lezzetler arasında yer alıyor. Herkes almış başını farklı bir tarhana yaparken ülkemizin bir de top tarhanası olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu tarhananın içeriğinde ise diğerlerinden farklı olarak haşlanmış nohut ya da börülce yer alıyor. Yapımı ise oldukça basit. Top tarhana geceden ısıtılıp ertesi gün tencerede üzerine su eklendikten sonra haşlanmış nohut veya börülce ilave ediliyor. Daha sonra kaynatılıp salçası, kızdırılmış tereyağı eklenip sıcak sıcak servis yapılıyor.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here