Ana sayfa Yemek Tarifleri Geleneksel, Sütlü ve Diyet Tatlı Tarifleri YILIN EN KORKUNÇ EĞLENCESİ: CADILAR BAYRAMI

YILIN EN KORKUNÇ EĞLENCESİ: CADILAR BAYRAMI

2062
0

Ekim ayının son günleri demek, batı geleneklerinin sürdüğü ülkelerde Cadılar Bayramı zamanı demek. Birbirinden korkunç kıyafetlerle, çeşitli adetlerin yaşatıldığı bu renkli bayram, pek çok partiye sahne oluyor. Bu korkunç görünümlü partilerin birbirinden lezzetli tatlıları da Cadılar Bayramı’ndan nasibini alıyor. Karşınıza her an örümcek görünümlü kurabiyeler, korkunç suratlı bal kabakları, mumya kekler, kan efektli pastalar çıkabilir. Genellikle hafta sonu gecenin geç saatlerinde kutlanan Cadılar Bayramı hem eğlenceli hem de oldukça eski bir gelenek. Peki, bu neşeli ve korkunç kutlamanın başlangıcı nedir? Gerçekten de cadıların bir icadı mı?

İngilizce ismiyle “Halloween” yani Cadılar Bayramı’nın kökleri antik çağ Kelt geleneklerine dayanıyor. Cadılar bayramının başlangıç noktası olan “Eski Keltik Samhain Festivali” boyunca insanlar hayaletleri uzak tutmak için kostümler giyerek şenlik ateşi yakarlardı. Bu kutlama aslında ekim ayının 31’inde gerçekleşir ve yazın bitişini ifade edermiş. Hristiyanlığın gelişi ile birlikte Kelt inanışları yerini yeni öğretilere bırakmış olsa da bazı gelenekler evrim geçirerek devam ediyor. İşte bunlardan biri de Azizler Günü ile Samhain’in aynı vakitlere denk gelmesi ile Cadılar Bayramı’nın ortaya çıkması. 8. yüzyılda Papa tarafından 1 Kasım tüm azizlerin anıldığı ve onurlandırıldığı gün olarak seçildi. Batı kiliselerinde kutlanan 1 Kasım Azizler Günü’nün bir gece öncesi ise “Kutsanmışlar Arifesi” anlamına gelen “Hallows Eve” olarak kutlanmaya başladı. Kısa süre sonra ise Samhain Festivali’ndeki adetlerden bazıları bu güne eklendi. Şimdiki kullanımıyla “Halloween”  ise “hallows eve”den geliyor. Zaman içinde günler kısalmaya geceler soğumaya başladığında insanlar bu geceyi kostümler ve tatlılar ile eğlenceli bir hale getirdiler.

Samhain’de insanların kostüm giymesi ve ateş yakmaları ise eğlenceden değil korkudan kaynaklanıyordu. 2000 yıl kadar önce İrlanda, İngiltere ve Kuzey Fransa’da yaşayan Keltler yeni yıllarını 1 Kasım’da kutluyorlardı. Bu gün yaz sonunu, hasat zamanını, karanlık ve soğuk kışın başlangıcını, insan ölümlerinin arttığı zamanı işaret ediyordu. Yeni yıldan önceki gece ise canlılar ile ölüler arasındaki sınırın bulanıklaştığını düşünüyorlardı. 31 Ekim gecesi ölülerin hayaletlerinin dünyaya döndüğüne inandıkları için Samhain’i kutladılar. Ruhların dünyadaki varlığı çeşitli belalara ve hasattaki zararlara yoruluyordu. Ayrıca ruhlar, Keltlere göre geleceği tahmin etmeyi kolaylaştırıyorlardı. Yılın bu döneminde Kelt papazları olan Druidler gelecekle ilgili önemli kehanetlerde bulunurlardı. Kehanetler, karanlık ve zorlu kış boyunca hayatta kalmayı sağlayan ve topluluğa yön veren önemli bilgiler sağlıyordu.

Roma İmparatorluğu’nun Kelt topraklarının çoğunluğuna hâkim olduğu dört yüzyıllık bir süreç, Roma kökenli iki festival ile geleneksel Samhain Festivali’nin birleşmesine sebep oldu. Bu iki festivalden ilki; ölülerin diğer tarafa göçünü andıkları, ekim ayının sonlarında kutlanan “Feralia”, diğeri ise; Roma ağaç ve meyve tanrıçası “Pomona”nın onurlandırıldığı festivaldir. Pomona’nın simgesinin elma ve Cadılar Bayramı’nda en çok tüketilen tatlılardan birinin elma şekeri olması bu nedenle şaşırtıcı değil.

Yılın bu zamanında tarih, toplum ve kültür yolculuğundan doğan ve çeşitli kutlamalara sahne olan birçok gelenek var. Bunlardan en çok bilineni bal kabağının içinin oyularak mumlarla aydınlatılması ve korkunç kostümlerle ilginç partilerin yapılması olsa da Cadılar Bayramı’nda masalar birbirinden renkli ve eğlenceli atıştırmalıklarla dolu. Özellikle sonbahar meyve ve sebzelerinden yapılan birçok tarif korkunç bir görünümle partiye katılıyor.

Siz de bu hafta sonu Cadılar Bayramı’nı evde korkunç suratlı tatlı kurabiyelerle kutlamak isterseniz bu tarif oldukça işinize yarayacak.

Cadılar Bayramı Kurabiyeleri

Malzemeler

  • 500 g un
  • 150 g şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta
  • 250 g tereyağı

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri birbirine yedirerek homojen bir karışım olana kadar yoğurun. Hamuru streç filme sararak 15 dakika buzdolabında bekletin. Un yardımıyla merdane ile 5 mm kalınlıkta açarak kurabiye kalıplarıyla kesip yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 oC’lik fırında pişirin. Soğuyan kurabiyeleri gıda boyası ve şekerlemeler ile süsleyebilirsiniz.

İpucu: Hamura ekleyeceğiniz birer kaşık toz zencefil ve tarçın daha aromatik bir tat verecektir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here