Genellikle kahvaltılarda tüketilen yulaf lapası, öğütülerek, ezilerek ya da kıyılarak hazırlanan nişastalı bitkilerin su ya da süt ile karıştırılması ile yapılan bir besin türüdür. Özellikle diyet dönemlerinde çokça tüketilen yulaf lapaları, içerisindeki malzemelerin lifli yapısı ile insan sağlığına oldukça yararlıdır. İlk denemede beğenilmeyebilen yulaf lapaları, farklı yöntemlerle yapılarak değişik damak tatlarına uygun şekillerde hazırlanabilir. Nitekim yulaf lapalarının çeşitli şekillerde hazırlanış türleri vardır. Çeşitli şekillerde hazırlanan yulaf lapalarının hazırlanışlarında çeşitli hatalar da görülebilmektedir. Bu hatalar bazı istenmeyen etkilerinden dolayı hata olarak nitelendirilmekte olup yulaf lapası hazırlayan pek çok kişinin bilmeden düştüğü hatalardır. Şimdi yulaf lapası hazırlarken yaygın şekilde yapılan hatalara yakından bakalım.
Yulaf lapası hazırlarken meşhur hatalardan birisi süt yerine su kullanmaktır. Yukarıda yulaf lapasının yapımında da belirttiğimiz su ile yapma anektodu yaygınlaştığı için yöntemlerden biri olarak tanımdaki yerini almıştır. Ancak esasında bu hamle yulaf lapası hazırlanışında yapılmaması gereken hatalı bir davranıştır. Bunun nedeni yulafın süt ile şişerek midede tokluk hissi vermesidir. Su ise bu görevi yerine getirememekte ve gereken tokluk hissini verememektedir.
Yulaf lapası hazırlanışında yapılabilecek hatalardan birisi de kasedeki yulaf lapasının üzerine direkt süt ekleyip karıştırmaktır. Karıştırmayı çok hızlı bir şekilde yapmak tanelerin iyice şişmesinin önüne geçecektir. Yulaf ezmesi tanelerinin iyi şekilde şişmesi için minimum 45 saniye kadar iyice karıştırılması gerekmektedir.
Yulaf lapası oldukça tok tutan bir besin türüdür. Ancak yine de tek başına biraz lezzetsiz olabilir. Sade hazırlanan bir yulaf lapası biraz sıkıcı ve tatsız olabilir. Bu nedenle sade hazırlanmış yavan bir yulaf ezmesi kuru yemişler ve meyveler ile süslenerek daha lezzetli bir hale getirilebilir. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli bir yulaf lapası hazırlamak mümkün olur. Çeşitli takviyeler ile renklendirilen yulaf lapasının bu sayede tok tutma süresinde de artış görülmektedir. Ancak bu takviye esnasında kesinlikle dikkat edilmesi gereken husus yulaf lapasını renklendiren takviyelerin neler olacağıdır. Yulaf lapasının üzerine kuru meyveler ve kuru yemişlerle sağlıklı takviyeler yapılması hem sağlık açısından hem tokluk açısından hem de lezzet açısından olumludur. Ancak bu hususta yapılan en büyük hatalardan birisi yulaf lapasını lezzetlendirmeye çalışırken üzerine büyük oranda kalorili besinler eklemektir. Yulaf lapasının lezzetli olmamasından dolayı üzerine çikolata vs. konularak lezzetlendirmeye çalışmak damak tadı açısından olumlu olsa da sağlıklı beslenme ve diyet açısından kesinlikle yanlıştır. Bu tür bir yaklaşım ile yulaf lapasının tok tutan yapısı ve çeşitli faydaları ile sağlamış olduğu diyet menüsü özelliği tamamen ortadan kalkmış olur. Neticede yine çok kalorili beslenmiş oluruz ve yulaf lapası yemenin hiçbir anlamı kalmamış olur.
Sonuç olarak yulaf lapası hazırlarken yapılan genel hatalar yulaf lapasının çok hızlı şekilde karıştırılması, süt yerine su ile hazırlanması, çok sade hazırlanarak tatsız olması ve tatsız olmasını engellemeye çalışırken yüksek kalorili karışımlar yapıp olayın ana fikrinden tamamen uzaklaşılması sayılabilir. Yulaf lapası hazırlarken yapılan yaygın hatalar sonrasında yulaf lapası tarifi ile devam edelim.
Yulaf Lapası Tarifi
Malzemeler: 4 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı su, 3 adet kuru incir, 5 adet kabuksuz çiğ badem, 1 çay kaşığı tarçın.
Yapılışı: Yulaf lapası hazırlarken incirleri ufak ufak doğrayarak lapaya güzel bir tat verilmesi sağlanır. Tarifte incir yerine kuru meyveler de kullanılabilmektedir. Yulaf lapasını hazırlarken ocağın altı açılıp lapa sürekli olarak karıştırılmalıdır. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırmaya ve uygun bir tencerenin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Yulaf lapası hazırlanırken ilk olarak kuru incirler ufak parçalar halinde doğranır. Bademler de ince ince kesilir. Yulaf lapası derin ve küçük bir tencereye koyulur. Üstüne süt ve su eklenir. Sonrasında bütün malzemeler eklenir. Orta ateşte pişirilir. Pişme esnasında sürekli şekilde karıştırmak mühimdir. Aksi takdirde dibi tutabilir. İyice ısınıp kaynadıktan sonra ocak kısılır ve 1-2 dakika daha karıştırarak pişirilir. Böylece yulaf lapası yoğun bir kıvam almış olur. Yulaf lapası servise hazır halde kaseye eklenir. Yulaf lapasını hazırlarken bademleri pişerken değil servis esnasında üzerine eklemek daha doğru olacaktır. Yine isteğe göre sevilen farklı meyveler de eklenebilir. Böylece yulaf lapası daha tok tutucu ve daha lezzetli olacaktır. Yulaf lapasını hazırlarken uygulanabilecek tekniklerden birisi de servis esnasında sütün yaklaşık yarısını üzerine eklemektir. Böylece yulaf lapası hem soğutulur hem de kıvamı değiştirilmiş olur.
Oldukça sağlıklı bir besin türü olan yulaf lapasının insan sağlığına pek çok faydası vardır. Bunlar arasında en bilinen faydalar kan şekerini düşürmesi, hem bedensel hem de ruhsal yorgunlukları gidermesi ve stres nedeniyle zayıflayan sinir sistemine destekleyici ve güçlendirici etki yapmasıdır.