Ana sayfa Okumadan Geçme YÜZYILLIK BİR KÜLTÜR: TURŞU TARİFLERİ

YÜZYILLIK BİR KÜLTÜR: TURŞU TARİFLERİ

3334
0

Kavanozda sirkeyle veya limon suyuyla beraber saklanan turşu, iştah açmasının yanı sıra hazmı kolaylaştırması ve lezzetli olup yemeklerin tadını daha iyi hale getirdiği için sıklıkla tercih edilir. İstenilen pek çok sebzeden yapılan turşunun yapımına öncelikle sebze seçimiyle başlanır, en çok tercih edilenler ise şunlardır; domates, salatalık, lahana, biberdir. Seçilen malzemeler yıkanır sonra kurulanır. Sap kısımları ayıklanır ve küçük parçalara ayrılır. İstiflenerek kavanoza doldurulur. Burada en önemli nokta ise hiçbir hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulmasıdır. Dolduktan sonra üzerine sirke veya limon suyu kaya tuzu ve sarımsak gibi malzemelerden yaptığınız salamurayı ekleyin ve kavanozu sıkıca kapayın. Sonra Kavanozu 2 veya 3 hafta serin bir yerde bekletin.

pickled-vegetables-2110970_1920

Turşu yapımında son yıllarda popüler olan bir diğer çeşit ise fermente turşu yapımıdır. Fermente turşunun normal turşudan ayıran özelliği ise sirke yerine limon suyu ve probiyotik maya kullanılması. Yani evde sirke yapımı gibi düşünülebilir. Metot ise gene aynı sadece sirkeyi hazır fermente olarak almıyorsunuz, siz fermente ediyorsunuz, Maya olarak ise kefir ya da peynir altı suyu veya probiyotik şase ve probiyotik toz mayalar kullanılabilir.

cans-881098_1920

TURŞU ÇEŞİTLERİ

100 ün üzerinde olan turşu çeşitlerinden en ünlüsü;

KORNİŞON

cucumber-761682_1920

Özellikle baklagillerin yanına yakışan bu turşu kış sofralarından eksik olmaz.

LAHANA

6f5a308cb51dc8ea9a4026488481edfc

Lahananın yemeğinden çok turşusunun yendiği bir ülke olan Türkiye’de neredeyse her sofrada bulunan lahana turşusu özellikle kış sofralarının vazgeçilmezlerindendir. 

DOMATES TURŞUSU

pickled-green-tomatoes.jpg.rend.hgtvcom.1280.853

Yeşil domateslerden yapılan bu turşu özellikle bol sulu olması nedeniyle tercih sebebi olmaktadır.

SOĞAN TURŞUSU

pickled-onions-1271885_1920

Soğan turşusunu hiç tatmış olabilirsiniz ama doğal antibiyotik olması ve sertliğiyle tercih sebebi olabilir.

SÜTLÜ BİBER TURŞUSU

sutlu-biber

Balkanlardan gelen bu tarif Trakya yöresinde çok meşhurdur. Pomak kökenli yaşlılarca günümüze aktarılmıştır. Bu tarif bir Rumeli mezesi olarak adlandırılır. Kırklareli’ de “Sütlü Biber” diye isimlendirilen bu tarif, Edirne’de “Katık” veya “Akça Katık” ismiyle bilinir. Edirne’nin Yenikadın Köyü gibi bazı sınır köylerinde ise “Hatça Katığı” ismiyle bilinmektedir. Balkanların daha iç kesimlerinden Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya gibi yörelerinden gelen göçmenler ise mayalarken peynir yerine kaymak kullanırlar ve o zaman “Soka” ismiyle anarlar.

2,5 kg koyun ya da keçi sütünü kaynatın. Peynirin tuzuna göre tuz ekleyin. Kaynayan sütü ılımaya bırakın. Yeşil biberleri 3-4 cm kalınlığında doğrayın. Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak şekilde doldurun. Kavanozlardaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar sert beyaz peynir koyun. Ardından sütleri ağzına kadar doldurun. Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan, biraz daha ılık olmalıdır. Kavanozları sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirin ve bir sofra bezi üzerine alıp üzerlerini sıkıca örtün. Sofra bezini ayrıca bir iki kat örtüyle kapatarak  kavanozları yoğurt mayalar gibi mayalamaya bırakın. Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakın. Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozları buzdolabına alın. 10 gün sonra yemeye hazır hale gelirler. Buzdolabında soğuklanma süreleri biraz daha uzun tutulursa lezzeti ve kıvamı daha da artmaktadır. 

YUMURTA TURŞUSU

dsc_0119

Bu turşunun en önemli özelliği yüksek proteinli bir turşu olmasıdır. Yumurtanın asidik özelliğiyle sebebiyle sert bir turşudur. Yumurtaları katı şeklinde haşlayıp soyun ve kavanoza koyun. Küçük bir tencerede pancar suyu, sirke, tuz, ince doğranmış soğan ve sarımsağı 10 dakika kaynatın. İyice soğuduktan sonra kavanozdaki yumurtaların üzerini örtecek şekilde ekleyin ve kapağı sıkıca kapayın. Buzdolabında beklettiğiniz turşuyu 2-3 gün sonra yiyebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here