Ana sayfa Yemek Hikayeleri İSPANYOLLARIN GURURU: PAELLA

İSPANYOLLARIN GURURU: PAELLA

1858
0

İspanya’nın ikonik yemeklerinden biri olan paella’nın nasıl yapılmaya başlandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız sizi 15. yüzyıl İspanya’sında bir yolculuğa çıkaralım.

Paella’nın nerede doğduğuna dair birkaç farklı hikâye vardır. Bunlardan ilki 15.-16. yüzyıl Valencia’sında geçmektedir. Hikâyeye göre şehrin kırsal bölgelerinde dünyaya gelen paella, çiftlik sahiplerinin ve çiftçilerin hazırlanması kolay bir yemeğe ihtiyaç duymalarıyla ortaya çıkmıştır. Çiftliklerden elde edilen malzemeleri kolay bir şekilde doyurucu bir yemeğe dönüştürmek isteyen çiftçiler ve çiftlik sahipleri; tavşan, yaban tavşanı ve kümes hayvanlarını taze sebze, pirinç, su ve zeytinyağıyla karıştırarak bu yemeği yapmaya başladılar. Valencia için çok şey ifade eden ve ekonomisinde uzun zamandır çok önemli bir yer sahibi olan pirinç, elbette bu yemekte de olmalıydı. Odun ateşinde yemeği yavaşça pişirirken portakal veya çam dallarını da içine katarak kendine has bir lezzet ve koku vermesini sağladılar.

Anlatılan bir başka hikâye ise 18. yüzyıla dayanmaktadır. Bu hikâyeye göre İspanya’nın sevilen yemeği 18. yüzyılda doğmuştur. Bölgenin köylüleri pirinci kendi tarzlarına uygun hale getirmişlerdir. 1920’de Alaquas köyünden bir demirci, paella’yı endüstriyel formuna sokmuştur. İspanyol İç Savaşı’ndan sonra turizmi geliştirmek için ulusal ve sembolik bir yemek bulunması gerektiğini düşünen Franco da paellayı seçmiştir. Hem İspanya bayrağını andıran renkleri (domates ve biberin kırmızısıyla safranın sarısı) hem de ucuza üretilebilen pirinci düşününce mantıklı bir karar vermiş gibi gözüküyor.

Paella’nın içine deniz ürünlerinin katılmasıyla doğuşunun aynı zamanlara denk gelip gelmediği bilinmiyor ancak denize yakın bir bölge olduğu için deniz ürünleri kullanılarak bu yemeğin çeşitlendirilmiş olması çok da şaşırılacak bir şey değil. Sonuç olarak paella’nın kökeni, her bölgede çıkan yemeklerde olduğu gibi bölgenin etrafında bulunan ürünlerin akıllıca kullanılarak yaratılmasından geliyor.

Paella’nın adının kökeninin nereden geldiğine dair birçok farklı fikir vardır. Bunlardan biri, Arapça “baqiyah” yani “arta kalan” kelimesinden geldiğidir. En kabul görmüş olan tez ise yemeğin adının içinde pişirildiği tavadan gelmesidir. Latincede tava anlamına gelen “patella”dan türediği söylenegelmektedir.

Bu nefis lezzetin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız tarifimize bir göz atabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

PAELLA TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 kg arborio pirinci (uzun pirinç)
  • 1 kg tavuk
  • 500 g kemikli kırmızı et
  • 1 kg yıkanmış ve temizlenmiş midye
  • 1 kg büyük kareler halinde kesilmiş kalamar
  • 12 jumbo karides ya da kerevit
  • 35 cl zeytinyağı
  • 2 adet ince kesilmiş soğan
  • 4 adet ezilmiş sarımsak
  • 6 adet haşlanmış ve kabukları soyulmuş domates
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber (Çekirdekleri çıkartılmış ve yarım halka halinde kesilmiş)
  • 1 adet yeşil dolmalık biber (Çekirdekleri çıkartılmış ve yarım halka halinde kesilmiş)
  • 1 adet az baharatlı sucuk (ya da chorizo)
  • İsteğe göre bezelye, enginar, yeşil fasulye
  • Et bulyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • 0,25 g İran safranı

HAZIRLANIŞI

Büyük bir tencereyi suyla doldurun, bir çorba kaşığı tuzu, çekilmiş karabiberi, safranı ve bulyonu ekleyip kaynatın.

Büyük bir paella tenceresine (veya vok tavaya) zeytinyağını gezdirin ve içine kalamarları ekleyin. Birkaç tur çevirdikten sonra içine etleri ve halka halka kesilmiş sucuğu ekleyin. Etler renk değiştirince soğanları, ezilmiş sarımsakları ve dolmalık biberleri ekleyin.

Tavadaki tüm malzemeler renklerini alınca midyeleri ve karidesleri ekleyin. Midyelerin ağızlarını açmasını ve karideslerin renklerinin dönmesini bekleyin. Ardından küp küp kesilmiş domatesleri ekleyin ve iyice karıştırın.

Pirinçleri sağanak şeklinde dökerek karışımın içerisine ekleyin. Ardından tencerede kaynayan sudan paella tavasına – içerisinde bulunan malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde – dökün.

25-30 dakika boyunca paella’yı hiç karıştırmadan pilav pişirir gibi pişirin.

Yarım saat sonra tadına baktığınızda pirinçler kuru ve sert geliyorsa tencerede kalan sudan ekleyip pişirmeye devam edebilirsiniz.

Arzu ederseniz; haşlanmış bezelye, yeşil fasulye, enginar ekleyebilirsiniz.

Yemeği servis ederken üzerine jumbo karides ve midyeler gelecek şekilde tabağa koyun.

Kestiğiniz birkaç dilim limonla tabağınızı süsleyebilirsin. Afiyet olsun ya da İspanyolların dediği gibi Buen provecho!

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here