Hiç karşı konulamayacak kadar güzel görünen bir tabakla karşılaştınız mı? Çatalınızı kullanmadan önce durup hayran kaldınız mı?
Restoranların ve yemek yayınlarının bu işe zaman ayırmasının ve buna özen göstermesinin bir nedeni var; yemekler lezzetli göründüğünde daha da lezzetleniyor.
Bir restoranda veya bir yemek dergisinde çalışmasanız bile, yemeklerinizin güzel görünmesini sağlamanın önemli olduğu zamanlar olacaktır.Belki bir akşam yemeği misafirliğine ev sahipliği yapmak için belki de Instagram’da sergilemek için. Bunu başarmak için süslü ekipmana veya son derece teknik becerilere ihtiyacınız yok. Yemeklerinizi tadı kadar lezzetli görünmesini sağlamak için herkesin öğrenebileceği birkaç ilke ve teknik vardır. Birkaç basit teknikle siz de tadı kadar harika görünen tabaklar elde edebilirsiniz.
Yiyecekleri Güzel Göstermenin 4 Kuralı
Gıdaların en iyi şekilde görünmesi için kaplamanın ve tabaklamanın dört kuralı vardır. Bunlar içselleştirilmesi gereken kurallar; iyi aşçılar genellikle bunları otomatik olarak yaparlar.
1. Çok büyük veya çok küçük olmayan nötr bir tabak seçin.
Sadece çok üst düzey restoranlar tabakları için düşünmeye çok zaman ayırır. Profesyonel çekimler, farklı ekipmanlar ve aksesuarlar… Tüm bunlar ev ortamında bizim için fazla ve gereksiz olabilir.
- Yiyecekleri bol hissettiren tabaklara koyun, yiyecek ile tabak kenarında biraz boşluk bırakın. Tabak çok büyükse yiyecekler kaybolmuş gibi, çok küçükse aşırı doldurulmuş görünecektir. Bu nedenle, yemeğin bol görünmesini sağlayacak, ancak tabağı görünür bırakacak bir tabak seçin ya da yemeğinizin miktarını ayarlayın. Yemeğinizi tabağa koyarken, taban şeklini baz alın.
- Beyaz tabakları tercih edin. Parlak ve cesur renkler, yemeğin önüne geçebilir. Beyaz ve pastel renkler en iyi sonucu verir.
- Kavisli tabaklar seçin. Yiyecekler kare veya dikdörtgen yerine yuvarlak tabaklarda çok daha iyi görünür.Aynı zamanda genellikle daha kolay şekilde süslenebilir.
2. Bolluğu gösterecek yiyeceği yerleştirin.
Güzel görünenyemekle lezzetli yemeği düşünün, lezzetli olan her seferinde kazanmalıdır. Sonuçta, mesele insanların iştahını arttırmaktır. Bu iki kavram genellikle birbirine yakın yerlerde konumlanır. Yiyeceklergenellikle taze olunca ve iyi pişirildiğinde en lezzetli kıvamlarını alır. İşte yemeğin daha daha lezzetli görünmesi için bazı ipuçları.
- Yiyecekleri tabağa dağıtmak yerine üst üste yığın. Örneğin birkaç dilim köfte servis ediyorsanız, birini yarım şekilde diğerinin üzerine koyun. Bu, bolluk hissi vermeye yardımcı olur.
- Üç kuralına uyun. Tabağınızda daima protein, karbonhidrat ve sebzeye yer verin. Dengeli beslenmenin en önemli kuralı, sunumun da en önemli kurallarından biridir.
- Kenarlarda boşluk bırakın. Negatif alanlar, sanat dünyasında olduğu gibi mutfakta dageçerlidir. Yiyeceklerin etrafında boşluk bırakmak, dikkatin gerçek yiyeceğe çekilmesine yardımcı olur.Kalabalık yapmayın.
3. Sıçrayan damlaları silin.
Bu, bir tabağın daha şık görünmesini sağlayan en basit ve en kolay yollarından biridir. Yemeği tabağa koyduktan sonra, henüz süslemeye geçmeden parmak izlerini veya yiyecek lekelerini silin. Beyaz sirke ve sudan oluşan hafif bir çözelti temizlemek için size yardımcı olacaktır, ancak orana çok dikkat edin tabağın buram buram sirke kokmasını istemezsiniz.
4. Süsleyin!
Garnitür nedir? Son bir dokunuş, küçük bir parça parlak tereyağı veya yeşil bir pesto parıltısı…Bu sizin tablonuz istediğiniz gibi süsleyin. Ancak uyarmamız gerekiyor, tabağa sadece “yenilebilir” yiyecekler eklemeniz gerekiyor. Güzel görünen ama tüketilmeye uygun olmayan şeylere tabağınızda yer vermeyin.
Püf Noktalar
Vurgu: Yemeğin içindeki ana bileşen tabakta en fazla alanı kaplamalı ve göze çarpmalıdır.
Denge:Tabağı bir bütün olarak düşünün ve bir tarafının diğerlerine daha ağır basmasından kaçının.
Kontrast: Görsel çekicilik için zıt şekilleri ve renkleri yan yana konumlandırın.
Renk: Tamamlayıcı renkler seçin veya tek bir renk patlamasıyla bir odak noktası oluşturun.
Doku: Yemeğin çeşitli dokuları, tabağın bileşenlerinde görünür olmalıdır.
Basitlik: Yemeğin eksiksiz olması için gerektiği kadar az öğe kullanarak aşırı kalabalıktan kaçının.
Tabak: Çok fazla boş alan bırakmadan yemeğin boyutuna ve düzenine uygun bir tabak seçin.
Tabağınızdaki yiyecekleri konumlandırırken bazı temel ilkelere göz atın:
- Ana protein: saat 3 ile 9 arası
- Karbonhidrat: saat 9 ile 12 arası
- Sebze: saat 12 ile 3 arası
Ekstralar
Süsleyin: Yemek boyunca ekstra renk ve doku sağlayan yenilebilir bir vurgu seçin. Dönem dönem yükselen trendleri takip etmek, ufkunuzu açabilir. Tabaklarınızın demode olmasını istemiyorsanız vazı eski trendlerden ne zaman vazgeçeceğinizi iyi bilmeniz gerekiyor.
Sos: Yaratıcı Olun. Ana proteininizin altındaki tabak sosları, tabağa gezdirin veya dekoratif damlalar oluşturun. Yiyecekleri birbiriyle eşleştirirken muhakkak öncesinde test edin. Her gıda birbiriyle uyum sağlayamayabilir.
Şekil: Yükseklik, yapı ve organizasyon oluşturmak için tabağınızın öğelerini şekillendirin.
Tabağınız sizin tablonuz dilediğiniz gibi hayal dünyanızı yansıtın.